Boală hepatică grasă non-alcoolică: la ce poate duce și ce puteți face

Florina Pop |
Data publicării:
Prea mult zahăr nu face bine ficatului  FOTO: pexels.com
Prea mult zahăr nu face bine ficatului FOTO: pexels.com

Boala hepatică grasă non-alcoolică afectează persoane de toate vârstele. Asta deși unii nu consumă alcool. În timp, unele persoane pot dezvolta o versiune mai gravă a afecțiunii.

Boală hepatică grasă non-alcoolică sau boala ficatului gras este doar o acumulare de celule grase în ficat. În timp, unii oameni dezvoltă o versiune mai gravă a bolii, cunoscută sub numele de steatohepatită non-alcoolică sau NASH. La aceștia, excesul de grăsime declanșează inflamații și cicatrici periculoase în ficat. Pentru aproximativ 5% dintre persoanele cu NASH, inflamația va duce la acumularea de cicatrici cunoscute sub numele de ciroză. Și lucrurile nu se opresc aici: oamenii cu NASH pot face cancer hepatic sau boală hepatică în stadiu final, susține medicul Michelle Lai, profesor asistent de Medicină la Școala Medicală Harvard, potrivit site-ului Harvard Health Publishing.

Însă, oamenii ce suferă de boala ficatului gras au mai multe șanse decât alte persoane să dezvolte o placă periculoasă în interiorul arterelor inimii care poate duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.

Boala hepatică grasă non-alcoolică: factori de risc

Obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, nivelul colesterolului ridicat, o circumferință mai mare a taliei și un istoric familial de boli hepatice grase sunt doar câțiva factori de risc care duc la boala ficatului gras. Unii pot fi controlați, alți factori precum genele, nu.

Un set de analize de sânge va spune cum stau lucrurile.

"Chiar și NASH nu produce simptome, deși unele persoane se pot simți obosite și au o durere plictisitoare în partea superioară dreaptă a abdomenului", potrivit sursei citate.

Medicii spun că sunt o serie de pași pe care îi puteți face ca să inversați boala hepatică grasă non-alcoolică, atunci când se poate. Problemele hepatice în stadiu precoce se pot îmbunătăți dacă se schimbă stilul de viață.

Câteva recomandări:

1. Slăbiți – dacă aveți boală hepatică grasă non-alcoolică fără inflamație, pierderea a doar 5% din greutatea corpului vostru ar putea fi suficient pentru a o inversa; dacă aveți mai multe inflamații, pierderea de 7% la 10% din greutatea corpului o poate inversa, explică medicul Michelle Lai.

2. Faceți sport regulat - exercițiile fizice vă îmbunătățesc profilul metabolic și scad nivelul insulinei. Orice mișcare obișnuită face diferența, spun medicii.

3. Îmbunătățiți-vă dieta - încercați să adoptați o dietă în stil mediteranean - bogată în fructe, legume, cereale integrale, carne slabă și grăsimi sănătoase. Reduceți sucurile și zaharurile, inclusiv fructoza, care a fost legată de inflamația hepatică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel