Vitamina A, risc mai mic de cancer de piele. Ce alți compuși ajută la protejarea pielii

Vitamina A ar putea scădea riscul de a face cancer de piele. Un studiu observațional a indicat acest lucru, însă oamenii de știință vor un studiu clinic.
Persoanele ale căror diete includeau un nivel ridicat de vitamina A au avut o reducere de 17% a riscului de a face cel de-al doilea tip cel mai frecvent de cancer de piele, în comparație cu cei care au consumat cantități modeste de alimente și suplimente bogate în vitamina A.
Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Brown University, care au făcut această constatare după analizarea datelor din două studii observaționale pe termen lung, scrie sceincedaily.com.
Carcinomul cu celule scuamoase cutanate este cel de-al doilea tip cel mai frecvent de cancer de piele. Vitamina A este cunoscută a fi esențială pentru creșterea sănătoasă și maturizarea celulelor pielii, însă studiile anterioare asupra eficacității sale în reducerea riscului de cancer de piele au fost amestecate, a declarat Eunyoung Cho, profesor asociat de dermatologie și epidemiologie la Brown.
"Studiul nostru oferă un alt motiv pentru a mânca o mulțime de fructe și legume, ca parte a unei diete sănătoase", a spus Cho, care este, de asemenea, un epidemiolog asociat la Brigham and Women's Hospital. "Cancerul de piele, inclusiv carcinomul cu celule scuamoase, este greu de prevenit, dar acest studiu sugerează că consumul unei diete sănătoase bogate în vitamina A poate fi o modalitate de a reduce riscul, pe lângă purtarea de protecție solară și reducerea expunerii la soare."
Descoperirile au fost publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane Dermatologie.
Vitamina A din sursă animală, vs. sursă vegetală
Echipa de cercetare condusă de Cho a analizat rezultatele privind dieta și cancerul de piele ale participanților la două mari studii de observație pe termen lung: tudiul asistenților medicali, care a urmărit 121.700 de femei din SUA din 1984 până în 2012 și studiul de urmărire a profesioniștilor în sănătate, care a urmărit 51.529 bărbați americani din 1986 până în 2012.
În cele două studii, aproximativ 123.000 de participanți erau albi (și astfel aveau un risc semnificativ de a dezvolta cancer de piele), nu aveau antecedente de cancer și au completat rapoartele alimentare de mai multe ori. Printre acești indivizi incluși în analiza ulterioară a echipei, un număr de 3.978 de cazuri de carcinom cu celule scuamoase au fost raportate și verificate în perioadele de urmărire de 24 sau 26 de ani.
Ambele studii au întrebat, de asemenea, participanții despre culoarea părului, numărul de arsuri solare severe pe care le-au făcut în timpul vieții lor și despre orice istoric familial de cancer de piele, iar cercetătorii au adaptat studiul și la alți factori. Cu toate acestea, studiile nu au întrebat participanții despre evitarea soarelui lor la mijlocul zilei, cunoscut a fi un factor de risc major pentru cancerul de piele.
După ce au grupat participanții la studiu în cinci categorii a nivelurilor de aport de vitamina A, cercetătorii au descoperit că persoanele din categoria cu cea mai mare medie zilnică de aport total de vitamina A au un procent cu 17% mai mic să facă cancer de piele, decât cei din categorie cu cel mai mic aport de vitamină A totală.
Cho a mai atas atenția că prea multă vitamina A provenită din surse animale pot duce la greață, toxicitate hepatică, crește riscul de osteoporoză și fracturi. Dar efectele secundare ale vitamine A din surse vegetale unt minimale, a mai adăugat ea.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că prin consumul altor vegetale colorate asemeni celor bogate în vitamina A pot, de asemenea, să asigure licopeni, care se găsesc adesea în roșii sau în pepene și reduc considerbil riscul de cancer de piele.
Studii clinice, necesare
Deoarece analiza s-a bazat pe studii care au examinat un număr mare de oameni despre alimentele pe care le-au mâncat și care au observat dacă au sau nu cancer de piele, în loc de un studiu clinic randomizat, nu poate stabili cauza și efectul. Este posibil ca și alți factor să fi dus la diferențe - cum ar fi faptul că persoanele care au consumat mai multă vitamina A aveau tendința să bea mai puțin alcool.
Ca pas următor, Cho ar dori să efectueze un studiu clinic pentru a vedea dacă suplimentele de vitamina A pot preveni carcinomul cu celule scuamoase. Cu toate acestea, a adăugat ea, efectuarea unui studiu clinic dietetic este destul de dificil la nivel tehnic, întrucât trebie să se asigure că participanții respectă de fapt dieta.
„Dacă nu se poate face un studiu clinic, atunci un studiu prospectiv la scară largă ca acesta este cea mai bună alternativă pentru studiul dietei”, a spus Cho.
-
-
-
Manichiura cu efect de aură, trendul spectaculos al acestei toamne07.09.2025, 17:30
-
-
Leucemia limfocitară cronică: exercițiile fizice care reduc simptomele, fără tratament
Terapia care omoară celulele canceroase. E o nouă armă care elimină cele mai mici celule bolnave
Această terapie omoară celulele canceroase. E văzută ca o armă care elimină și cele mai mici celule bolnave.
Circumferința taliei, un predictor mai bun al riscului de cancer. E mai eficient decât IMC
Acest semn banal îți arată dacă ești predispus la cancer. Dacă vezi ASTA, riscul de cancer crește cu 25%.
Cancerul și schimbările emoționale, impact devastator. Cum să faci față provocărilor psihologice
Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
Rata mortalității prin cancer de sân nu mai scade. Mortalitatea a stagnat pentru femeile sub 40 și peste 74 de ani
Acest cancer ucide din ce în ce mai multe persoane. Statisticile arată că rata mortalității este în creștere alarmantă.
Cancerul colorectal apare la tot mai mulți tineri. Cauza alarmantă care provoacă boala: E îngrijorător!
Cauza care declanșează cancerul. Dr. Eduard Dănăilă: Așa apare cancerul. Suntem influențați de asta
Sistemul imunitar, rol în dezvoltarea și tratarea cancerului. Mre11, proteina care dezvoltă tumorile
Această proteină bună, care teoretic luptă împotriva infecțiilor, poate declanșa cancerul.
Femeile cu studii superioare, risc crescut de cancer la sân cu până la 40%
Femeile care sunt cele mai predispose la cancer. Vezi dacă ești în situația asta.
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Consumul regulat de pui, legătura cu riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor gastrointestinale
Carnea consumată frecvent care duce la CANCER. Îți afectează stomacul și crește riscul de deces. Crește riscul cu 27%.
Pacientele cu cancer de sân care folosesc cremă cu estrogen trăiesc mai mult - studiu
Conform unui studiu, pacientele mai în vârstă cu cancer mamar care utilizează cremă cu estrogen trăiesc mai mult.
Băuturile calde provoacă într-adevăr cancer? Un specialist explică. Cum trebuie să bei cafeaua și ceaiul, de fapt?
Cancer pulmonar: cele 4 stadii. Stadiul care NU dă simptome, dar ucide rapid
Află care sunt cele mai periculoase stadii ale cancerului pulmonar și de ce majoritatea pacienților ajung prea târziu la medic.
Când și la cine apar metastazele cerebrale în cancerul mamar metastatic
Când și la cine apar metastazele cerebrale în cancerul mamar metastatic. Care sunt cele mai expuse categorii.
Supraviețuitorii tineri de cancer, risc crescut de deces din alte cauze, arată un studiu european
Supraviețuitorii de cancer, la mare risc. Medicii trag un semnal de alarmă despre adevărul cutremurător.
BRDT, potențial motor al cancerului pulmonar. Proteina testiculară are un rol neașteptat în dezvoltarea tumorilor
Această proteină are un rol neașteptat în dezvoltarea cancerului.
Activitatea fizică la ore specifice poate reduce riscul de cancer colorectal. De ce ora la care facem mișcare poate conta în lupta împotriva cancerului
Exercițiile fizice dimineața și seara pot contribui semnificativ la reducerea riscului de cancer colorectal, potrivit unui studiu recent.