Grăsimea din talie, o amenințare la sănătatea femeilor

Florina Pop |
Data publicării:
corp uman
corp uman

O talie mai mare la vârstnice, în ciuda unui indice normal de masă corporală, poate duce la boli de inimă și cancer, implicit la deces, susține un studiu.

Talie, amenințare, femei. O talie mai mare la femeile în vârstă, dar un indice normal de masă corporală, crește cu 30% riscul  de moarte timpurie, a demonstrat un studiu.

Cercetarea lui Wei Bao, profesor de Epidemiologie la Universitatea din Iowa, SUA, a descoperit că o mărime mare a taliei - de aproximativ 35 de centimetri sau mai mult - a mărit semnificativ riscul de moarte timpurie la femeile de peste 49 de ani, chiar și atunci când au avut un indice de masă corporală (IMC) normal.

Autorii studiului susțin că doctorii ar trebui să analizeze și forma corpului când evaluează riscurile de sănătate ale unui pacient, distribuția grăsimii și circumferința taliei, nu doar greutatea corporală, arată medicinenet.

Cercetarea lor a fost revizuită de Ashley Baumohl, dietetician clinic la Spitalul Lenox Hill din New York City, care le-a dat dreptate: "O circumferință a taliei mai mare presupune acumularea de grăsime în regiunea abdominală. Deci, pentru cei care au un IMC normal, dar o circumferinta taliei mai mari, putem presupune că un procent mai mare din această greutate vine de la grăsime, mai degrabă decât de la mușchi".

Talie, amenințare, femei: peste 156.000 de participante

Wei Bao a monitorizat în studiul coordonat de el sănătatea a peste 156.000 de femei din State, cu vârsta cuprinsă între 50 și 79 de ani, în perioada 1993-2017, în cadrul unui mare studiu național. A decoperit că vârstnicele cu un IMC normal, dar au o mărime mare a taliei au avut un risc de 31% mai mare de a muri în timpul perioadei de studiu, comparativ cu cei cu un IMC normal, dar cu o talie mai mică.

Cele două cauze principale ale decesului la persoanele cu IMC normal, dar mărimea taliei mari au fost bolile de inimă și cancerele legate de obezitate, mai arată sursa citată. Dintre participante, cele din grupul cu obezitate centrală/abdominală s-a observat cel mai mare risc de moarte timpurie – 30%.

Talie, amenințare, femei: ce zic alți specialiști

Medicul Guy Mintz, șeful Departamentului de Sănătate cardiovasculară de la Spitalul Northwell Health's Sandra Atlas Bass Heart din New York, a apreciat cercetarea lui Wei:

"Acest studiu servește ca un apel de trezire pentru medici să nu se mulțumească doar cu un IMC, ci să vadă și distribuția grăsimii și circumferința taliei. Astfel, medicii pot descoperi un grup de pacienti care ar putea fi trecut cu vederea altfel. Și odată ce obezitatea centrală este identificată, educația pacientului este esențială pentru a schimba regimul alimentar, a face exerciții fizice și a aplatiza abdomenul".

Acesta a mai subliniat că, deși studiul face referire la femeile în vârstă, consideră că rezultatele cercetării se aplică și la cei tineri.

Și deși sunt o sumedenie de diete ce promit trucuri de slăbit rapid, singura baza de prescripție pentru pierderea în greutate, consideră specialiștii americani, este educația nutrițională, un mediu de susținere și motivație personală.

Raportul a fost publicat online pe 24 iulie în JAMA Network Open. Îl puteți consulta AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel