Oasele și cartilajele rechinilor, cheia vindecării osteoporozei?

Florina Pop / 29 iul 2019 / 17:41
Rechin
Rechin

Cercetătorii cred că studiul vertebrelor de rechin ar putea dezvălui informații folositoare pentru tratarea bolilor degenerative ale oaselor la oameni, cum ar fi osteoporoza. Mai mult, că fioroasele creaturi marine ar putea ascunde soluția pentru crearea de țesut osos durabil care să îl înlocuiască pe cel pierdut din cauza bolilor degenerative. 

Nu doar fălcile sunt redutabile la rechini, ci și oasele și cartilajele lor, care sunt extrem de rezistente și mobile. Cercetătorul Stuart Stock, profesor la Universitatea Northwestern, SUA, a început un studiu în care vrea să vadă, la rechini, cum se dezvoltă țesuturile din oase și cartilaje și cum funcționează ele atunci când peștele înoată.

Stock, profesor de Biologie Celulară și Biologie a Dezvoltării la Școala de Medicină a universității amintite, e de părere că vertebrele rechinilor ar ascunde informații care ar ajuta persoanele cu boli degenerative ale oaselor.

În demersul său de a înțelege formarea și forța vertebrelor, acesta folosește un aparat avansat al Departamentului de Energie al SUA care utilizează imagistică cu raze X de înaltă rezoluție, pe oase.

Oase de rechini, sursă de informații 

"Cred că există multe de învățat aici. (...) Sunt entuziasmat de ceea ce voi găsi. (...) Oasele de animale se comportă mult ca oasele umane și sunt mult mai ușor de obținut și de studiat. (...) Am sentimentul că vom învăța ceva foarte crucial cu privire la modul în care se formează oasele și cartilagiile. (...) Cred că va deschide o fereastră în înțelegerea a ceea ce fac oasele și cartilajul", mărturisea acesta, citat de medicalxpress.

„Dacă ne uităm la modul în care diagnosticăm acum osteoporoza - o boală care va afecta majoritatea populației, inclusiv bărbații - noi de fapt măsurăm densitatea de minerale din os cu ajutorul razelor X, din antebraț", a explicat Stock. „Dar acest tip de analiză nu este un predictor bun (al osteoporozei, n.r.), dacă ar fi, ar fi corect în 95% din cazuri. Și nu este", a explicat specialistul.

Pacienții ar fi mai bine tratați daca medicii ar avea o mai bună înțelegere a aranjamentelor mineralelor în oase, a completat el. Dar nici asta nu va fi suficient. Pentru că pacienții cu osteoporoză au nevoie ca țesuturile care le sunt afectate să fie înlocuite sau revitalizate.

„Ne lipsește ceva" a spus Stock. „Și fiecare nouă informație pe care o descoperim în acest domeniu, ne va ajuta, în cele din urmă, să dezvoltăm țesut de înlocuire mai bun (pentru cel afectat, n.r.), permițând un mai mare succes clinic".

Cercetătorul Stuart Stock are o carieră în domeniul imagisticii și tomografiei, a dezvoltat noi tehnici de studiere a modului în care mineralele osoase și colagenul mineralizat în oase răspund la stres. Cu ajutorul razelor X, Stock a "privit" în interiorul unei mumii egiptene și a găsit, printre alte descoperiri, o bucată de calcit deasupra abdomenului mumiei. Despre respectiva bucată consideră că ar fi putut face parte dintr-un ritual de înmormântare vechi.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy