Hernia de disc: 4 măsuri pentru protejarea coloanei vertebrale

Steluța Indrei |
Data publicării:
Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay
Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay

Hernia de disc este o afecțiune cauzată de deplasarea unuia sau a mai multor discuri ale coloanei vertebrale. Dacă nu este tratată de la primele semne, boala se poate agrava, ducând la complicații ce pot ajunge până la imobilizare. Iată ce trebuie să faci ca să nu ajungi aici.

Hernia de disc reprezintă o disfuncție a coloanei vertebrale. Coloana vertebrală este compusă din vertebre, care sunt conectate printr-un disc intervertebral. Dacă este sănătos, discul intervertebral funcționează ca un amortizor care, pe lângă rolul de a ține coloana dreaptă, o și protejează de eventualele șocuri. Când un disc intervertebral se deteriorează, din cauza îmbătrânirii sau a accidentărilor, membrana care îl înconjoară se rupe, iar structura interioară a acestuia herniază. În cele mai multe cazuri, nucleul discului ajunge să preseze un nerv din zona coloanei vertebrale, ceea ce duce la durerile specifice herniei. În plus, vertebrele se tasează, iar structurile nervoase de la nivelul coloanei vertebrale sunt în pericol. Astfel apare hernia de disc.

Hernia de disc poate și tratată atât chirurgical, cât și nechirurgical, în funcție de gravitatea leziunii și de consecințele funcționale pe care le are.

Dar este foarte important să o prevenim, să nu se ajungă aici, și acest lucru este posibil prin respectarea următoarelor 4 măsuri de precauție:

Menține-ți greutatea corporală în limite normale

Excesul de greutate – de la supraponderalitate pănă la obezitate – reprezintă o grea povară pentru coloana vertebrală și o cauză în sine de apariție a herniei de disc. Păstrându-ți o greutate optimă, ai toate șansele să reduci forțele mecanice care acționează asupra organismului și reușești, astfel, să îți protejezi coloana vertebrală, dar și articulațiile membrelor inferioare.

Evită sedentarismul, dar învață să-ți dozezi corect efortul fizic

Hernia de disc poate apărea și din cauza sedentarismului, dar și din cauza suprasolicitării organismului într-un efort fizic intens, cum ar fi ridicarea de greutăți, activități profesionale ce presupun efort fizic sau practicarea unor sporturi care suprasolicită spatele. Este indicată efectuarea unor mișcări corecte, iar în cazul sportivilor, exerciții corespunzătoare de încălzire.

Atenție la postura corectă

Coloana vertebrală este solicitată de numeroase activități din viața de zi cu zi. Statul cocoșat la birou este cel mai des întâlnit exemplu, iar scaunele incomode pot fi și ele un factor pentru dezvoltarea herniei de disc. În orice activitate pe care o întreprinzi (citit, gătit, legatul șireturilor, exerciții fizice etc.) trebuie să păstrezi o postură care să nu îndoaie prea mult coloana vertebrală, ridicarea unor greutăți se face cu îndoirea genunchilor, nu cu forțarea spatelui.

Renunță la fumat

Da, renunțarea la fumat te protejează inclusiv de hernie de disc. Toxinele conținute de țigări opresc oxigenarea corectă a coloanei vertebrale și implicit a discurilor intervertebrale. În plus, prevenirea herniei de disc este doar unul dintre nenumăratele avantaje ale renunțării la fumat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel