Oase sănătoase, ce le dă putere

Florina Pop |
Data publicării:
Sportul menține oasele sănătoase
Sportul menține oasele sănătoase

Oasele sănătoase se mențin cu dietă și exerciții fizice, potrivit Harvard Medical School. 

„La început, corpul tău reconstruiește mai mult os decât demolează", arată health.harvard.edu. O persoană atinge vârful masei osoase în jurul vârstei de 30 de ani. Aceasta rămâne la reprezentantele sexului frumos, de obicei, constantă în următorii 20 de ani până la menopauză. La bărbați, problemele în acest sens încep abia după 50 de ani.

Atât femeile, cât și bărbații pot face osteoporoză. Iar vârsta înaintată și osteoporoza îi fac pe oameni să nu mai poată, uneori, conta pe propriul corp nici măcar la activitățile de rutină. Însă, subliniază cei de la Harvard Medical School, doi factori sunt critici în reducerea pierderii osoase: dieta și sportul.

De ce e bine să țineți cont:

1. Calciu - „baza" pentru oase puternice. Vitamina D ajută la absorția lui în sânge, iar de acolo ajunge în oase, mușchi și alte țesuturi ale corpului. Reprezentanții Fundației Naționale de Osteoporoză (NOF) din SUA susțin că bărbații și femeile în vârstă de 51 de ani și peste ar trebui să consume 1,200 miligrame de calciu pe zi. Cel mai indicat ar fi să-și ia calciul din mâncare, din alimente precum: produsele lactate, tofu, migdale, spanac, kale, broccoli, suc de portocale, conserve de pește care includ oase moi (cum ar fi sardinele și somonul).

2. Vitamina D – Tot NOF recomandă 800-1.000 de unități de vitamina D pe zi pentru bărbați și femei cu vârste de peste 50 de ani. Surse de vitamina D: ouă, peștele de apă sărată, ficatul. Corpul absoarbe ușor vitamina D în forma numită colecalciferol sau vitamina D3.

3. Vitamina K – se găsește în legume cu frunze și legume crucifere: spanac proaspăt, broccoli fiert.

4. Sport - ajută oasele să-și păstreze forța. Alergarea sau tenisul ar fi de recomandat, însă dacă aveți osteoporoză, ar fi bine să începeți cu activități mai blânde - mersul pe jos e inclus - și să vă sfătuiți cu medicul pentru un program de exerciții fizice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel