Etichetele alimentelor, capcane periculoase. Iată ce înseamnă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Chiar dacă pierzi mai mult timp la cumpărături, trebuie să citești etichetele produselor dacă vrei să ai o dietă sănătoasă
Chiar dacă pierzi mai mult timp la cumpărături, trebuie să citești etichetele produselor dacă vrei să ai o dietă sănătoasă

Ești convins că produsele alimentare pe care le cumperi sunt sănătoase dacă vezi pe etichete scrie „natural”, „100%”, „bio” și „fără sare”, dar și altele asemenea? Etichetele sunt înșelătoare!

Dacă vreți să aveți o dietă sănătoasă va trebui să faceți un pic pe detectivii pentru a găsi cele mai naturale alimente din magazinul dvs. preferat. Producătorii de alimente folosesc adesea termeni care fac ca produsele să pară mai sănătoase decât sunt în realitate.

„Trebuie să facem câțiva pași înapoi și să privim dincolo de etichetele sclipitoare pentru a vedea ce este - și nu este - în respectivele alimente", spune dieteticianul Kathy McManus, director al Departamentului de Nutriție de la Spitalul Brigham and Women's, afiliat la Harvard.

Iată un mic ghid despre capcanele de pe etichetele alimentelor realizat de ea:

Conținutul de fructe și legume

Multe produse au mare scris pe etichetă că sunt cu „fructe reale" sau „legume reale". Ba chiar pun poze mari cu legumele respective din etichete. Dar nu e posibil să fie o mare minciună!Trebuie să citiți lista ingredientelor pentru a vedea ce este cu adevărat în produs. O să vedeți ce procent din fiecare fruct sau legumă este de fapt în interiorul alimentului, dar și ce alte ingrediente au fost folosite. Doar pentru că au în compoziție un fruct, asta nu înseamnă automat că sunt naturale sau sănătoase! Ai bine alegeți fructe și legume în starea lor naturală, chiar și tratate ca să reziste, ele sunt mult mai sănătoase, spune expertul în nutriție.

Făcut cu sau din cereale integrale

Când cumpărați pâine, baghete, biscuiți și alte produse de patiserie și gustări, nu vă lăsați păcăliți: „făcut din cereale integrale" nu este același lucru cu „cerealele integrale de 100%".

Veți vedea că pe unele produse scrie mare că sunt cu 5, 7, 9 sau chiar 15 cereale, dar acele produse pot fi în mare parte făină albă. Din nou, verificați lista ingredientelor. Primul cuvânt ar trebui să fie „intregral" și să nu conțină decât cerealele respective. Orice formă de făină „îmbogățită" nu înseamnă cereale integrale.

Sucul de fructe și ce conține el

Băuturile pe bază de fructe nu sunt aceleași lucru cu sucul de fructe cel pe care-l stoarceți acasă. Ele pot conține cantități mici de suc, multă apă, zahăr și alți aditivi. Citiți eticheta și veți vedea exact cât suc real de fructe sua legume e în băutura voastră. Surpriza ar putea fi că, de multe ori, chiar și cele mai „naturale" băuturi au de fapt puțin suc de fruct așa-zis nobil (gen rodii, grapefruit, portocale ori kiwi etc.) și foarte mult suc de mere. Combinația vi se va vinde, însă, ca suc din fructul „nobil"! Deși combinație e naturală (dacă nu are altceva decât sucuri de fructe), totuși trebuie luat în considerare faptul că sucul de mere este foarte bogat în zahăr natural. Cum nu există fibre în suc, acesta este digerat rapid și poate determina o creștere la fel de rapidă a glicemiei!

Conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi

Problema reală cu acești termeni este că alimentele cu conținut scăzut de grăsimi și grăsimi nu sunt neapărat mai sănătoase decât alimentele cu conținut graăsimile integrale. Ba chiar adesea conțin zahăr și sare adăugate cu duiumul. Nutriționistul spune că grăsimile fac parte din dieta sănătoasă, dar trebuie să știm ce fel de grăsimi să alegem. Spre exemplu, este inutil să cumperi unt de arahide (alune) light, pentru că grăsimile nesaturate din alune sunt sănătoase! Iar pe eticheta untului de arahide trebuie să scrie că e făcut doar din alune, nu și din altceva.

Sodiu redus, conținut de sare redus

Un produs cu „sodiu redus" trebuie să conțină cu 25% mai puțin sodiu decât versiunea obișnuită. Dar dacă produsul obișnuit are foarte mult sodiu (de exemplu, 800 mg sodiu per 100 de grame/porție), versiunea lui „light" (cu 600 mg pe porție) are în continuare prea mult sodiu.

Apoi, chiar dacă pe produs scrie că nu are sare adăugată asta înseamnă doar că nu i s-a adăugat în timpul procesării nicidecum că alimentele n-ar avea deloc sodiu. Produsele lactate conțin natural sodiu, la fel și carnea, sfecla, spanacul, vinetele, ardeii, smochinele, pepenele verde, bananele, măslinele, strugurii, laptele de cocos etc.

Fără gluten

Dacă nu aveți boală celiacă sau sensibilitate la gluten, nu există niciun motiv să consumați alimente fără gluten. Ele nu sunt neapărat mai sănătoase decât alimentele care conțin gluten și uneori conțin mai mult zahăr adăugat, făină rafinată, sare și alți aditivi. Cheia pentru „cereale sănătoase", indiferent dacă ele conțin sau nu gluten, e să alegi cerealele integrale, nu cele rafinate.

Fără colesterol

Producătorii de alimente folosesc termenul „fără colesterol”, sperând că veți crede că produsul este automat sănătos, dar cantitatea de colesterol pe care o consumați nu mai este o preocupare principală, spun experții în domeniul sănătății.
Cercetările au arătat că dietele bogate în grăsimi trans și grăsimi saturate pot ridica nivelul sanguin de colesterol LDL „rău” care este asociat cu riscuri mai mari de infarct miocardic, accident vascular cerebral și boli cardiovasculareâ, mai mult decât o dietele bogate în colesterol alimentar.

Numărul de ingrediente

Dacă un produs are pe etichetă tot felul de ingrediente a căror denumire nici măcar nu o recunoști, e departe de a fi natural. Nutriționiștii recomandă să cumpărăm produse cu cât mai puține ingrediente, pe care să le și poți identifica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel