Gena vinovată de producerea mai multor tipuri de cancer care încep în celulele epiteliale, identificată

Dana Lascu / 13 dec 2020 / 08:43
Genă, ADN. Foto: Pixabay
Genă, ADN. Foto: Pixabay

O genă identificată de cercetători este „vinovată” de mai multe tipuri de cancer care încep în celulele epiteliale ale pielii sau ale țesutului care acoperă suprafața organelor și glandelor interne. 

Oamenii sunt mai predispuși să dezvolte carcinoame în comparație cu verii noștri cei mai apropiați, marile maimuțe.

Aceste tipuri de cancer încep în celulele epiteliale ale pielii sau țesutului care acoperă suprafața organelor și glandelor interne, și includ cancerele de prostată, de sân, de plămâni și cel colorectal.

Un nou studiu publicat în FASEB BioAdvances (link direct studiu) relevă o conexiune specifică omului între carcinoamele avansate și o genă numită SIGLEC12.

Studii suplimentare legate de această genă, care are mai multe trăsături umane unice, și proteina pe care aceasta o codifică (numită Siglec-XII) ar putea duce la progrese pe scară largă în prognosticul, diagnosticul și tratamentul cancerului, arată cercetătorii. 

„Siglecs sunt de obicei exprimate în celule imune și a fost surprinzător să găsim Siglec-XII pe suprafețele epiteliale. În timp ce o formă mutantă de Siglec-XII este exprimată doar la aproximativ 30% din oamenii normali, s-a constatat că ea este prezentă într-o proporție mare de carcinoame avansate. Acest lucru ar putea explica de ce oamenii sunt mai predispuși la carcinoamele agresive, care sunt rare la cimpanzei, spre exemplu”, a spus co-autorul studiului, dr Nissi Varki, profesor de patologie la Facultatea de Medicină de la Universitatea din California San Diego.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy