Glicemia, semne că nivelul zahărului din sânge a scăpat de sub control

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Metformina, medicamentul penrtu diabet care controlează și inflamația
Metformina, medicamentul penrtu diabet care controlează și inflamația

Glicemia poate fi o mare problemă, pentru că dacă are valori prea mari sau prea mici, ea poate duce la apariția unor boli. Pentru cei cu diabet de tip 2 este absolut esențial ca glicemia să fie controlată. Dar cum poți să-ți dai seama că nivelul zahărului în sânge a scăpat de sub control? Iată câteva semne și simptome: 

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 își pot menține adesea glicemia – adică nivelul de zahăr din sânge - sub control cu dietă, exerciții fizice și medicamente. Dar dacă nu vă verificați nivelul zilnic al glicemiei, nu veți avea cele mai exacte rezultate. Verificarea glicemiei este benefică pentru diabetici, iar dacă păstrează datele înregistrate la fiecare verificare într-un jurnal, medicul poate spune cât de bine răspund pacienții la planul de tratament, de-a lungul timpului. Dar, în afara acestor teste, care sunt semnele care-ți arată că ai glicemia dată peste cap?

Ești însetat și trebuie să mergi la toaletă

Setea și nevoia frecventă de urinare sunt două semne clasice de diabet cauzate de prea mult zahar în sânge. Întrucât rinichii lucrează mai mult pentru a îndepărta zahărul, ei trag și mai multe lichide din țesuturi, motiv pentru care trebuie să mergeți la toaletă mai des decât de obicei. Setea este modul în care organismul tău îți spune că are nevoie de lichide, pentruj a compensa ce pierde. Dacă nu beți mai multe lichide, vă puteți deshidrata.

Ești obosit tot timpul

Oboseala este un alt semnal că nivelul de zahăr din sânge nu este sub control. Când zahărul rămâne în fluxul sanguin, în loc să fie descompus în celulele corpului, mușchii nu primesc suficient combustibil ca să producă energie. S-ar putea vă simțiți puțin obosit, sau oboseala ar putea fi atât de rea încât să ai nevoie de un pui de somn. Uneori, persoanele cu diabet se simt mai obosite după ce au luat o masă consistentă.

Camera se învârte cu tine

Senzația de amețeală sau tulburare poate fi un semn al scăderii nivelului zahărului din sânge sau a hipoglicemiei. Deoarece creierul are nevoie de glucoză pentru a funcționa, o scădere a zahărului din sânge poate fi periculoasă - chiar periculoasă pentru viață - dacă nu o remediați. Un pahar de suc de fructe vă poate aduce zahăr în sânge pe termen scurt. Dar dacă v-ați simțit moleșit sau amețit, discutați cu medicul dumneavoastră. Este posibil să trebuiască să ajustați doza de medicamente sau dieta.

Mâinile și picioarele se umflă

Dacă aveți hipertensiune arterială, precum și diabet zaharat, cele două condiții pot afecta capacitatea rinichilor de a filtra reziduurile și fluidele, în timp. Pe măsură ce apa se acumulează în corpul dumneavoastra, mâinile și picioarele se pot umfla - un semn de avertizare că puteți avea afecțiuni renale. Cel mai bun mod de a vă slava funcția renală, în aceste condiții, este că mergeți la doctor pentru că , cu tratament, diabetul zaharat și tensiunea arterială pot fi ținute sub control. Modificările dietei pot ajuta, iar pentru asta discutați cu un nutriționist pentru a vă controla glicemia.

Aveți senzație de amorțeală sau furnicături

Leziunile nervoase (numite neuropatii periferice) pot fi un alt semn al hiperglicemiei cronice. Rezultă amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor sau incapacitatea de a simți durerea sau modificările de temperatură. Vedeți un specialist podiatru sau ortoped, regulat. Persoanele cu neuropatie nu își dau seama că au fost rănite de la o tăietură sau că o rană devine infectată. Sau ar putea fi suprasensibilă la durere. S-ar putea să experimenteze o durere severă și constantă din stimularea continuă, altfel nedureroasă.

Aveți probleme cu stomacul

De asemenea, diabetul dăunează nervului care ajută stomacul să se umple și să trimită mai departe alimentele prin tractul digestiv. Când stomacul nu se poate goli destul de repede, o afecțiune numită gastropareză, pot să apară probleme abdominale neplăcute, cum ar fi greața, vărsăturile, balonarea, arsurile în stomac sau senzația de plenitudine imediat după ce începeți să mâncați sau mult timp după aceea. De asemenea, gastropareza poate face mai dificilă ținerea sub control a diabetului.

Vă pierdeți vederea

Hipertensiunea și nivelul ridcat de zahăr în sânge pot deteriora structurile sensibile din ochi și vă amenință vederea. Retinopatia diabetică - cauzată de deteriorarea vaselor de sânge din ochi - este una dintre cele mai frecvente cauze de orbire la adulți. Vederea încețoșată, pete, linii sau lumini intermitente sunt semne că este timpul să vizitați un oftalmolog, pentru a trata afecțkune aîn faze incipiente.

Pierdeți în greutate

Pierderea kilogramelor nedorite este întotdeauna o idee bună de a gestiona diabetul de tip 2. Dar dacă pierdeți rapid, fără a încerca să slăbiți sau fără a face altceva, mai multe kilograme dispărute rapid ar putea fi un semn că nivelul de zahăr din sânge este prea mare. Când glicemia este ridicată, aceasta se elimină din organism în urină, luând calorii și fluidele pe care le consumați cu ea.

Aveți infecții recurente

Infecțiile frecvente sau recurente sunt uneori un semn de glicemie ridicată. S-ar putea să fie vorba de o boală a gingiilor, infecții ale tractului urinar, infecții bacteriene sau fungice ale pielii sau, dacă sunteți o femeie, infecții cu ciuperci de drojdie. Alte infecții pot include pneumonia și alte infecții respiratorii, infecții ale rinichilor și vezicii biliare și infecții bacteriene ale urechii sau fungice ale sinusurilor.

Tăieturile și vânătăile nu se vindecă rapid

Dacă glicemia nu este bine controlată, puteți constata că tăieturile și vânătăile se vindecă lent. Să aveți grijă de rănile voastre, oricât de mici ar fi, este foarte important deoarece reduce riscul de infecții la persoanele cu diabet zaharat. Dar și infecțiile – în sine - pot înrăutăți glicemia, ceea ce face ca sistemului imunitar să-i fie mai greu să lupte împotriva infecțiilor.

A păstra controlul

Nu vă panicați în legătură cu complicațiile diabetului - încercați să le evitați urmând cu atenție planul de tratament pe care vi-l prescrie medicul dumneavoastră. Luați medicamentele la timp, mâncați o dietă sănătoasă și faceți exerciții pentru a vă controla nivelul de zahăr din sânge. Utilizați glucometrul pentru a vă testa glicemia, astfel încât să știți dacă ea staționează în intervalul recomandat. Un test de Hemoglobină glicată (Hb A1c ) cel puțin de două ori pe an vă va oferi o imagine bună a controlului glicemiei dvs. în timp, arată experții de la WebMD

Când mergeți la doctor

Orice simptome noi sau neobișnuite apar, merită să mergeți la o consultație la doctor. De asemenea, chemați slavarea dacă vă simțiți amețit sau vă scade brusc glicemia sau dacă aveți simptome severe cum ar fi vărsături necontrolate, amorțeală sau furnicături ori vedere încețoșată sau dublă. De asemenea, mergeți la doctor dacă nu reușiți să controlați tensiunea arterială cu ajutorul tratamentului medicamentelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel