Gripă, bilanț: 11 cazuri confirmate și peste 78.000 de infecții respiratorii acute

Dana Lascu |
Data publicării:
Infecții respiratorii
Infecții respiratorii

Conform datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, de la depbutul sezonului gripal până acum au fost confirmate în laborator 11 cazuri de gripă. Anul acesta 1.016.190 de persoane din grupele de risc au fost vaccinate antigripal până pe 2 decembrie.

De la debutul sezonului gripal până acum au fost confirmate în laborator 11 cazuri de gripă, la care se adaugă, în săptămâna 26 noiembrie - 2 decembrie, 123 cazuri de gripă clinică (neconfirmată în laborator) şi trei cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), conform datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Conform datelor publicate pe site-ul INSP, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinică, infecţii virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii) a fost de 78.061.

Cele 11 cazuri de gripă de la începutul sezonului se împart astfel: patru cazuri gripă cu virus AH1, două cu virus AH3, patru cu virus A nesubtipat şi un caz cu virus B.

Dacă neglijați simptomele afecţiunilor respiratorii de sezon şi nu vă menajați, riscați ca de la o viroză obişnuită să ajungeți la o infecţie respiratorie gravă, poate chiar letală", atrage atenția conf.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență.

Afecțiunile de sezon nu trebuie ignorate sau tratate după ureche

El spune că trebuie să respectăm cinci reguli simple pentru a evita îmbolnăvirea:

1) Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile din mijloacele de transport în comun, spaţiile comerciale, ca să nu intrați în contact cu persoane infectate. Nu staţi lângă persoane care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales la școală, persoanele bolnave. Pacientul cu viroză, infecție respiratorie sau gripă va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2) Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul des pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde și să fie temeinic, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hârtie.

3) Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig. Vă puteți adăosti în spaţii încălzite precum instituţiile publice şi magazine dacă vă este frig.

4) Respectaţi un regim de alimentar echilibrat și nutritiv bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine. E important să renunţaţi la fumat, să evitaţi consumul de alcool şi să respectaţi programul de odihnă.

5) Nu luați medicamente după ureche. Trebuie să ţinenţi cont că nu există tratament specific, ci doar simptomatic cu rol cu în ameliorarea stării clinice şi că orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor. Atenție la antibiotice, pentru că dacă le luați fără recomandare și fără discernământ nu sunt doar inficiente, ci şi foarte periculoase pentru că duc la apariția rezistenței la antibiotice, agravarea afecţiunilor de bază sau dau efecte secundare multiple nedorite și nocive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel