Guta dublează riscul de insuficiență renală. Studiu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Inflamația cronică
Inflamația cronică

Cel mai mare studiu de până acum pe tema relației dintre gută și riscul de insuficiență renală folosește date de la peste 620.000 de pacienți din sistemul de sănătate britanic.

Într-unul dintre cele mai mari și mai detaliate studii efectuate vreodată, dintre cei peste 620.000 de subiecți recrutați din practică generală din Marea Britanie, pacienții cu gută aveau un risc de mai mult decât de două ori mai mare să dezvolte insuficiență renală, față de cei care nu aveau această afecțiune. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Limerick (UL), Irlanda.

Peste 620.000 de pacienți incluși în studiu

Cercetătorii au constatat că pacienții cu gută au, de asemenea, un risc mai mare să sufere o deteriorare pe termen scurt a funcției renale, precum și o deteriorare gravă a funcției până la mai puțin de 10% din normal, în comparație cu pacienții fără gută.

Oamenii de știință și-au bazat concluziile pe rezultatele unui studiu amplu din Marea Britanie, care a analizat datele din Clinical Research Practice Data Datalink (CPRD), o bază de date de cercetare care colectează informații clinice privind pacienții care frecventează centre de asistență primară din toată Marea Britanie.

În analiza lor, cercetătorii au evaluat riscul unei boli renale cronice avansate (CKD) la 68.897 de pacienți cu gută urmăriți pe o medie de 3,7 ani și i-au comparat cu 554.964 pacienți fără gută.

„Rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare", a spus profesorul Austin Stack, de la catedra de medicină din cadrul UL, care este autorul principal al studiului și investigator principal al consorțiului pentru sănătatea rinichilor din cadrul Institutului de cercetare în domeniul sănătății, dar și consultant nefrolog în cadrul spitalelor care țin de Universitatea din Limerick.

„Deși am crezut întotdeauna că nivelurile ridicate de acid uric ar putea fi rele pentru rinichi și că pacienții cu gută pot avea un risc mai mare de insuficiență renală, am fost destul de surprinși de amploarea riscului impus de gută la acești pacienți. Am fost în special interesat de riscul de boală renală avansată, deoarece acești pacienți, în general, au un risc mai mare de insuficiență renală și deces", a continuat specialistul.

„În analiza noastră, am definit boala renală avansată pe baza a patru criterii specifice: necesitatea dializei sau a transplantului de rinichi; eșecul funcției renale la mai puțin de 10% din normal; dublarea creatininei serice de la nivelul inițial și moartea asociată boli renale cronice avansate (CKD). 

Risc de insuficiență renală de peste 200%

„În general, am descoperit că pacienții care suferă de gută aveau un risc cu 29% mai mare de boală renală cronică avansată în comparație cu cei fără gută. Într-adevăr, când am analizat fiecare dintre componentele bolii renale avansate, am constatat că, în general, pacienții cu gută aveau un risc mai mare de deteriorare a funcției renale, în comparație cu cei fără".

„Uimitor, când am analizat riscul de insuficiență renală și cei care au avut nevoie de dializă sau un transplant de rinichi, am constatat că pacienții cu gută aveau un risc de peste 200% mai mare de insuficiență renală decât cei fără gută”, a adăugat profesorul Stack în editorialul care însoțește studiul care tocmai a fost publicat de revista medicală BMJ Open.

Studiul aruncă o nouă lumină asupra importanței și impactului potențial al gutei asupra funcției renale. Deși studiile anterioare au arătat că pacienții cu gută au o problemă mai mare cu bolile renale, niciunul nu a demonstrat în mod convingător că guta poate contribui la dezvoltarea insuficienței renale.

„Studiul nostru a avut mai multe puncte forte care au depășit limitele studiilor anterioare. Este unul dintre cele mai mari studii efectuate vreodată, cu peste 620.000 de pacienți incluși", a spus profesorul Stack.

„În al doilea rând, studiul a fost reprezentativ pentru pacienții care sunt văzuți în mod obișnuit în practica generală în sistemul de sănătate din Marea Britanie. În al treilea rând, analiza a reprezentat co-factori cunoscuți - factori care ar fi putut contribui la dezvoltarea sau complicațiilor bolilor renale, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul - și descoperirile noastre au fost confirmate suplimentar în mai multe analize ulterioare. Luate împreună, concluziile acestui studiu sugerează că guta este un factor de risc independent pentru progresia boli renale cronice avansate și a insuficienței renale”.

Ce este guta și cât de periculoasă este ea

Guta este cea mai frecventă formă de artrită inflamatorie care provoacă dureri și suferințe severe din cauza acumulării de acid uric în articulații.

Afectează aproape 2,5% din populația adultă și provoacă dureri și dizabilități importante datorită efectelor sale asupra articulațiilor, tendoanelor și oaselor. Tratamentele care scad nivelul acidului uric în fluxul de sânge sunt eficiente în prevenirea atât a episoadelor acute ale gutei, cât și a daunelor pe termen lung pe care le provoacă în articulații, cu toate acestea, dovezi actuale arată că guta rămâne prost gestionată în populație.

Boala cronică renală este comună, afectează aproximativ 15% din adulții din sistemul de sănătate irlandez și are un impact major asupra sănătății unei persoane.

„În fiecare an, peste 450 de pacienți dezvoltă insuficiență renală în Irlanda și necesită o formă de tratament de dializă sau un transplant de rinichi", a explicat profesorul Stack.

„Acest lucru continuă să se întâmple în ciuda eforturilor noastre pentru controlul tensiunii arteriale, diabetului și a altor factori de risc bine stabiliți. De fapt, de-a lungul a unui deceniu, numărul de pacienți care dezvoltă insuficiență renală în Irlanda a crescut de la 2.848 în 2005 la 4.440 în 2017 (o creștere de 56%).

„Rezultatul acestei noi cercetări sugerează că guta poate juca, de asemenea, un rol important în progresia bolii renale. Identificarea gutei ca factor potențial de risc deschide noi oportunități pentru prevenirea bolilor renale și a consecințelor acestora", a adăugat profesorul Stack .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel