Hepatita B cronică, tratament care vindecă definitiv testat pe animale

Dana Lascu |
Data publicării:
Virus
Virus

Cercetătorii au reușit pentru prima dată să învingă o infecție cronică cu Hepatită B pe cobai, în laborator. Echipa a publicat rezultatele terapiei cu celule T în The Journal of Clinical Investigation, notând că aceasta poate fi un tratament permanent și că începe studiile clinice pe oameni. 

Cercetătorii de la Helmholtz Zentrum München și Universitatea Tehnică din München, în colaborare cu cercetătorii de la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf și Spitalul Universitar Heidelberg, au reușit pentru prima dată să învingă o infecție cronică cu virusul hepatitei B la cobai, în laborator. În studiul publicat în The Journal of Clinical Investigation, echipa a arătat că terapia cu celule T poate oferi un tratament permanent.

Infecțiile cu virusul hepatitei B (HBV) sunt o problemă globală de sănătate. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), mai mult de 260 de milioane de oameni din întreaga lume sunt infectate cronic cu virusul. Vaccinarea previne infecțiile noi cu VHB, dar pentru persoanele care sunt purtătoare cronice ale virusului, nu s-a găsit încă un tratament. Medicamentele disponibile împiedică virusul să continue să se replice în celulele hepatice, dar virusul nu poate fi eliminat. Pe termen lung, asta poate duce la complicații cum ar fi cancerul hepatic sau ciroza hepatică, prin care țesutul funcțional hepatic este înlocuit cu țesut conjunctiv fibros.

„În prezent, hepatita cronică B nu poate fi vindecată. Am reușit acum să arătăm că terapia cu celule T care exploatează noile tehnologii reprezintă o soluție încurajatoare pentru tratamentul infecției cronice cu VHB și a cancerului hepatic declanșat de virus. Asta este pentru că „medicamentele vii" sunt cea mai puternică terapie pe care o avem la dispoziție în prezent", a explicat prof. Ulrike Protzer

Ea este director al Institutului de Virologie al Helmholtz Zentrum München și al Universității Tehnice din München, ambele membre ale Centrului German pentru Cercetare a Infecțiilor (DZIF).

Celulele T elimină hepatita B

Potrivit doctorul Karin Wisskirchen, autorul principal al studiului și om de știință din grupul Ulrike Protzer, noua terapie cu celule T a fost dezvoltată special ca o abordare a combaterii infecției cu HBV și a cancerului hepatic asociat cu VHB. Se știe că la pacienții infectați cronic, celulele T specifice fiecărui virus nu pot fi detectate sau demonstrează activitate scăzută. Cu toate acestea, în cazul în care pacienții sunt capabili să mențină virusul în sine sub control, un răspuns puternic al celulelor T devine detectabil.

„Răspunsul evident este, prin urmare, acela de a folosi celulele T specifice virusului pentru a compensa acest deficit", spunea Dr. Wisskirchen. Informația genetică pentru receptorii de celule T specifice HBV a fost obținută de la pacienții cu infecție remanentă. În laborator, acesta poate fi apoi introdus în celulele T din sângele pacienților cu hepatită cronică B. Acest lucru duce la formarea de celule T noi, active, care luptă împotriva virusului sau a celulelor canceroase induse de virus. Celulele T create în acest fel au fost capabile să elimine complet celulele infectate cu HBV în cultura celulară.

În colaborare cu grupul condus de prof. Maura Dandri, Hamburg, celulele imune au fost apoi testate într-un model de șoarece „umanizat". O singură doză de celule T modificate receptor a fost suficientă pentru a controla virusul în ficat.

Astfel, celulele T au atacat numai celulele hepatice infectate și au lăsat în pace țesuturile sănătoase. Myrcludex B, un medicament experimental dezvoltat de prof. Stephan Urban, Heidelberg, a fost apoi administrat pentru a împiedica virusul să infecteze celulele hepatice sănătoase de îndată ce celulele T au încetat să circule. Ca urmare, infecția a fost complet vindecată.

Se pregătesc de studii clinice

„Rezultatele promițătoare ale acestui studiu ne vor ajuta să investigăm în continuare potențialul terapiei cu celule T și să continuăm studiile clinice împreună cu partenerii noștri, făcând astfel un pas decisiv în direcția dezvoltării acestei forme de medicină personalizată", a spus prof. Spune Protzer.

Grupul ei va continua, prin urmare, să exploreze modalitățile de aplicare a terapiei la cel mai mare grup posibil de pacienți. Helmholtz Zentrum München beneficiază a dat patentul pentru terapia cu celule T pentru către SCT Pte. Ltd. „Împreună cu partenerul nostru, planificăm un studiu clinic pentru a studia tratamentul pacienților cu carcinom hepatocelular asociat cu HBV", a explicat Dr. Wisskirchen.

Terapia cu celule T este un domeniu extrem de inovator care a câștigat faimă datorită succesului semnificativ al studiilor clinice în tratamentul limfomului. Prof. Dandri subliniază: „Un astfel de progres nu ar fi posibil fără cooperarea strânsă pe care o avem în cadrul Centrului German de Cercetare a Infecțiilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel