Hepatita C, teste gratuite la medicii de familie

O sută de mii de români pot fi testați, până la finalul lunii ianuarie 2019, pentru depistarea virusului Hepatitic C. Testele se fac în cabinetele medicilor de familie din Bacău și...
Campania de teste gratuite „Hepatita C se poate vindeca", lansată de Asociația Echitate în Sănătate la 1 noiembrie, se adresează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani și se derulează prin cabinetele medicilor de familie din județele Neamț și Bacău.
Testele și materialele consumabile necesare efectuării testării a o sută de mii de români au fost distribuite gratuit în cabinetele medicilor de familie împreună cu materiale informative despre modalitățile de transmitere a virusului hepatitic C, precum și a riscurilor nediagnosticării și tratării la timp a persoanelor infectate.
Cu noile tratamente, care sunt dispozibile și românilor, „rata de vindecare (...) este de peste 95% și pacienții pot evita, astfel, complicațiile grave care pot interveni dacă nu se tratează la timp", a declarat președintele Asociației Echitate în Sănătate, Maria Vasilescu.
De trei ani, sistemul de sănătate din România oferă terapii inovatoare pentru tratamentul Hepatitei C, în baza unor contracte cost-volum-rezultat încheiate de CNAS. În baza acestora, pe parcursul unui an, începând cu 1 septembrie anul curent, 13.000 de pacienții cu hepatita C cu stadiul de fibroză F1, F2, F3, F4, ciroza decompensată / compensată și pacienți cu insuficiență renală cronică aflați în dializă vor primi unul din cele trei tratamente incluse în program.
Încă două centre de tratament incluse în program
„De la 1 septembrie este încheiat un nou contract cost-volum-rezultat unde sunt incluse, pe lângă cele 11 centre universitare existente, și centrele de la Pitești și Bacău. Acest lucru vine în sprijinul asiguraților noștri, ai CJAS Bacău, care nu vor mai merge pentru tratatment la Iași, la Galați sau la București. Prin acest contract sunt tratabili acum și bolnavii care au fibroză F1, deci se coboară foarte mult gradul de fibroză ca și criteriu de eligibilitate a pacienților", a declarat ec. Ion-Marius Savin, președinte-director general la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bacău.
La Neamț, însă, nu există un astfel de centru, așa că pacenții incluși în program vor primi tratamentul din centre acreditate din alte județe, dar vor putea fi supravegheați la ei în județ.
„La nivelul CJAS Neamț există trei spitale publice în care pacienții pot fi monitorizați, cu specialiști de gastroenterologie și de boli infecțioase: în Piatra Neamț, la Târgu Neamț și la Roman. Conform legislației în vigoare noi asigurăm atât costurile investigațiilor pacienților care sunt depistați cu Hepatita C, cât și costurile ulterioare necesare terapiei", a declarat Elena Harpa, președinte CJAS Neamț, la lansarea campaniei de testare.
„Sunt foarte mulți pacienți infectați cu Hepatita C și ne temem că nu-i vom descoperi pe toți. Din acest motiv este foarte important să ne ajutați să-i identificăm și chiar dacă vom face spre sfârșitul anului o listă de așteptare, imediat în anul următor ei vor fi tratați", a explicat prof. dr. Anca Trifan, președinte Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie.
În cadrul primei campanii de testare, în perioada 15 ianuarie 2017 – 28 februarie 2018 au fost testați 16.964 de pacienți internați în 7 dintre cele mai mari spitale din București și din țară. 6% (1.013 persoane) dintre pacienții testați s-au dovedit a fi purtători ai virusului hepatitic C. Ponderea cea mai mare de persoane depistate pozitiv la testare a revenit grupei de vârstă 60+.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-