Hipertensiune: consumul sporit de alimente ultra-procesate crește riscul acestei afecțiuni

Consumul de mai puțin alimente ultraprocesate ar scade riscul de hipertensiune, susține un studiu.
Un consum sporit de alimente ultra-procesate creşte riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, conform unui studiu realizat în Israel, a anunţat Universitatea din Haifa (UH). Studiul a constatat de asemenea că alimentele ultra-procesate cresc riscul de exces de grăsimi în sânge (hiperlipidemie), a precizat UH duminică.
Mai mult, aceste alimente cresc riscul de inflamaţie în rândul persoanelor care suferă de boala ficatului gras, în special în rândul fumătorilor, a adăugat universitatea israeliană. Alimentele ultra-procesate sunt comercializate de obicei în ambalaje sigilate şi conţin aditivi pentru a spori gustul produselor sau pentru a prelungi durata lor de valabilitate.
În urma unui studiu ale cărui constatări au fost publicate în jurnalul ştiinţific Liver International, o echipă de cercetători de la UH, Centrul Medical de la Universitatea din Tel Aviv şi de la Universitatea Washington din Seattle au descoperit că un aport sporit de alimente ultra-procesate creşte de aproximativ 1,5 ori riscul de hipertensiune arterială, de hiperlipidemie şi de nivel redus de colesterol ''bun'' (HDL).
Totodată, dublează posibilitatea de a suferi de sindrom metabolic, care creşte riscul de diabet, accident vascular cerebral şi afecţiuni cardiace şi vasculare, potrivit studiului. ''Constatările consolidează importanţa consumului de alimente neprocesate, împreună cu reducerea aportului de alimente şi băuturi ambalate, gata pentru consum'', au concluzionat cercetătorii, susține Agerpres.
Femeile de 70 de ani și peste și bărbații între 20 și 49 de ani ar avea mai multe șanse să dezvolte hipertensiune arterială necontrolată, deși iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, susține un studiu recent. Aproape jumătate dintre bărbații adulți au tensiune arterială crescută, arată Asociația Americană a Inimii. ”Controlul tensiunii arteriale rămâne o provocare majoră de sănătate publică, care afectează chiar și pe cei care sunt tratați pentru boală”, spune medicul Aayush Visaria, autorul studiului, cercetător postdoctoral la Institutul Rutgers pentru Sănătate, Politici de îngrijire a sănătății și Cercetarea îmbătrânirii la Universitatea din New Brunswick, New Jersey, SUA.
Potrivit specialistului, se știe că ”femeile tind să aibă o creștere accelerată a tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare după menopauză”, există puține informații în literatura de specialitate dacă controlul tensiunii arteriale este diferit în funcție de sex și dacă se modifică odată cu vârsta.
-
-
Osteoporoza, o boală tăcută care nu trebuie ignorată20.10.2025, 17:22
-
Terapia care reduce colesterolul cu aproape 50%20.10.2025, 17:01
-
-
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!