Hipertensiune: consumul sporit de alimente ultra-procesate crește riscul acestei afecțiuni

Consumul de mai puțin alimente ultraprocesate ar scade riscul de hipertensiune, susține un studiu.
Un consum sporit de alimente ultra-procesate creşte riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, conform unui studiu realizat în Israel, a anunţat Universitatea din Haifa (UH). Studiul a constatat de asemenea că alimentele ultra-procesate cresc riscul de exces de grăsimi în sânge (hiperlipidemie), a precizat UH duminică.
Mai mult, aceste alimente cresc riscul de inflamaţie în rândul persoanelor care suferă de boala ficatului gras, în special în rândul fumătorilor, a adăugat universitatea israeliană. Alimentele ultra-procesate sunt comercializate de obicei în ambalaje sigilate şi conţin aditivi pentru a spori gustul produselor sau pentru a prelungi durata lor de valabilitate.
În urma unui studiu ale cărui constatări au fost publicate în jurnalul ştiinţific Liver International, o echipă de cercetători de la UH, Centrul Medical de la Universitatea din Tel Aviv şi de la Universitatea Washington din Seattle au descoperit că un aport sporit de alimente ultra-procesate creşte de aproximativ 1,5 ori riscul de hipertensiune arterială, de hiperlipidemie şi de nivel redus de colesterol ''bun'' (HDL).
Totodată, dublează posibilitatea de a suferi de sindrom metabolic, care creşte riscul de diabet, accident vascular cerebral şi afecţiuni cardiace şi vasculare, potrivit studiului. ''Constatările consolidează importanţa consumului de alimente neprocesate, împreună cu reducerea aportului de alimente şi băuturi ambalate, gata pentru consum'', au concluzionat cercetătorii, susține Agerpres.
Femeile de 70 de ani și peste și bărbații între 20 și 49 de ani ar avea mai multe șanse să dezvolte hipertensiune arterială necontrolată, deși iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, susține un studiu recent. Aproape jumătate dintre bărbații adulți au tensiune arterială crescută, arată Asociația Americană a Inimii. ”Controlul tensiunii arteriale rămâne o provocare majoră de sănătate publică, care afectează chiar și pe cei care sunt tratați pentru boală”, spune medicul Aayush Visaria, autorul studiului, cercetător postdoctoral la Institutul Rutgers pentru Sănătate, Politici de îngrijire a sănătății și Cercetarea îmbătrânirii la Universitatea din New Brunswick, New Jersey, SUA.
Potrivit specialistului, se știe că ”femeile tind să aibă o creștere accelerată a tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare după menopauză”, există puține informații în literatura de specialitate dacă controlul tensiunii arteriale este diferit în funcție de sex și dacă se modifică odată cu vârsta.
-
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?