Hipertensiunea arterială: ce efect poate avea întâlnirea cu medicul

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Medic
Medic

Hipertensiuena arterială la vederea halatului alb al medicului ar putea fi o afecțiune în sine, spun cercetătorii. Afecțiunea crește serios riscul unui atac de cord.

Pentru majoritatea oamenilor, mersul la medic creează, de obicei, o stare de disconfort. Dar pentru unii, stresul unei întâlniri medicale declanșează o creștere temporară a tensiunii arteriale. Dacă vi s-a întâmplat ca acasă să aveți o tensiune bună, iar când ajungeți la medic, valorile să crească, este posibil să aveți ceea ce este cunoscut sub numele de hipertensiune de halat alb. Acum, un studiu amplu sugerează că persoanele cu această afecțiune se confruntă cu o amenințare mai mare de boli de inimă decât persoanele ale căror valori ale tensiunii arteriale sunt întotdeauna normale.

Conform ghidurilor actuale ale American College of Cardiology și American Heart Association, presiunea arterială normală este definită ca mai mică de 120/80. Hipertensiunea arterială este de peste 130/80.

 „Dacă tensiunea arterială crește în situația relativ neamenințătoare precum cea de a vedea un medic, atunci ce s-ar putea întâmpla dacă vă taie calea cienva pe autostradă sau dacă aveți o situație de familie care vă provoacă, sau la muncă?”, Spune dr. Randall Zusman, cardiolog la Spitalul General din Massachusetts, afiliat la Harvard.

Tensiunea arterială a tuturor fluctuează constant pe parcursul zilei. Dar persoanele cu hipertensiune de halat alb pot prezenta creșteri mai frecvente și mai mari. Aproximativ una din cinci persoane are această afecțiune, pe care medicii de obicei nu o tratează cu medicamente, notează Harvard Medical School.

Efectul halatului alb

Pentru studiu, cercetătorii au reunit descoperirile din 27 de studii care au implicat peste 64.000 de oameni în Statele Unite, Europa și Asia. În comparație cu persoanele a căror tensiune arterială a fost normală atât la cabinetul medicului, cât și la domiciliu, persoanele cu hipertensiune arterială în prezența halatului alb, netratată, au avut un risc cu 36% mai mare de a face atac de cord, accident vascular cerebral și alte evenimente legate de inimă. De asemenea, aveau de două ori mai mare riscul să moară de boli de inimă.

Cu toate acestea, persoanele care au luat medicamente pentru tensiunea arterială a căror tensiune arterială a continuat să crească la cabinetul medicului nu aveau un risc mai mare de boli de inimă. Studiul a fost publicat în Annals of Internal Medicine.

Potrivit Dr. Zusman, concluziile acordă un sprijin suplimentar pentru tratarea persoanelor cu hipertensiune de halat alb.

Cu toate acestea, tratamentul nu înseamnă neapărat să luați medicamente pentru tensiune arterială. „Pierderea în greutate, exercițiile fizice, limitarea sării și fumatului sunt asociate cu un control mai bun al tensiunii arteriale. Cu siguranță încurajez oamenii să facă toate aceste lucruri, indiferent dacă au tensiune arterială intermitentă sau susținută”, spune dr. Zusman.

Uneori, chiar eforturile determinate pentru a face aceste modificări nu sunt suficiente. Dacă schimbările în stilul de viață care vizează controlul hipertensiunii arteriale nu vă pot reduce tensiunea arterială la un nivel normal, există multe medicamente sigure și eficiente care vă pot ajuta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel