Boala delicată, ignorată de noi toți. Semnul durerii de CAP. Elisabeta Bădilă: E numită ucigașul tăcut. Atacă ceea ce iubește cel mai mult, creierul

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Hipertensiunea arteriala - Foto: Freepick
Hipertensiunea arteriala - Foto: Freepick

Care este boala considerată "ucigașul tăcut", ce simptome are și cum știi dacă o ai. E una dintre cele mai frecvente afecțiuni pe care puțini o bagă în seamă. 

Tensiunea arterială este presiunea sângelui care împinge împotriva pereților arterelor. Arterele transportă sângele de la inimă către alte părți ale corpului.

Tensiunea arterială ridicată, numită și hipertensiune arterială, este o tensiune arterială mai mare decât cea normală. Tensiunea arterială se modifică pe parcursul zilei în funcție de activitățile noastre. Dacă avem măsuri ale tensiunii arteriale în mod constant peste normal, asta duce la un diagnostic de tensiune arterială ridicată sau hipertensiune arterială.

În mod normal, tensiunea arterială crește și scade pe parcursul zilei.

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care nu prezintă simptome până când încep să fie afectate alte organe.

Cu cât nivelul tensiunii arteriale este mai ridicat, cu atât mai mare este riscul de a avea alte probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral.

Conf. dr. Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog, secretar al Societății Române de Cardiologie, ne-a explicat de ce hipertensiunea arterială este supranumită "ucigașul tăcut".

"Problema cu simptomele hipertensiunii este foarte delicată, pentru că hipertensiunea este numită de foarte mulți ani ucigașul tăcut, iar acest nume și-l merită pe deplin, pentru că hipertensiunea arterială este o boală care nu doare.

În populația generală s-a încetățenit ideea că dacă apare epistaxis, adică sângerare nazală sau dacă te doare capul poate că ai hipertensiune.

Sunt simptome și semne care nu se corelează întotdeauna cu hipertensiunea. Se pot corela, bineînțeles, mai ales durerea de cap, pentru că creșterea tensiunii duce la creșterea presiunii în interiorul cutiei craniene și, evident, poate să apară durerea de cap.

Dar sângerarea nazală nu se corelează întotdeauna cu hipertensiunea, așa cum se crede", a declarat Elisabeta Bădilă, pentru DC Medical.

De ce să nu mai gândești negativ la orice simptom: Românii și chinezii, cea mai mare gândire de catastrofizare. Apar tumori cognitive

Hipertensiunea arterială. Cum știi dacă ai hipertensiune arterială

 

Potrivit medicului Elisabeta Bădilă, măsurarea periodică a tensiunii arteriale este singura metodă de a descoperi afecțiunea din timp.

"Ca să descoperim dacă cineva este sau nu este hipertensiv, primul pas este să-și măsoare regulat tensiunea arterială.

Toate societățile internaționale recomandă ca de la vârstă tânără această verificare a tensiunii arteriale să se facă periodic, indiferent dacă știm că avem sau nu altă patologie. Numai căutând putem descoperi și preveni într-un stadiu în care putem să aplicăm niște măsuri de stil de viață și să împiedicăm creșterea valorilor tensionale", a completat medicul cardiolog.

Hipertensiunea arterială, simptome

Ce se întâmplă când ții post. Doru Negru, explicație incredibilă: Cât îți trebuie să mori de foame dacă nu mănânci nimic?

"Simptomele principale legate de creșterea tensiunii arteriale reflectă, din păcate, boala de organ, deci, odată ce s-au instalat simptomele, înseamnă că hipertensiunea a îmbolnăvit unul din organele pe care le iubește cel mai mult, adică creierul.

La nivelul creierului pot să apară accidente vasculare cerebrale, fie de tip ischemic, adică ca un infarct la nivel cerebral la nivelul creierului, dar și hemoragice, situație în care se rupe un vas și creierul poate fi inundat de sânge.

Pot să apară accidente ischemice tranzitorii, iar numele tranzitor reflectă că apar niște simptome care dispar rapid, dar acesta reprezintă un semnal de alarmă că poate să urmeze un accident vascular mai sever.

Pot să apară simptome la nivelul inimii, iar acestea variază de la durere în piept, angină pectorală, la insuficiență cardiacă, la aritmii. 

Pot să apară probleme legate de rinichi și aici vorbim inițial de pierderea filtrului rinichilor, scapă proteine în urină, pentru ca ulterior să înceapă să crească creatinina, analiza care arată suferința rinichiului.

Putem vorbi de afectarea vaselor, vasele devin mai rigide, nu mai reușesc să preia la fiecare bătaie de sânge acel puls transmis în periferie. 

Nu în ultimul rând, vorbim și de afectarea ochiului, acest organ extrem de sensibil, care, atunci când tensiunea arterială crește mult la valori necontrolate, suferă. Examenul fundului de ochi ne poate demonstra această suferință.

Deci simptomele sunt destul de variate, de la dureri de cap și simptome clare de accidente vasculare, până la probleme cardiace severe, scăderea cantității de urină atunci când apare insuficiența renală sau favorizarea și accelerarea unei boli arteriale periferice.

Dar este bine să nu ajungem la aceste simptome, pentru că acestea înseamnă deja fie o boală avansată, fie dacă cumva căutăm înainte și aflăm afectare de organ, putem să categorisim ca și boală asimptomatică, dar care deja este efectul hipertensiunii la nivelul acestor organe țintă", a conchis medicul Elisabeta Bădilă.

Ce înseamnă numerele de tensiune arterială?

Boala gravă pe care o poți lua de la câinele tău. Primul SEMN că ești infectat. Dorobăț: Dă disfuncții grave de organ, insuficiență renală

Tensiunea arterială se măsoară cu ajutorul a două numere:

1. Numărul numit tensiune arterială sistolică, măsoară presiunea din artere atunci când inima bate.

2. Numărul numit tensiune arterială diastolică, măsoară presiunea din artere atunci când inima se odihnește între bătăi.

Dacă măsurarea indică 120 sistolică și 80 diastolică, veți spune "120 peste 80" sau veți scrie "120/80 mmHg".

Care sunt cifrele normale ale tensiunii arteriale?

Un nivel normal al tensiunii arteriale este mai mic de 120/80 mmHg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel