Hipertensiunea arterială, ucigașul tăcut. Cinci moduri în care îți afectează organismul

Hipertensiune
Hipertensiune

Gândiți-vă la tensiunea arterială ca la presiunea apei din duș. Nu vrei să fie prea scăzut pentru că nu este foarte eficient. Dar, de asemenea, nu vrei să fie prea mare, deoarece în cele din urmă devine insuportabil.

Hipertensiunea arterială nu are, de obicei, simptome, motiv pentru care se numește „silent killer"(ucigaș tăcut)

„Oamenii pot tolera tensiunea arterială destul de ridicată fără niciun simptom", a spus pentru Livestrong, Michael Blaha, medic, profesor de medicină și director de cercetare clinică la Centrul Ciccarone pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore.

Cu toate astea, oameni care au avut hipertensiune arterială spun că se simt mult mai bine după ce au fost tratați, spune Dr. Watson.

Simptomele unei crize hipertensive - atunci când tensiunea arterială ajunge brusc până la 180/120 sau mai mare - pot include următoarele, potrivit Clinicii Mayo:

Dureri severe de cap
Confuzie
Vedere neclara
Greață și vărsături
convulsii
Probleme de respirație

Aceste simptome reprezintă o situație de urgență și necesită imediat un tratament medical

Efectele hipertensiunii arteriale netratate

Doar pentru că nu aveți simptome evidente, nu înseamnă că hipertensiunea arterială constantă nu provoacă ravagii în corpul dumneavoastră, potrivit Clinicii Mayo.

1. Deteriorarea vaselor de sânge

Deteriorarea începe cu vasele de sânge, conform AHA. Presiunea continuă a sângelui împotriva pereților arterelor erodează căptușeala. Arterele devin mai puțin elastice și devine mai greu pentru sânge să călătorească prin ele.

2. Deteriorarea inimii și creierului

Coroziunea vaselor de sânge duce în cele din urmă la deteriorarea organelor, deoarece organele nu primesc suficient sânge și oxigen. Watson spune că organele din corp care sunt cele mai sensibile la tensiunea arterială sunt creierul, inima și rinichii. Aici tensiunea arterială înaltă poate face cel mai mult rău.

Ca urmare, hipertensiunea arterială cronică poate duce la boli coronariene, atac de cord, accident vascular cerebral și anevrism.

3. Insuficiență renală

Rinichii sunt, de asemenea, în risc. Rinichii se bazează pe o tensiune arterială foarte regulată pentru a filtra sângele în mod corespunzător, spune Dr. Blaha. Când presiunea devine neregulată, puteți ajunge la insuficiență renală.

4. Declinul cognitiv

Hipertensiunea poate provoca, de asemenea, probleme de memorie și de gândire asociate cu tulburări cognitive ușoare și chiar demență. Acest lucru se datorează faptului că vasele de sânge deteriorate îngreunează accesul sângelui la creier, prin Clinica Mayo.

5. Alte efecte

Efectele hipertensiunii arteriale se pot extinde și la vasele din ochii tăi, ceea ce duce la vedere încețoșată și chiar orbire. Unii bărbați și femei se confruntă, de asemenea, cu disfuncții sexuale, deoarece nu este suficient sânge la organele sexuale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel