Hipotermia de apartament, simptome. Când și la cine apare. Ciuhodaru: Mulți au fost descoperiți după zile întregi. Atenție la sedative. Dați un telefon vârstnicilor

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
hipotermia de apartament - FOTO: Freepik@wirestock@tiko33
hipotermia de apartament - FOTO: Freepik@wirestock@tiko33

Hipotermia de apartament se poate instala rapid. Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care sunt cele mai vulnerabile persoane, dar și semnele la care să fim atenți.

Hipotermia de apartament poate afecta pe oricine, dar mai expuși sunt vârstnicii. În aceste zile geroase, este necesar ca locuințele să fie încălzite în mod corespunzător. OMS recomandă anumite temperaturi, dar medicii susțin că fiecare persoană resimte în felul său confortul termic. 

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt persoanele cele mai expuse.

”Cineva să îi ajute pe cei vâstnici să nu se supună la riscuri inutile. Hipotermia de apartament apare atunci când persoanele sunt imobilizate, iau anumite medicamente, sedative. A sta la o temperatură nu foarte scăzută poate să ducă la hipotermia de apartament. Din punctul meu de vedere, temperatura trebuie să fie una de confort pentru fiecare dintre noi. 

Atenție și la consumul de sedative. Ne referim la toate tipurile de sedative. Dacă vă pasă, dați un telefon vârstnicilor să vedeți dacă totul este în regulă. Mulți au medicație de acest gen. Asigurați-vă că totul este în regulă, asigurați-vă că au o sursă de căldură eficientă. 

Mulți au fost descoperiți în casă după zile întregi, căzuți, cu fracturi de șold, cu fracturi de bazin. Nu se puteau mobiliza. Din păcate, s-au înregistrat și cazuri letale”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Vezi și: Scapă de răceala persistentă cu 4 remedii naturiste

Hipotermia de apartament, simptome

*Dacă îți place articolul, ne poți susține cu un share pe Facebook

Hipotermia este o urgență medicală care apare atunci când corpul pierde căldură mai repede decât o poate produce, provocând o temperatură corporală periculos de scăzută. Temperatura normală a corpului este de aproximativ 37 C. Hipotermia apare atunci când temperatura corpului dumneavoastră scade sub 35 de grade.

”Chiar dacă nu sunt foarte scăzute temperaturile din apartament, dacă sunt pe termen lung și imobilizare prelungită, apar semnele de hipotermie. Atenție la semnalele de alarmă: 

- parestezii, amorțeli

- senzație intensă de frig

- frisoane

- tremurături

- respirația devine superficială

- vorbire îngreunată

- gândire îngreunată

- prăbușire tensională

- puls slab

- comă și moarte albă”, a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru. 

Vezi și: Dieta flexitariană, în ce constă și care sunt beneficiile. La ce trebuie să fiți atenți dacă vreți să o urmați. Hâncu: Împrietenim carnivorii cu vegetalele

Hipotermia, cauze

Hipotermia apare atunci când corpul dumneavoastră pierde căldură mai repede decât o produce. Cele mai frecvente cauze ale hipotermiei sunt expunerea la condiții de vreme rece sau la apă rece. Dar expunerea prelungită la orice mediu mai rece decât corpul dumneavoastră poate duce la hipotermie dacă nu sunteți îmbrăcat corespunzător sau dacă nu puteți controla condițiile.

Condițiile specifice care duc la hipotermie includ:

- Purtarea de haine care nu sunt suficient de călduroase pentru condițiile meteorologice

- Petrecerea unui timp îndelungat în frig

- Incapacitatea de a vă dezbrăca de hainele ude sau de a vă deplasa într-un loc cald și uscat

- Căderea în apă

- Locuirea într-o casă care este prea rece, fie din cauza încălzirii insuficiente, fie din cauza aerului condiționat

Vezi și: Menopauză sau Alzheimer. Cu ce simptome s-a confruntat Ileana Badiu: A apărut brusc, aproape de la o zi la alta

Cum pierde corpul căldura

Mecanismele de pierdere a căldurii din corpul dumneavoastră includ următoarele:

Căldura radiată. Cea mai mare parte a pierderilor de căldură este din cauza căldurii radiate de suprafețele neprotejate ale corpului dumneavoastră.

Contactul direct. Dacă sunteți în contact direct cu ceva foarte rece, cum ar fi apa rece sau pământul rece, căldura este condusă departe de corpul dumneavoastră. Deoarece apa este foarte bună la transferul de căldură din corpul dumneavoastră, căldura corporală se pierde mult mai repede în apa rece decât în aerul rece. În mod similar, pierderea căldurii din corp este mult mai rapidă dacă hainele sunt ude, ca atunci când sunteți prins în ploaie.

Vântul. Vântul îndepărtează căldura corpului prin antrenarea stratului subțire de aer cald de la suprafața pielii dumneavoastră. Factorul de răcire a vântului este important pentru a provoca pierderi de căldură, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Ce faci dacă e cutremur noaptea. Ce este "triunghiul supraviețuirii" și de ce trebuie să ai un rucsac de URGENȚĂ. Biriș: Se rămâne fără curent și fără semnal la telefon

Hipotermia, factori de risc

Factorii de risc pentru hipotermie includ:

Epuizarea. Toleranța dumneavoastră la frig scade atunci când sunteți obosit.

Vârsta înaintată. Capacitatea organismului de a regla temperatura și de a simți frigul poate scădea odată cu vârsta. Iar unii adulți mai în vârstă pot să nu fie capabili să comunice când le este frig sau să se mute într-un loc cald dacă simt frig.

Vârsta foarte tânără. Copiii pierd căldura mai repede decât adulții. De asemenea, copiii pot ignora frigul pentru că se distrează prea mult pentru a se gândi la asta. Și s-ar putea să nu aibă discernământul necesar pentru a se îmbrăca corespunzător pe vreme rece sau pentru a se feri de frig atunci când trebuie.

Probleme mentale. Este posibil ca persoanele cu o boală mintală, demență sau alte afecțiuni care interferează cu judecata să nu se îmbrace corespunzător pentru vreme sau să nu înțeleagă riscul de vreme rece. Persoanele cu demență pot rătăci de acasă sau se pot pierde cu ușurință, ceea ce le face mai probabil să rămână blocate afară pe vreme rece sau umedă.

Consumul de alcool și droguri. Alcoolul vă poate face corpul să se simtă cald în interior, dar face ca vasele de sânge să se dilate, ceea ce duce la o pierdere mai rapidă de căldură de la suprafața pielii. Răspunsul natural al organismului la frisoane este diminuat la persoanele care au consumat alcool.

Vezi și: Amiloidoza, cancerul foarte greu și complicat: simptome, tratament. Coriu: Nu exista până în 2005! Terapia care a făcut Revoluție în supraviețuire. Înainte dădeam 6 luni pacientului

În plus, consumul de alcool sau de droguri recreaționale vă poate afecta judecata cu privire la necesitatea de a intra în casă sau de a purta haine călduroase în condiții de vreme rece. Dacă o persoană este în stare de ebrietate și leșină pe vreme rece, este posibil să dezvolte hipotermie.

Anumite afecțiuni medicale. Unele afecțiuni de sănătate afectează capacitatea organismului dumneavoastră de a regla temperatura corpului. Printre exemple se numără o tiroidă hipoactivă (hipotiroidism), alimentația deficitară sau anorexia nervoasă, diabetul, accidentul vascular cerebral, artrita severă, boala Parkinson, traumatisme și leziuni ale măduvei spinării.

Medicamente. Unele medicamente pot schimba capacitatea organismului de a-și regla temperatura. Printre exemple se numără anumite antidepresive, antipsihotice, analgezice narcotice și sedative, mai notează Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel