Hipotiroidie: cauze, simptome, tratament. Semnul de pe piele că ai hipotiroidism. Cristina Bloț: Și nu ne simțim niciodată odihniți

EXCLUSIV
Hipotiroidie - Foto: Freepik @v_elena
Hipotiroidie - Foto: Freepik @v_elena

Hipotiroidie - tot ce trebuie să știi. Medicul Cristina Bloț ne-a vorbit despre această afecțiune, cauzele, simptomele și tratamentul ei.

Hipotiroida și hipotiroidismul sunt afecțiuni endocrine comune care afectează funcționarea glandei tiroide. Aceste condiții pot avea un impact semnificativ asupra sănătății generale a unei persoane și pot cauza o serie de simptome debilitante. În acest articol, vom explora ce reprezintă hipotiroida și hipotiroidismul, cauzele acestora, simptomele asociate și opțiunile de tratament disponibile.

Dr. Cristina Bloț, medic specialist la secțiile Endocrinologie și Diabet, Nutriție și Boli metabolice, a vorbit în exclusivitate pentru DC Medical despre cauzele, simptome si posibilele tratamente ale hipotiroidiei.

Cu diagnostic precoce și tratament adecvat, majoritatea simptomelor pot fi gestionate eficient, permițând pacienților să ducă o viață normală și sănătoasă. Este important să consulți un medic dacă ai simptomele asociate hipotiroidismului sau dacă ai motive să crezi că glanda ta tiroidă nu funcționează corect.

Ce este Hipotiroidismul?

Glanda tiroidă este o mică glandă situată în partea frontală a gâtului, care are un rol crucial în reglarea metabolismului corpului. Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficient hormoni tiroidieni pentru a menține funcționarea optimă a organismului.

Hormonii tiroidieni, în special T3 (triiodotironina) și T4 (tiroxina), controlează modul în care corpul transformă hrana în energie și reglează funcționarea majorității organelor și sistemelor.

Hipotiroidie: cauze și simptome

"În afară de bradicardie de scăderea pulsului, de constipație, de o lentoare mentală, simțim că nu avem energie, că suntem obosiți excesiv, că dormim și în ciuda faptului că dormim 8-9 ore nu ne simțim niciodată odihniți. Avem și niște tulburări cognitive când avem această hipotiroidie.

Pielea se modifică devine mai aspră mai uscată, retenția de apa ajunge în țesutul subcutanat, poate să cadă părul din cap, pot să cad sprâncenele cum v-am spus, se mărește în limba, fața de vine pufoasă, cam astea sunt manifestările cele mai semnificative ale hipotiroidiei", a declarat dr Cristina Bolț, în exclusivitate pentru DC Medical.

Există mai multe cauze posibile ale hipotiroidismului, care includ:

- Tiroidita autoimună sau tiroidită Hashimoto

Aceasta este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului și se produce atunci când sistemul imunitar atacă greșit glanda tiroidă.

- Chirurgie tiroidiană sau tratament cu iod radioactiv

Uneori, tiroida poate fi îndepărtată sau tratată cu iod radioactiv pentru alte afecțiuni tiroidiene, ceea ce poate duce la hipotiroidism.

- Medicație

Unele medicamente, cum ar fi litiumul sau amiodarona, pot interfere cu funcția tiroidiană normală.

- Deficiența de iod

Iodul este esențial pentru producția hormonilor tiroidieni. O deficiență cronică de iod poate duce la hipotiroidism.

- Malformații congenitale

Uneori, hipotiroidismul poate fi prezent de la naștere din cauza unei dezvoltări anormale a glandei tiroidă.

Hipotiroida - simptome

Simptomele hipotiroidismului pot varia de la ușoare la severe și pot include:

- Oboseală și slăbiciune

- Creștere în greutate

- Pielea uscată și părul fragil

- Intoleranță la frig

- Constipație

- Depresie și anxietate

- Umflarea feței și a mâinilor

Metode de tratare a hipotiroidiei

Tratamentul pentru hipotiroidism implică de obicei administrarea de hormoni tiroidieni sintetici, cum ar fi levotiroxina. Doza acestor medicamente trebuie ajustată individual pentru a menține nivelurile hormonale în limitele normale.

Monitorizarea regulată a nivelurilor de hormoni tiroidieni este esențială pentru a asigura un tratament eficient. Cu tratament adecvat, majoritatea persoanelor cu hipotiroidism pot avea o calitate bună a vieții și pot menține simptomele sub control.

În continuare, medicul Cristina Bolț a explicat că: "Tratamentul hipotiroidiei se face cu substituție hormonală, în general cu principalul hormon tiroidian T4 și în timp, pentru că durează până se reglează funcția tiroidiană, aceste manifestări se ameliorează semnificativ".

"Foarte puțin pacienți continuă să acuze astfel de simptome dar de intensitate mai mică după reglarea funcției tiroidiene adică după normalizarea analizelor de sânge. (...)

Analizele de sânge sunt TSH-ul, hormonul care controlează activitatea tiroidei, T4 și în unele cazuri, mai mult în cazuri de hipertiroidie se măsoară și T3, celălalt hormon tiroidian", a mai spus Cristina Bolț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel