Hirsutismul, cauze și tratament. Afecțiune a bărbaților care afectează și femeile în mod negativ

Monika Baciu |
Data publicării:
hirsutismul - FOTO: Freepick
hirsutismul - FOTO: Freepick

Hirsutismul este specific bărbaților, dar apare și la femei. Este o afecțiune care duce la creșterea excesivă a părului într-un model asemănător bărbaților, pe față, piept și spate.

Hirsutismul reprezintă creșterea excesivă a părului. De cele mai multe ori apare din cauza excesului de hormone masculi (androgeni), în primul rând testosteron.

Ce pot face femeile care suferă de hirustism

Metodele de auto-îngrijire și opțiunile eficiente de tratament sunt disponibile pentru femeile care doresc să trateze hirsutismul. Hirsutismul este părul rigid sau întunecat al corpului, care apare pe corp unde femeile nu au în mod obișnuit păr - în primul rând fața, pieptul, abdomenul inferior, coapsele interioare și spatele. Oamenii au opinii foarte diferite cu privire la ceea ce este considerat excesiv.

Când un nivel ridicat de androgeni provoca hirsutism, alte semne s-ar putea dezvolta în timp, un proces numit virilizarea. Semnele de virilizare ar putea include:

- Aprofundarea vocii

- Calviție

- Acnee

- Scăderea dimensiunii sânilor

- Creșterea masei musculare

- Extinderea clitorisului

Vezi și: Lenjeria de pat, riscuri pentru sănătate. Ce boli riști. Cât de des trebuie schimbate așternuturile

Când este nevoie de consult medical

Dacă credeți că aveți prea mult păr grosier pe față sau pe corp, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament. Excesul de păr facial sau corporal este adesea un simptom al unei probleme medicale subiacente.

Consultați medicul dumneavoastră pentru evaluare dacă vă confruntați cu o creștere severă sau rapidă a părului pe față sau corp sau semne de virilizare. Este posibil să fiți trimis la un medic care este specializat în tulburări hormonale (endocrinolog) sau probleme ale pielii (dermatolog).

Hirsutismul - cauze

- Sindromul ovarului polichistic. Această afecțiune, care începe adesea cu pubertatea, provoacă un dezechilibru al hormonilor sexuali. De-a lungul anilor, acest sindrom poate duce încet la creșterea părului în exces, perioade neregulate, obezitate, infertilitate și, uneori, chisturi multiple pe ovare.

- Sindromul Cushing. Acest lucru se întâmplă atunci când corpul tau este expus la un nivel ridicat de cortizol hormon. Se poate dezvolta din glandele suprarenale a face prea mult cortizol sau de a lua medicamente, cum ar fi prednison pe o perioadă lungă de timp.

- Hiperplazia suprarenală congenitală. Această condiție moștenită se caracterizează prin producția anormală de hormoni steroizi, inclusiv cortizol și androgeni, de glandele suprarenale.

- Tumori. Rareori, o tumoare secretoare de androgeni în ovare sau glandele suprarenale poate provoca hirsutism.

- Medicamente. Unele medicamente pot provoca hirsutism. Acestea includ minoxidil (Minoxidil, Rogaine); Danazol, care este utilizat pentru a trata femeile cu endometrioză; testosteron (Androgel, Testim); În cazul în care partenerul tău folosește produse topice care conțin androgeni, puteți fi afectate, precum și, prin contact piele-la-piele.

Adesea hirsutismul apare fără o cauză identificabilă.

Vezi și: Măcrișul, șase utilizări pentru diferite afecțiuni. Cum îl poți consuma

Factori de risc

Mai mulți factori vă pot influența probabilitatea de a dezvolta hirsutism, inclusiv:

Istoria familiei. Mai multe afecțiuni care provoacă hirsutism, inclusiv hiperplazia suprarenală congenitală și sindromul ovarului polichistic.

Strămoşi. Femeile de origine mediteraneană, din Orientul Mijlociu și Asia de Sud sunt mai susceptibile de a avea mai mult păr de pe corp, fără nici o cauză identificabilă decât sunt alte femei.

Obezitate. Provoacă creșterea producției de androgeni, care poate agrava hirsutismul.

Complicații

Hirsutismul poate fi dureros din punct de vedere emoțional. Unele femei se simt conștiente de sine despre faptul că au părul nedorit. Unele persoane dezvoltă depresie. De asemenea, deși hirsutismul nu provoacă complicații fizice, cauza care stă la baza unui dezechilibru hormonal.

Dacă aveți hirsutism pe perioade neregulate, este posibil să aveți sindromul ovarului polichistic, care poate inhiba fertilitatea. Femeile care iau anumite medicamente pentru a trata hirsutismul ar trebui să evite sarcina din cauza riscului de malformații congenitale.

Vezi și: Antrenamentul creierului, efect asupra sănătății. Terapeut: Toate emoțiile acestea: rușine, vinovăție sunt emoții ne mănâncă energiile. Automat va însemna boală

Prevenție

Hirsutismul, în general, nu poate fi prevenit. Dar pierderea în greutate dacă sunteți supraponderali ar putea ajuta la reducerea hirsutismului, în special dacă aveți sindromul ovarului polichistic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel