Iaurtul scade riscul de adenoame și cancer intestinal la bărbați

Dana Lascu / 19 iun 2019 / 19:51
Iaurtul, beneficii nebănuite la bărbați
Iaurtul, beneficii nebănuite la bărbați

Iaurtul are efecte mai puternice decât se credea la bărbați! Consumul a două sau mai multe porții săptămânale de iaurt reduce riscul de a dezvolta adenoame în intestin, mai ales a acelui tip de adenom care precede dezvoltarea cancerului intestinal, arată o nouă lucrare publicată online în jurnalul de specialitate Gut. Dar e valabil, repetăm, doar la bărbați!

Asociațiile observate între iaurtul consumat și riscul mai mic de a dezvolta adenoame au fost mai puternice pentru tumorile care sunt foarte susceptibile de a deveni canceroase și pentru cele localizate mai degrabă în colon, decât în rect, indică rezultatele noului studiu publicat online în jurnalul de specialitate Gut, din rețeaua BMJ.

Anterior acestui studiu, mai multe cercetări au sugerat că un consum mare de iaurt ar putea reduce riscul de cancer intestinal prin schimbarea tipului și a volumului de bacterii din intestin (microbiom). Dar nu era foarte clar dacă aportul de iaurt ar putea fi, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de creșteri pre-canceroase, adică adenoame.

Pentru studiul de care vorbim astăzi, cercetătorii au analizat dietele și dezvoltarea ulterioară a diferitelor tipuri de adenom în rândul a 32.606 bărbați care au făcut parte din Studiul de urmărire a Profesioniștilor din domeniul sănătății (Health Professionals Follow Up Study) și a 55.743 de femei care au facut parte din Studiul de Sănătate a Asistenților (Nurses Health Study).

Toți participanții la studiu au făcut o endoscopie intestinală inferioară - o procedură care permite unui clinician să vizualizeze interiorul intestinului – între anii 1986 și 2012. Și la fiecare patru ani, au oferit informații detaliate despre stilul de viață și dietă, inclusiv cantitatea de iaurt consumată.

La bărbați reduce riscul, la femei nu

În timpul perioadei de studiu, au fost diagnosticate 5.811 de adenoame la bărbați și 8.116 la femei.

În comparație cu bărbații care nu au consumat iaurt, cei care au consumat două sau mai multe porții pe săptămână au avut un risc cu 19% mai mic să dezvolte un adenom convențional intestinal.

Risc a fost și mai scăzut, cu 26% mai mic mai exact, de a dezvolta adenoame cu probabilitate mare de a deveni canceroase, la fel și pentru cele localizate mai mult în colon decât în rect.

La femei, însă, asocierea între cantitatea de iaurt consumată și riscul scăzut de adenom nu a fost observată!

Cum acesta este un studiu observațional, nu poate stabili o cauzalitate și cercetări suplimentare ar fi necesare pentru a confirma constatările și pentru a descoperi procesele biologice implicate în această asociere, au subliniat cercetătorii.

Dar numărul mare de oameni studiat și actualizările regulate privind dieta și factorii de stil de viață dau greutate concluziilor.

De ce are acest efect benefic?

Ca o posibilă explicație pentru constatarea că iaurtul aduce aceste beneficii pentru bărbați, cercetătorii spun că Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus, două bacterii frecvent găsite iîn iaurt, pot reduce numărul de substanțe cancerigene din intestin.

Iar legătura mai puternică dintre adenoamele care se dezvoltă în colon se poate datora parțial acidității scăzute (pH) din această parte a intestinului, care creează un mediu propice pentru aceste bacterii.

Pe lângă toate acestea, iaurtul poate avea proprietăți antiinflamatorii și poate reduce „scurgerile" din intestin, deoarece adenoamele sunt asociate cu o permeabilitate crescută a intestinului, mai sugerează cercetătorii.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.24