Bacterii, intestin, gene: de ce oamenii reacționează diferit la medicamente

Florina Pop |
Data publicării:

Bacteriile din intestin ar afecta răspunsul organismului la unele medicamente, susține un studiu recent.

Bacterii, intestin, medicamente. În intestin există bacterii care procesează peste 150 de medicamente, iar cercetători de la Universitatea Yale au identificat gene care dau bacteriilor această abilitate. Cercetarea acestora subliniază rolul jucat de bacteriile intestinale în cât de bine oamenii răspund la medicamente, informează medicinenet.com.

„Este posibil să putem folosi genele sau speciile de bacterii pentru a anticipa capacitatea unei flori intestinale a unui individ de a metaboliza un anumit medicament", declara, într-un comunicat al Universității Yale, unul dintre autorii studiului, Maria Zimmermann-Kogadeeva.

Bacterii, intestin, medicamente: în ce a constat studiul

Pentru noul studiu, cercetătorii au investigat dacă și cum 271 de medicamente sunt modificate chimic de 76 de tipuri de bacterii intestinale. Au observat că aproape două treimi dintre medicamente au fost metabolizate de cel puțin una dintre speciile de bacterii.

Următorul pas a fost să găsească multe dintre gene care permit bacteriilor să metabolizeze medicamentele. „Echipa a gasit variații largi în numărul acestor gene la oameni sănătoși. În unele cazuri, aceste diferențe explică de ce unele populații de bacterii intestinale (microbiom) metabolizează rapid medicamentele, în timp ce altele acționează încet sau nu pe aceleași medicamente", se arată pe medicinenet.com.

Bacterii, intestin, medicamente: nu doar ficatul

Specialiștii considerau că metabolizarea medicamentului este strict sarcina organelor, cum ar fi ficatul. Cercetătorii de la Yale speră ca studiul lor să ofere un prim pas în a înțelege cum microbiomul contribuie la metabolismul medicamentelor. Potrivit acestora, abordarea din studiu ar putea evidenția cum modulează microbiomul intestinului răspunsul la nutrienți alimentari și agenți de mediu.

Studiul a fost publicat în 3 iunie în revista Nature. Poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel