iKnife, cuțitul care detectează cancerul uterin aproape instant. Cercetător: Are potențialul de a revoluționa complet diagnosticarea

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
iknife. FOTO: Freepik @kuprevich
iknife. FOTO: Freepik @kuprevich

Instrumentul revoluționar ce detectează cancerul uterin, iKnife, are o precizie de aproape 90%.

Un cuțit chirurgical revoluționar care ”miroase tumorile” poate diagnostica, în câteva secunde, cancerul uterin, au descoperit cercetătorii, notează The Guardian.

Acest instrument inteligent - iKnife - este folosit deja în cazul cancerului mamar și cel cerebral, iar noua descoperire va permite femeilor să primească cu rapiditate tratamentul adecvat.

Cancerul uterin este unul asimptomatic, în fazele incipiente, astfel că jumătate dintre cazuri sunt depistate când sunt în fază avansată.

De altfel, cancerul uterin este a patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei și afectează 9.000 de femei doar în Marea Britanie, în timp ce în România numărul acestora ajunge la 3.000-4.000 de cazuri.

Experții de la Imperial College London au descoperit că iKnife, un dispozitiv care este deja utilizat pentru tratarea cancerului de sân și a cancerului cerebral, poate detecta cu precizie prezența cancerului endometrial.

”Dispozitivul iKnife a diagnosticat în mod fiabil cancerul endometrial în câteva secunde, cu o precizie de diagnosticare de 89%, reducând la minimum întârzierile actuale pentru femei în așteptarea unui diagnostic histopatologic”, a scris echipa de cercetători în revista Cancers. ”Descoperirile prezentate în acest studiu pot deschide calea pentru noi căi de diagnosticare”.

Cercetătorii au declarat că eficacitatea sa a fost dovedită folosind mostre de țesut prelevate prin biopsie de la 150 de femei suspecte de cancer uterin, iar rezultatele au fost comparate cu metodele actuale de diagnosticare. Echipa intenționează să lanseze un studiu clinic de amploare, care ar putea duce la generalizarea utilizării sale.

”Cancerul de uter are un simptom steag roșu de sângerare postmenopauză care ar trebui întotdeauna să fie verificat la o trimitere de două săptămâni de la medicul de familie. A aștepta încă două săptămâni pentru rezultate poate fi foarte greu pentru paciente.

Există multe motive pentru sângerări vaginale anormale după menopauză - cancerul uterin este doar unul dintre ele - capacitatea de a oferi un test de diagnosticare care exclude sau exclude cancerul imediat și cu acuratețe ar putea face o diferență atât de pozitivă”, afirmă Athena Lamnisos, directorul executiv al organizației de caritate pentru cancer Eve Appeal, care a finanțat cercetarea.

Vezi și: Scorțișoara, condimentul eficient pentru Candidoză. 9 motive pentru care să o consumi. Scade glicemia, previne boala Alzheimer și HIV

Acuratețe de aproape 90%, reducerea timpului de așteptare și a anxietății

Prof. Sadaf Ghaem-Maghami, cea care a condus cercetarea, a spus că furnizarea unui diagnostic în câteva secunde le poate permite femeilor cu cancer confirmat să înceapă curând tratamentul, iar pe cele care sunt sănătoase le scutește de săptămâni de anxietate cauzată de așteptarea rezultatului.

”iKnife are potențialul de a revoluționa complet modul în care gestionăm în clinicile cu acces rapid situația persoanelor cu sângerare vaginală anormală semnificativă care au fost trimise pentru un posibil diagnostic de cancer endometrial.

Cu acuratețea sa de diagnosticare ridicată de 89% și valoarea predictivă pozitivă de 94%, pacienta ar putea fi imediat asigurată despre probabilitatea foarte scăzută de a avea cancer dacă rezultatul iKnife e negativ și s-ar putea accelera testele, analizele suplimentare și tratamentul pentru persoanele ale căror biopsii indică prezența cancerului.

Acest lucru se poate întâmpla în timp ce se așteaptă confirmarea din partea patologiei standard”, a explicat Prof. Sadaf Ghaem-Maghami.

Vezi și: Endometrioza, boala tăcută, asociată cu riscul crescut de AVC. La ce trebuie să fii atentă

Cancerul uterin, simptome și cauze

În stadiile incipiente, modificările colului uterin sunt asimptomatice, motiv pentru care acesta poate fi identificat doar prin controalele periodice. Semnele și simptomele cancerului endometrial pot include:

- sângerări vaginale după menopauză

- sângerări între menstruații

- dureri pelviene, notează MayoClinic.

Medicii nu știu care sunt cauzele cancerului endometrial, însă ceea ce se știe este că modificările în ADN-ul celulelor din endometru, mucoasa uterului, poate duce la apariția acestui tip de cancer.

Cancerul uterin, factori de risc și prevenție

Factorii care pot crește riscul de a dezvolta cancer endometrial, cancer uterin, includ:

- modificări în echilibrul hormonilor feminini din organism

- debutul menstruației înainte de vârsta de 12 ani

- lipsa gravidității

- vârsta ridicată

- obezitatea

- terapiile cu hormoni utilizate în tratarea cancerului mamar

- sindrom moștenit al cancerului de colon. 

În ceea ce privește prevenția, pentru reducerea riscului de cancer este nevoie să urmați câteva direcții simple, precum:

Discutați cu medicul curant despre riscurile terapiei hormonale de după instalarea menopauzei

Cu excepția cazului în care ați suferit o histerectomie, înlocuirea estrogenului singur după menopauză vă poate crește riscul de cancer endometrial.

Administrarea unei combinații de estrogen și progesteron poate reduce acest risc.

Luați în considerare administrarea de pilule contraceptive

Utilizarea contraceptivelor orale timp de cel puțin un an poate reduce riscul de cancer endometrial.

Se crede că reducerea riscului durează câțiva ani după ce nu mai luați contraceptive orale, mai arată sursa menționată.

Menținerea unei greutăți sănătoase

Obezitatea crește riscul de a dezvolta cancere, inclusiv cel uterin. Astfel, specialiștii din Asociația Europeană de Oncologie și Radioterapie atrag atenția în acest sens și recomandă atât evitarea obezității, cât și a sedentarismului, iar pentru realizarea acestui țel sunt suficiente 30 de minute de activitate fizică pe zi, pe lângă un stil alimentar sănătos și echilibrat, din care nu trebuie să lipsească fructele, legumele, dar și proteinele de origine animală.

Vezi și: Mituri legate de apariția cancerului, demontate. Medic: Mult mai importantă decât alimentația ca atare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel