Scorțișoara, condimentul eficient pentru Candidoză. 9 motive pentru care să o consumi. Scade glicemia, previne boala Alzheimer și HIV

Sonia Baciu |
Data publicării:
Scortisoara - Foto: Freepick @Racool_studio
Scortisoara - Foto: Freepick @Racool_studio

Scorțișoara este condimentul cu cel mai mare indice ORAC. Iată la ce te poate ajuta și ce precauții are.

Când spui scorțișoară primul gând fuge la Crăciun, la turta dulce și vinul fiert. Pentru alții mirosul de scorțișoară este asociat cu orezul cu lapte, un dulce din copilărie.

Deși este considerat un condiment de iarnă, scorțișoara poate fi folosită pe tot timpul anului,  iar beneficiile pe care le are o pun pe primul loc în rândul condmentelor în ceea ce privește acțiunea antioxidantă. 

Scorțișoara este folosită încă din anul 2000 Î.Hr. în Egiptul Antic, fiind foarte apreciată. În epoca medievală, medicii o utilizau pentru a trata afecțiuni precum tusea, artrita și durerile de gât, arată Medical News Today.

Potrivit lucrării Plantele Medicinale de la A la Z, scorțișoara era utilizată și pentru proprietățile sale diuretice, carminative, emenagoge, dar și antitoxice. Mai mult, în secolul al XVIII-lea uleiul volatil de scorțișoară era folosit pentru efectul pe care îl avea asupra sistemului nervos, în timp în urmă cu 300-400 de ani, uleiul de scorțișoară era lăudat pentru calitățile sale afrodisiace, fiind considerat la vremea respectivă un fel de ”fito-viagra”.

Potrivit Departamentului pentru Agricultură din SUA, o linguriță de scorțișoară măcinată (2,6 grame) conține:

Cum și cât se fierb pastele. Uită de tot ce știai până acum și ce scrie pe pungă. Dezvăluirea care i-a enervat pe bucătari

- calorii 6,42

- carbohidrați 2,1 grame

- calciu 26,2 mg

- fier 0,21 mg

- magneziu 1,56 mg

- fosfor 1,66 mg

- potasiu 11,2 mg

- vitamina A 0,39 mg.

De asemenea conține vitaminele din complexul B-urilor, K, E,  dar și de antioxidanții colină, beta-caroten, alfa-caroten, beta-criptoxantină, licopen, luteină și zeaxantină.

Scorțișoara, beneficii pentru sănătate

Unele studii au sugerat că scorțișoara, prin compușii săi, are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antidiabetice și antimicrobiene.

Potrivit indicelui ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen), scorțișoara are o capacitate antioxidantă foarte ridicată, 131.420 µmol TE/100g.

Conform teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, printre acestea aflându-se bolile Parkinson și Alzheimer, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

Ameliorează infecțiile fungice

Uleiul de scorțișoară poate ajuta la tratarea unor tipuri de infecții fungice. 

Un studiu de laborator din 2016 a constatat că uleiul de scorțișoară a fost eficient împotriva unui tip de Candida care afectează fluxul sanguin. Acest lucru se poate datora proprietăților sale antimicrobiene.

Influențează nivelul de zahăr din sânge

Studiile pe animale au arătat că scorțișoara cassia poate reduce nivelul de zahăr din sânge. Revizuirea a remarcat, de asemenea, că după ce 60 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au consumat până la 6 grame  de scorțișoară pe zi, timp de 40 de zile și 4 luni, acestea au înregistrat o scădere a glicemiei serice, a trigliceridelor, a colesterolului cu lipoproteine cu densitate scăzută și a colesterolului total.

Totodată, la administrarea de scorțișoară, metabolizarea glucozei la nivelul celulelor adipoase crește de până la 20 de ori în prezența insulinei, se arată în lucrarea Plantele medicinale de la A la Z. Studiul a pornit de la observația că deși diabeticii de tip 2 consumau plăcintă cu mere îndulcită cu zahăr și aromatizată cu scorțișoară, nu s-a constatat, așa cum ar fi normal, o creștere a glicemiei.

Prevenirea bolii Alzheimer

Unele studii pe animale au sugerat că scorțișoara poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. Potrivit cercetătorilor, un extract prezent în scoarța de scorțișoară, numit CEppt, conține proprietăți care pot preveni apariția simptomelor.

Protecție împotriva HIV

În anul 2000, un studiu efectuat pe baza unor extracte de plante medicinale indiene a arătat că scorțișoara poate contribui la protejarea împotriva HIV. Oamenii de știință au testat 69 de extracte în laborator. Cinnamomum cassia, sau scoarța de scorțișoară, și Cardiospermum helicacabum, care este lăstarul și fructul de scorțișoară, au fost cele mai eficiente în reducerea activității HIV.

Prevenirea sclerozei multiple

Crash diet, dieta rapidă care te dezumflă. Mărgărit: Se reduc balonarea și retenția de apă

Experții au testat scorțișoara pentru activitatea împotriva sclerozei multiple, o boală autoimună a sistemului nervos central care se manifestă în special la persoanele tinere, femeile fiind mai predispuse.

Într-un studiu, cercetătorii au administrat șoarecilor un amestec de pudră de scorțișoară și apă și au efectuat câteva teste. S-a dovedit că scorțișoara ar putea avea un efect antiinflamator asupra sistemului nervos central, inclusiv asupra unor părți ale creierului.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că tratamentul cu scorțișoară a restabilit nivelurile de mielină la șoarecii cu scleroză multiplă. National Center of Complementary and Integrative Heath (NCCIH) sprijină mai multe cercetări privind modul în care scorțișoara poate ajuta la tratarea acestei afecțiuni.

Reduce efectul meselor grase

În 2011, cercetătorii au ajuns la concluzia că dietele bogate în ”condimente antioxidante”, inclusiv scorțișoara, pot ajuta la reducerea răspunsului negativ al organismului la consumul de mese bogate în grăsimi. De asemenea, ierburile și condimentele sunt un prebiotic natural, fapt pentru care este recomandat consumul acestora, cât de mult se poate. 

Are proprietăți antiinflamatorii

Inflamația care apare în corp este deosebit de importantă, deoarece ajută organismul să lupte contra infecțiilor din corp și repară țesutul deteriorat. În același timp însă, inflamația poate deveni o problemă atunci când se manifestă pe termen lung, inflamație cronică,  și este direcționată contra propriile țesuturi ale corpului.  Scorțișoara, prin compușii săi antiinflamatori, poate ajuta în acest sens.

Reduce riscul bolilor cardiovasculare

Prin intermediul compușilor din scorțișoară, aceasta este benefică pentru sistemul cardiovascular. Cinamaldehida, de exemplu, poate să scadă tensiunea arterială, fapt ce va duce la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Previne cancerul

Aceiași cinamaldehidă are proprietăți antitumorale și anticancer. Într-un studiu de laborator, cercetătorii au tratat șoarecii cu cancer cu extract de scorțișoară și cardamon, iar testele au arătat niveluri mai scăzute de stres oxidativ în celulele de melanom (cancer de piele) ale șoarecilor care au primit acest tratament, mai arară Medical News Today. 

Scorțișoara, mod de utilizare

Scorțișoara poate fi folosită atât în alimentație, cât și în aromaterapie. Dacă vreți să adăugați acest condiment cu miros aromat, specific și un gust înțepător, dar dulceag, în alimentația voastră, acest lucru se poate face cu ușurință.

- presărați un vârf de cuțit de scorțișoară peste fulgii de ovăz pentru a înlocui zahărul

- adăugați scorțișoară în prăjituri, fursecuri, pâine și compot de mere, plăcintă de mere sau orez cu lapte.

- acoperiți o wafe cu scorțișoară și mere pentru un răsfăț cu un conținut scăzut de zahăr.

Scorțișoara, precauții

În general, consumul de scorțișoară este sigur, mai ales dacă este unul moderat. Scorțișoara conține cumarină, un aromatizant natural, dar care joacă, de asemenea, un rol în crearea warfarinei, medicamentul obișnuit care subțiază sângele.

Consumul unei cantități prea mari de cumarină poate duce la afectarea ficatului și poate afecta coagularea. Astfel, cei care vor să consume scorțișoară trebuie să vorbească cu medicul curant în cazul în care:

- iau anticoagulante sau alte medicamente

- au diabet

- au o afecțiune hepatică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel