Crash diet, dieta rapidă care te dezumflă. Mărgărit: Se reduc balonarea și retenția de apă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Crash diet - Foto: Freepick @Anastasia Kazakova
Crash diet - Foto: Freepick @Anastasia Kazakova

Crash diet. Iată câteva sfaturi pentru revenirea siluetei și a tonusului după Sărbători.

Sărbătorile de iarnă au trecut, iar fiecare dintre noi a ajuns la suprasaturație de mâncare, de carne, de salate cu maioneză sau cozonac. Balonarea și retenția de apă și-au făcut apariția. 

Astfel, nutriționistul Cristi Mărgărit ne prezită "Crash diet", dieta rapidă care ne dezumflă după mesele copioase pe care le-am avut și ne explică ce ar fi bine să mâncăm pentru a scăpa de balonare.

"Crash diet se referă la o dietă de ocazie, prin care se urmărește o modificare rapidă de aspect exterior, o “dezumflare”. Se pot “da jos” câteva kilograme în câteva zile: apă, conținut intestinal. Practic, prin aceasta metodă, se poate reduce distensia abdominală (balonarea) și retenția de apă. Nu este “slăbire” (se arde prea puțină grăsime), kilogramele se pot pune imediat la loc.

Cea mai brutală variantă este pauza alimentară completă (post negru) dar nu oricine poate să facă asta, mai ales că prezintă și riscuri. Vrem totuși să hrănim corpul, să avem energie pentru petreceri, drumuri, stress-ul specific perioadei.

O altă variantă este clasica “supă de varză”. Deși faza de început de la Atkins sau diete cu exces de proteine pot oferi efecte similare, nu le recomand în acest context.

Atenție!

VEZI ȘI: Cele mai eficiente laxative naturale. Când se consideră că ești constipat. Constipația: simptome, cauze, tratament

Orice dietă se poate ține doar după ce ai acordul medicului tău, mai ales dacă ai deja boli diagnosticate sau sub tratament.

O astfel de “forțare” a slăbirii se poate face înainte cu câteva zile de un eveniment, între Sărbători sau după. Nu recomand mai mult de 2-3 zile și se poate aplica doar la persoane sănătoase, care au experiență cu dietele stricte.

Hidratarea și odihna sunt absolut esențiale, dar sportul poate fi ținut la un minim (în funcție de nivelul de fitness și cel de energie de moment).

Sunt binevenite exercițiile de postură, stretching și respirație.

Numărul de mese este ținut și el la minim, se mănâncă de 1-2 ori pe zi. Se poate alege o masă “rece” (salată) și una “caldă" (supă), pentru a avea o oarecare diversitate.

Personal nu recomand laxativele și diureticele, pentru că pot afecta sănăteatea pe termen mediu. Dar se pot folosi enzime digestive, probiotice, vitamine și minerale.

Ce eliminăm?

Practic tot ce înseamnă surse dense de calorii, în special carbohidrați și grăsimi. Deci fără zahăr și orice l-ar conține (sucuri, dulciuri, fructe), fără pâine, “cereale”, făinoase, orez, porumb (mămăligă), cartofi etc. Fără uleiuri sau carne grasă, fără avocado, fără lactate grase (unt, smântână, brânzeturi).

Eliminăm și orice aliment despre care știm că ne balonează sau că ne dă probleme digestive. Sarea este și ea ținută la minim, pentru a elimina apa reținută în exces.

Ce mâncăm?

VEZI ȘI: Cum și cât se fierb pastele. Uită de tot ce știai până acum și ce scrie pe pungă. Dezvăluirea care i-a enervat pe bucătari

Deci ne mai rămân cam: frunze de toate felurile și ceva proteine (de preferat iaurt, pește, leguminoase). Anumite alimente și condimente ajută la reducerea retenției de apă (fitonutrienți cu efect diuretic, aport de potasiu) și stimulează tranzitul intestinal, în special prin aportul de fibre.

Ingrediente în orice cantitate: castraveți, țelină (rădăcină și/sau tulpină), rucola sau varză kale.

Ingrediente în cantități mici (1-2 lingurițe): merișoare, oțet balsamic, semințe de cânepă. Se poate adăuga puțină linte (este și ea bogată în potasiu) sau aceasta poate fi făcută supă și mâncată separat.

Condimente: ghimbir, chimen, ardei iute. Ceapa și usturoiul ar fi binevenite dar depinde de preferința personală.

Această salată poate fi mâncată și oricând altcândva, drept garnitură la carne sau pește sau completată cu ingrediente mai hrănitoare: brânză, fasole roșie, avocado, ton etc.", a scris nutriționistul Cristi Mărgărit pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel