Cum să reduci refluxul acid din timpul nopții. Alimentele care trebuie evitate înainte de culcare

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
refluxul acid Foto: Freepik @Drazen Zigic
refluxul acid Foto: Freepik @Drazen Zigic

Descoperă tot ce trebuie să știi despre refluxul acid și impactul său asupra somnului și sănătății tale digestive.

Refluxul acid se poate agrava noaptea din cauza unor factori precum fumatul și obezitatea. Modificările stilului de viață, cum ar fi ridicarea pernei și mâncatul mai devreme, pot fi de ajutor. Ridicarea capului patului poate împiedica alimentele să se refuleze în esofag. Dacă afecțiunea este frecventă, poate fi necesar un tratament medical. Hormonul melatoninei sau un medicament similar poate reduce simptomele.

Simptome

Refluxul acid, cunoscut și ca arsuri la stomac, este o afecțiune caracterizată prin senzații de arsură în stomac, piept și gât, precum și prin dificultăți la înghițire, dureri în piept și greață. Dacă apare în mod regulat, poate indica o boală de reflux gastroesofagian (BRGE). Fundația Internațională pentru Tulburări Gastrointestinale (IFFGD) raportează că 79% dintre persoanele cu BRGE prezintă simptome după ora de culcare, 75% dintre acestea declarând că aceste simptome le afectează somnul, iar 40% susținând că pierderea somnului le afectează capacitatea de funcționare.

Privarea de somn afectează, de asemenea, BRGE, deoarece crește sensibilitatea la acidul din esofag. O persoană care suferă de reflux acid după ora de culcare poate prezenta simptome mai acute, ceea ce duce la înrăutățirea calității vieții sale.

Citește și: Ce este tromboza și cum apar cheagurile de sânge în corp. Tratamente minim invazive și metode de prevenție

Foto: Freepik @Flowo

Cauze

Refluxul acid apare atunci când conținutul stomacului intră în esofag din cauza unei slăbiciuni a sfincterului esofagian, un mușchi care acționează ca o supapă. Printre factorii care contribuie la slăbirea sfincterului esofagian se numără fumatul, obezitatea, sarcina, hernia hiatală și anumite medicamente utilizate pentru tratarea depresiei.

Sfincterul esofagian poate să nu funcționeze corect dacă se relaxează sau se relaxează în momentele în care ar trebui să rămână închis. Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK) oferă mai multe informații despre acești factori.

Academia Americană de Alergologie, Astm și Imunologie (AAAAI) sugerează că persoanele pot atenua refluxul acid în timpul somnului prin ridicarea patului cu 15-8 cm, evitarea culcării la 2-3 ore după masă, consumul mai frecvent de mese mai mici și evitarea mâncărurilor grele înainte de culcare. Dormitul pe partea stângă poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea refluxului acid.

Federația Internațională de Glicemie Alimentară și Medicamente (IFFGD) recomandă un somn odihnitor pentru a preveni simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu BRGE. Acestea includ ore de culcare și de trezire consistente, un mediu liniștit și întunecat și evitarea cofeinei cu 8 ore înainte de culcare.

Vezi și: Degenerescența maculară: boala oculară care afectează partea centrală a retinei. Importanța detectării timpurii și metode de tratament și prevenție

Prevenție

Pentru a preveni simptomele de BRGE, persoanele pot face schimbări în stilul de viață, cum ar fi reducerea consumului de alcool, renunțarea la fumat și menținerea unei greutăți moderate. Modificările în alimentație pot ajuta, de asemenea, la prevenirea refluxului acid. IFFGD sfătuiește evitarea factorilor declanșatori din alimentație, cum ar fi ciocolata, alimentele grase sau prăjite, băuturile carbogazoase, ceapa, roșiile și produsele citrice.

Potrivit MedicalNewsToday, încorporarea în alimentație a fructelor, legumelor, cerealelor integrale, grăsimilor sănătoase, cărnii slabe și ouălor poate ajuta la prevenirea sau reducerea refluxului acid. Această dietă este similară cu dieta mediteraneană, care a fost asociată cu un risc mai mic de reflux gastroesofagian.

Tratament

Medicii pot recomanda medicamente pentru ameliorarea simptomelor BRGE, cum ar fi un inhibitor al pompei de protoni care se eliberează fără prescripție medicală, care s-a dovedit că ameliorează arsurile la stomac și tulburările de somn la culcare. Dacă aceste medicamente nu sunt eficiente, se poate recomanda o intervenție chirurgicală, cum ar fi fundoplicarea, care presupune unirea unei părți a stomacului cu sfincterul esofagian inferior prin laparoscopie.

Melatonina, un hormon produs în timpul somnului, poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea simptomelor BRGE, inclusiv a refluxului acid. Este cunoscutl faptul că somnul profund ameliorează simptomele BRGE, ceea ce i-a determinat pe cercetători să sugereze că scăderea timpului în care o persoană rămâne trează după ce se culcă poate reduce aceste simptome.

Un studiu privind medicamentul ramelteon care induce somnul, care acționează în mod similar cu melatonina, a constatat că participanții care au luat ramelteon înainte de culcare au prezentat mai puține simptome de BRGE pe timp de noapte datorită îmbunătățirii somnului. Melatonina reduce, de asemenea, secreția de acid gastric și ajută sfincterul esofagian inferior să rămână închis atunci când trebuie. Aceste constatări sugerează că melatonina poate ajuta prin îmbunătățirea calității somnului și reducerea factorilor declanșatori ai organismului pentru refluxul acid.

Refluxul acid este mai sever noaptea și crește riscul de inflamare a esofagului. Schimbările stilului de viață și modificările dietei pot ajuta la gestionarea afecțiunii. Dacă modificările stilului de viață nu funcționează, pot fi prescrise medicamente, iar melatonina poate fi, de asemenea, eficientă în reducerea simptomelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel