Medicamentul care scade hipertensiunea, efecte. Încetinește îmbătrânirea: Beneficiile, uriașe

Monika Baciu |
Data publicării:
hipertensiunea - FOTO: Freepik@EyeEM
hipertensiunea - FOTO: Freepik@EyeEM

Un medicament folosit pentru scăderea hipertensiunii poate să încetinească și procesul de îmbătrânire.

Medicamentul pentru hipertensiune arterială rilmenidina încetinește procesul de îmbătrânire la viermi, un efect care în cazul oamenilor ar putea, ipotetic, să ne ajute să trăim mai mult și să ne menținem sănătatea în anii bătrâneții.

Cercetările anterioare au arătat că rilmenidina imită efectele restricției calorice la nivel celular. Reducerea energiei disponibile în timp ce se menține nutriția în corp a fost demonstrată că prelungește durata de viață în cazul mai multor animale.

Dacă acest lucru se traduce în biologia umană sau reprezintă un potențial pericol pentru sănătatea noastră este un subiect de dezbatere în curs de desfășurare. Găsirea modalităților de a obține aceleași beneficii fără costurile reduse ale restricției extreme de calorii ar putea duce la noi modalități de îmbunătățire a sănătății în vârsta înaintată.

Vezi și: Tratamentul pentru cancerul de col uterin, aprobat. Identifică și atacă celulele canceroase

Studiu pe viermi

Tratament hipertensiune - FOTO: Freepik

Într-un studiu publicat în ianuarie, viermii Caenorhabditis elegans tineri și bătrâni tratați cu medicamentul - care este utilizat în mod normal pentru tratarea tensiunii arteriale ridicate - au trăit mai mult și au prezentat măsuri mai ridicate într-o varietate de markeri de sănătate în aceeași manieră ca și restricția calorică, așa cum speraseră oamenii de știință.

"Pentru prima dată, am reușit să arătăm la animale că rilmenidina poate prelungi durata de viață. Suntem acum interesați să explorăm dacă rilmenidina ar putea avea alte aplicații clinice

Viermele C. elegans este preferat pentru studii, deoarece multe dintre genele sale au similarități cu omologii din genomul nostru. Totuși, în ciuda acestor similarități, este totuși o rudă destul de îndepărtată față de oameni", a declarat biogerontologul molecular João Pedro Magalhães, de la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie, potrivit Science Alert.

Vezi și: Boala pe care o poți face din cauza cărnii de miel. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Există riscuri

Restricția calorică, beneficii

Testele suplimentare au arătat că activitatea genetică asociată cu restricția calorică poate fi observată în țesuturile rinichilor și ficatului șoarecilor tratați cu rilmenidină. Cu alte cuvinte, unele dintre schimbările pe care restricția calorică le induce în organism și care se crede că conferă anumite beneficii pentru sănătate apar și în cazul unui medicament pentru hipertensiune arterială pe care mulți oameni îl iau deja.

O altă descoperire a fost că un receptor de semnalizare biologic numit nish-1 a fost crucial în eficacitatea rilmenidinei. Această structură chimică în particular ar putea fi țintită în încercările viitoare de a îmbunătăți durata de viață și de a încetini procesul de îmbătrânire.

"Am descoperit că efectele de prelungire a duratei de viață ale rilmenidinei au fost anulate când nish-1 a fost șters. În mod critic, readucerea receptorului nish-1 a reinstalat creșterea duratei de viață la tratamentul cu rilmenidină ", au explicat cercetătorii în lucrarea lor.

Dietele cu conținut scăzut de calorii sunt greu de urmat și vin cu o varietate de efecte secundare, cum ar fi subțierea părului, amețeli și fragilitatea oaselor. Este încă devreme, dar se crede că acest medicament pentru hipertensiune arterială ar putea oferi aceleași beneficii ca și o dietă cu conținut scăzut de calorii, fiind mai ușor de suportat pentru organism.

Vezi și: AVC-urile greu de diagnosticat. Simptomele, neclare. În ce parte a creierului se produc

Medicamentul pentru hipertensiunea arterială, efecte secundare ușoare

Ceea ce face ca rilmenidina să fie un candidat promițător ca medicament anti-îmbătrânire este faptul că poate fi luată oral, este deja prescrisă pe scară largă și efectele sale secundare sunt rare și relativ ușoare (acestea includ palpitatii, insomnie și somnolență în câteva cazuri).

Încă mai este mult de lucru pentru a stabili dacă rilmenidina ar funcționa ca medicament anti-îmbătrânire pentru oameni, dar semnele timpurii în aceste teste la viermi și șoareci sunt promițătoare.

"Acum știm mult mai multe despre ceea ce poate face rilmenidina și cum operează. Cu o populație globală în vârstă, beneficiile întârzierii îmbătrânirii, chiar și într-o mică măsură, sunt imense", a spus Magalhães.

Cercetarea a fost publicată în Aging Cell.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel