Consumul de carne pe bază de plante și impactul asupra sănătății inimii. Ce spun studiile recente
În timp ce carnea pe bază de plante oferă beneficii de sustenabilitate, preocupările legate de impactul lor asupra sănătății inimii cer o examinare mai...
Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition sugerează că analogii de carne pe bază de plante (PBMA) ar putea să nu fie la fel de benefici pentru sistemul cardiovascular ca și carnea adevărată. Cercetarea a constatat că persoanele care au consumat o dietă bogată în PBMA-uri timp de opt săptămâni nu au înregistrat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește sănătatea lor cardiometabolică în comparație cu cei care au mâncat carne.
Studiul sugerează că nu toate produsele de origine vegetală sunt create la fel, iar carnea falsă foarte procesată nu are același impact asupra sănătății inimii ca și sursele de proteine vegetale integrale sau minim procesate. Studiul evidențiază necesitatea de a îmbunătăți proprietățile nutriționale ale PBMA-urilor pentru a se asigura că, în viitor, consumatorii se pot bucura atât de atributele gustative, cât și de cele nutriționale ale PBMA-urilor.

Foto: Freepik
Cum afectează sănătatea
Un studiu realizat în Singapore, la care au participat 82 de persoane prediabetice, a constatat că înlocuirea cărnii cu alternative de carne pe bază de plante (PBMA) nu pare să îi facă pe participanți mai sănătoși.
Cercetătorii i-au împărțit pe participanți în două grupuri, unul consumând cantități fixe de carne de vită, porc sau piept de pui, iar celălalt consumând un sortiment de analogi de carne pe bază de plante. La începutul și la sfârșitul studiului au fost efectuate analize de sânge pentru a măsura schimbările la nivelul markerilor de sănătate cardiometabolică.
Studiul nu a constatat niciun beneficiu clar pentru sănătatea cardiometabolică în cazul dietelor care au înlocuit carnea de origine animală cu PBMA-uri corespunzătoare ca sursă principală de proteine. Consumatorii de carne au avut, de fapt, o mai bună gestionare a glicemiei și a tensiunii arteriale decât cei care consumau carne falsă. Principala concluzie este că producătorii ar trebui să facă produsele lor pe bază de carne vegetală nu doar durabile, ci și mai benefice din punct de vedere nutrițional față de consumul de carne.
Experții care nu au fost implicați în cercetare au declarat că nu au fost șocați de rezultate. Carnea pe bază de plante dezvoltată recent conține adaosuri la proteinele de origine vegetală care prevestește riscuri cardiovasculare - în special grăsimi și sodiu. Grăsimile saturate din cărnurile pe bază de plante, adesea derivate din nuca de cocos, cresc colesterolul LDL, iar o dietă bogată în sodiu poate crește tensiunea arterială, ceea ce duce la un risc mai mare de boli de inimă, potrivit Health.
Ar trebuie evitată carnea pe bază de plante?
Un studiu realizat în 2023 a constatat că carnea pe bază de plante are un impact asupra mediului cu 50% mai mic decât carnea de origine animală, ceea ce o face o alegere mai sustenabilă pentru sănătatea inimii. Studiul nu a constatat că alternativele fără carne sunt mai rele pentru sănătatea inimii decât carnea adevărată, dar nu au fost semnificativ diferite.
Cu toate acestea, cercetarea nu este definitivă în ceea ce privește impactul cărnii pe bază de plante asupra inimii, din cauza duratei mici și scurte a acesteia. De asemenea, este posibil ca rezultatele să nu se aplice persoanelor care nu sunt de origine chineză. Cercetarea este probabil să fie aplicabilă pe scară largă.
-
-
Cum poți ține dieta chiar și în Postul Crăciunului?17.11.2025, 12:05
-
10 cauze frecvente ale inflamației cronice în organism17.11.2025, 10:18
-
-
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Cum scap de pofta de dulce
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
