Sucurile naturale vs. fructele întregi. Care este alegerea corectă pentru sănătatea ta

Află cum sucurile de fructe, chiar și cele proaspăt preparate, pot influența nivelurile de zahăr din sânge și ce implicări pot avea pentru sănătatea ta.
Sucul proaspăt preparat este adesea considerat sănătos, dar are unele dezavantaje din cauza conținutului ridicat de zahăr. Dr. Jinal Patel, dietetician la Spitalul Apollo Spectra, avertizează că sucurile de fructe nu sunt sănătoase, nici măcar cele proaspăt făcute, deoarece tind să piardă nutrienți esențiali în timpul procesului.
Sucurile nu sunt potrivite pentru cei care suferă de diabet, deoarece pot provoca niveluri anormale de zahăr în sânge din cauza conținutului ridicat de zahăr. În plus, sucurile pot duce la creșterea în greutate, care este legată de hipertensiune, diabet și probleme cardiace. Prin urmare, Dr. Patel sfătuiește să nu se consume sucuri, chiar dacă sunt proaspăt făcute și subliniază mai multe motive:
1. Fructele conțin nutrienți esențiali
Fructele întregi sunt folosite pentru a produce suc de fructe. Noi decojim fructele pentru a face suc de fructe. Cu toate acestea, pulpa și coaja multor fructe sunt bogate în vitamine și alte minerale.
Mulți dintre acești nutrienți se pierd în timpul extragerii sucului. Portocalele, de exemplu, conțin flavonoide, dar pulpa stochează o cantitate mare din acești compuși, mai degrabă decât sucul.
Foto: Freepik
2. Acestea conțin fibre dietetice
Absența fibrelor din suc este de departe cel mai mare dezavantaj al acestuia. Zahărul din fructe este eliberat, iar fibrele sunt eliminate atunci când se face suc. Datorită conținutului lor ridicat de fibre, fructele ar trebui consumate în mod constant.
"Coaja și pulpa fructelor includ fibre alimentare și alte minerale, ceea ce le face o alternativă mai bună decât sucul. Ca urmare, vei putea elimina constipația și vei facilita digestia", explică Dr. Patel.
3. Mestecatul fructelor este un exercițiu bun
Înainte de a fi înghițite, alimentele trebuie mestecate întotdeauna. Este benefic pentru dinți și pentru sănătatea orală să mesteci încet și corect alimentele. De asemenea, datorită absorbției nutrienților, ajută la digestie. În plus, oprește supraalimentarea, care crește greutatea corporală. Astfel, pentru a beneficia de toate avantajele, mestecă mâncarea de cel puțin 24 de ori.
4. Potolește senzația de foame
Consumul de fructe ar satisface cel mai bine pofta de mâncare. Controlându-ți apetitul și dorințele care vin odată cu foamea, fructele te-ar putea ajuta să te simți mai puțin înfometat atunci când le consumi ca gustare. Pe de altă parte, fructele oferă exact cantitatea potrivită de calorii pentru a susține toate funcțiile organismului, potrivit NewsMedical.
5. Ajută la menținerea senzației de sațietate
Fructele prelungesc senzația de sațietate și te împiedică să cazi pradă excesului de fast-food, ceea ce te poate ajuta să îți controlezi glicemia, greutatea și diabetul. De asemenea, îndepărtează poftele de alimente nesănătoase și vizitele la medic.
Sucurile de fructe și legume pot furniza vitamine, minerale și substanțe esențiale pentru combaterea bolilor. Cu toate acestea, tipul de aparat utilizat poate filtra fibrele și alte substanțe benefice. Un storcător de fructe performant tinde să lase mai multă pulpă bogată în fibre decât un extractor de suc sau un storcător centrifugal. Pe de altă parte, amestecarea sau mixarea fructelor păstrează totul în produs.
Cele mai bune fructe pentru astfel de mixuri sunt perele, merele și pepenele galben. Mixarea necesită mai multă muncă de pregătire a fructelor, cum ar fi îndepărtarea miezurilor sau a cojilor. De asemenea, se recomandă să nu adaugi zahăr în sucuri sau smoothie-uri, deoarece consumul excesiv de zahăr poate crește riscul de obezitate, diabet sau boli de inimă.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Cum scap de pofta de dulce
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.