Mituri legate de apariția cancerului, demontate. Medic: Mult mai importantă decât alimentația ca atare

Mituri legate de alimentație și legătura cu apariția cancerului au fost demontate de un medic oncolog.
Alimentația poate să ne ajute, dar poate să fie și factor de risc pentru apariția bolilor cronice, precum bolile de inimă, diabetul sau cancere.
Dr. Mara Jidveanu Popescu, medic oncolog, a explicat care este legătura dintre alimentația nesănătoasă, sedentarism și cancer, subliniind că există alimente care consumate în cantități prea mari pot duce la anumite tipuri de cancer.
”Există o oarecare legătură între cancer şi alimentaţie. În primul rând obezitatea duce la apariţia mai rapidă a unor tumori, cum este cancerul de sân, cel ovarian, colorectal sau tiroidian, acestea sunt clar legate de prezența obezității.
Pe de altă parte, foarte multe din credințele legate de anumite alimente sunt doar niște mituri și nu au fost demonstrate”, a declarat medicul Mara Jidveanu Popescu la Antena 3 CNN.
Mituri și adevăruri legate de alimentație și cancer
Carnea duce la cancer
”Acesta este cel mai vehiculat și ne aduce foarte multe probleme pentru că mulți pacienți, care consumau carne înainte, sunt diagnosticați și când încep tratamentul opresc consumul de carne, ceea ce aduce foarte multe probleme”, a spus medicul, care a adăugat că ”toate studiile care au fost efectuate până acum au arătat o legătură între consumul crescut de carne roșie, adică vită, vânat sau carnea foarte procesată - mezeluri, mâncarea de tip fast-food, cele în care nu suntem foarte siguri ce consumăm, pot creşte riscul de cancer colorectal şi chiar de pancreas”.
În același timp, mai spune medicul, studiile făcute pe consumul de carne albă, adică pui, curcan, pește, mușchi de porc, nu au arătat niciun fel de creștere, dimpotrivă, acesta este benefic pentru organism, mai ales dacă nu va exista un consum exagerat.
”Atunci când mă refer la o cantitate crescută de consum de carne roșie, mă refer la un consum de peste 200 de grame pe săptămână. Românii, în principiu, nu prea sunt consumatori de carne roșie”, a precizat medicul oncolog.
Consumul de zahăr duce la cancer
Potrivit medicului, acesta este un mit care se bazează și pe o informație corectă.
”Practic, toate celulele organismului se hrănesc cu glucoză, pentru că așa funcționăm.
Ce trebuie să înțelegem este că indiferent de ce consumăm, dacă este să consumăm glucide, proteine sau lipide, ele sunt metabolizate în organism, iar la celule oricum ajung sub formă de glucoză.
Bine-înțeles, nu o să recomand nimănui să facă exces de zahăr sau de dulciuri concentrate, revenind la problema cu obezitatea, dar zahărul, ca atare, nu hrănește celula canceroasă”.
Dieta vegetariană ne apără de cancer este un alt mit pe care medicul l-a demontat.
”Ar fi foarte bine, am deveni cu toții vegetarieni. Din păcate, nu este chiar așa. Se recomandă totuși un consum de cel puțin 500 de grame de fructe și legume crude pe zi, care, într-adevăr, se pare că ne ajută să prevenim sau să întârziem apariția cancerului de sân sau colorectal.
Deci, se recomandă un consum de fructe și legume crude, dar nu ne poate apăra efectiv de apariția unui cancer”, a mai spus medicul, care a venit cu explicații legate de controversa consumului de soia și legătura cu cancerul mamar.
”Această controversă a apărut din faptul că soia conține niște substanțe care se numesc fitoestrogeni și care sunt foarte asemănătoare cu estrogenul natural pe care îl avem noi, femeile, și îl secretăm.
Foarte multe tumori de sân sunt hormono-sensibile, cu alte cuvinte răspund la estrogeni și s-a considerat că un consum crescut de soia poate să hrănească sau să stimuleze creșterea unor astfel de tumori. Din nou, nu a fost demonstrat prin studii”, a mai spus medicul.
Prevenirea cancerului
Potrivit unui studiu recent, 44% dintre decesele cauzate de cancer, la nivel mondial, au avut ca factori de risc fumatul, alcoolul și indicele de masă corporală ridicat, toți aceștia fiind factori modificabili, ce țin de stilul de viață.
În acest sens, medicul a prezentat recomandările date de Asociația Europeană de Oncologie și Radioterapie în vederea prevenției apariției cancerului, iar acestea includ:
- evitarea sedentarismului. ”Este mult mai importantă decât alimentația ca atare”, afirmă oncologul.
- evitarea obezității
- un consum adecvat de lichide. Acesta se calculează, în general, în funcție de greutatea corporală, 30 de ml/kg corp.
- reducerea consumului de carne roșie și carne procesată.
De asemenea, spune medicul, este foarte importantă starea psihică în vederea prevenirii cancerului.
”Au fost studii care au arătat că o stare psihologică bună, prin eliminarea de endorfine, ne-ar oferi o oarecare protecție. Doar că studiile nu au fost chiar concludente”, a mai spus medicul, precizând că apariția cancerului este ca urmare a unor factori pe care îi avem deja, a unor probleme genetice, doar 5-10% dintre cazuri fiind ereditare.
Mai mult, printr-un stil de viață sănătos fie putem preveni, în cazul în care ne aflăm în ”zona de risc”, fie de a împinge, ca vârstă, momentul apariției.
Vezi și: Proteina care omoară celulele canceroase. Urmărește mutațiile, le încercuiește și le descompune
Semnalele de alarmă ale cancerului. Un medic oncolog explică
RMN-ul dezvăluie ce se întâmplă după tratamentul împotriva cancerului
Tratamentul oncologic, impact devastator. RMN-ul arată un adevăr șocant în cazul pacienților oncologici.
Supraviețuitorii tineri de cancer, risc crescut de deces din alte cauze, arată un studiu european
Supraviețuitorii de cancer, la mare risc. Medicii trag un semnal de alarmă despre adevărul cutremurător.
Tumorile nu se formează doar din cauza geneticii. Noi descoperiri în neurofibromatoza de tip 1
Aceasta este cauza care duce la cancer și nu este de vină doar genetica.
Un nou test de urină detectează 92% dintre cancerele agresive de prostată
Testul simplu care detectează cancerul. Depistează 92% din cancerele agresive și nu mai sunt necesare biopsiile.
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Cauza care provoacă leucemie. Simptomul ascuns al bolii. De ce este tot mai frecventă la tineri?
De ce apare leucemia la tot mai mulți tineri? Care sunt cauzele și simptomele. Semnele care transmit un semnal de alarmă.
De ce recidivează cancerul. Ce se întâmplă cu celulele canceroase după tratamentul oncologic
De ce recidivează cancerul. Ce se întâmplă cu celulele canceroase după tratamentul oncologic.
Un oncolog avertizează că durerea de cap care nu dispare după un analgezic este un simptom al cancerului
Acesta este semnul cancerului cerebral. "Durerile sunt mai severe dimineața sau seara".
Testul care îți spune cu 3 ani înainte că vei face cancer
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Băuturile îndulcite, asociate cu riscul de cancer. Femeile, mai expuse
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
BRDT, potențial motor al cancerului pulmonar. Proteina testiculară are un rol neașteptat în dezvoltarea tumorilor
Această proteină are un rol neașteptat în dezvoltarea cancerului.
Cancerul de colon, semne subtile de avertizare. Transpirația nocturnă și schimbările în tranzitul intestinal, principalele simptome
Acest semn al cancerului care apare noaptea este adesea ignorat. Numai că este un simptom al unui cancer supranumit ucigașul tăcut.
Ce înseamnă cancerul in situ și de ce este cel mai tratabil
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
De ce cancerul la inimă este extrem de rar
Activitatea fizică la ore specifice poate reduce riscul de cancer colorectal. De ce ora la care facem mișcare poate conta în lupta împotriva cancerului
Exercițiile fizice dimineața și seara pot contribui semnificativ la reducerea riscului de cancer colorectal, potrivit unui studiu recent.