Îmbătrânire, menopauză: trei vitamine indispensabile sexului frumos
Pentru a preveni apariția bolilor de inimă și a altor afecțiuni cronice după menopauză, din dieta reprezentantele sexului frumos nu trebuie să lipsească o serie de nutrienți.
Pe lângă omega 3 și calciu, din dieta femeilor pe măsură ce îmbătrânesc nu ar trebui să lipsească vitamina D, vitamina B9 și B12. Acestea, potrivit specialiștilor citați de livescience.com, ajută la protejarea femeilor împotriva bolilor de inimă, reduc riscului altor afecțiuni cronice precum osteoporoza, diabet, cancer de sân și hipertensiune arterială.
1. Vitamina D – lipsa ei duce la oase fragile, respectiv, în timp,la osteoporoză. O puteți obține din piele, din dietă și din suplimentele de vitamine. Însă, odtaă cu înaintare aîn vârstă, pielea își pierde din capacitate de a produce vitamina D ca răspuns la expunerea la soare. Iar această vitamină poate fi obținută consumând în fiecare zi produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Ginecologul Nereida Correa, de la Colegiul de Medicină Einstein din New York, citată de livescience, recomandă femeilor să ia multivitamine, să mănânce iaurt cu conținut scăzut de grăsimi sau brânză de vaci, suc de portocale îmbogățit cu vitamina D sau leguminoase, ca parte a unei diete zilnice. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, ceea ce ajută la menținerea puternică a oaselor îmbătrânite.
2. Vitamina B12 – lipsa ei duce la anemie; specialiști au descoperit că femeile cu anemie consumă mai puțină proteină, acid folic (numit și vitamina B9), fier, vitamina C și vitamina B12. Nivelurile scăzute ale acestei vitamine se observă la femei pe măsură ce îmbătrânesc. O cantitate insuficientă de B12 poate duce la oboseală, scădere în greutate, memorie deficitară, demență și depresie. Valoarea zilnică: 2,4 micrograme zilnic pentru adulți. Se obține din alimente ca: pește, carne, păsări de curte, ouă, lapte. Nereida Correa sugera injecții B12 drept cel mai bun mod de a promova absorbție a B12 în organism.
3. Vitamina B9 (acidul folic) – o cantitate redusă de B9 în corp se vede prin anemie, scădere în greutate, slăbiciune, dureri de cap și niveluri ridicate de homocisteină din sânge, un factor de risc pentru bolile cardiace. Reprezentantele sexului frumos care consumă mai mult acid folic prezintă risc redus de a dezvolta hipertensiune arterială, sugerează un studiu din 2005 publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane.
-
Izolarea socială, factor de risc pentru demență14.12.2025, 08:45
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Ce să faci dacă ți-ai ars limba: 9 metode simple pentru limba arsă
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
