Vitamina D ajută memoria, dar în cantități mari încetinește reacțiile
Vitamina D poate stimula memoria, învățarea și luarea deciziilor la adulții în vârstă. Dar cât de multă vitamină D să iei ca să nu devină nocivă? După un anumit nivel...
Un studiu unic condus de cercetători de la Universitatea Rutgers a constatat că femeile în vârstă supraponderale și obeze care au luat mai mult de trei ori doza zilnică recomandată de vitamina D au prezentat îmbunătățiri ale memoriei și ale învățării - dar au avut și timpi de reacție mult mai lenți. Cercetătorii consideră că timpul de reacție mai lent poate crește riscul de cădere în rândul persoanelor în vârstă.
Cercetătorii, al căror studiu a fost publicat pe 14 februarie 2019 în Jurnalele de Gerontologie: Seria A (Journals of Gerontology: Series A), au folosit computere pentru a evalua impactul vitaminei D asupra funcției cognitive. Ei au evaluat trei grupuri de femei cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani într-un studiu randomizat controlat.
Un grup a luat doza zilnică recomandată de 600 de unități internaționale (UI), echivalentul a 15 micrograme de vitamină D, în fiecare zi, timp de un an. Un alt grup a luat 2.000 de UI pe zi, iar al treilea a luat 4.000 de UI. Toate femeile au beneficiat de consiliere privind stilul de viață și au fost încurajate să slăbească puțin.
La ce nivel încep problemele
Cercetătorii au descoperit că memoria și învățarea au fost îmbunătățite în grupul care a luat 2.000 UI pe zi, dar nu în grupul care a luat doze mai mari. Pe lângă asta, timpul de reacție al femeilor a prezentat o tendință de a fi mai lent la grupul cu 2.000 UI pe zi și a fost semnificativ mai lent la cel cu dozele mai mari.
„Timpul de reacție mai lent poate avea și alte rezultate negative, cum ar fi creșterea riscului de cădere și de fracturi", a spus autorul principal Sue Shapses, profesor la Departamentul de Științe Nutriționale de la Universitatea Rutgers din New Brunswick și director al Grupului de Obezitate din New Jersey.
„Alți cercetători au constatat că suplimentarea de vitamina D la aproximativ 2.000 UI sau mai mult, zilnic, duce la un risc mai mare de cădere, dar nu au înțeles cauza, constatările echipei care indică un timp de reacție mai lent pot fi un răspuns. (...) Mulți oameni cred că cu cât ei mai multă vitamină D cu atât e mai bine, dar studiul nostru arată că nu este întotdeauna așa", a continuat ea.
Shapses a spus că 4.000 UI de vitamina D pe zi ar putea să nu fie o problemă pentru persoanele mai tinere, dar pentru persoanele în vârstă ar putea compromite mersul pe jos sau păstrarea echilibrului pentru a evita căderea, deoarece timpul lor de reacție va fi mult mai lent decât normal. Aceasta este deocamdată o prezumție până ce studii viitoare vor arăta legătura exactă dintre nivelul vitaminei D, cogniția și pierderea echilibrului, a adaugat ea.
De ce e nevoie de vitamina D
Vitamina D - cunoscută pentru importanța sa pentru sănătatea osoasă - este obținută prin expunerea la soare și din unele alimente. Cercetătorii au descoperit de asemenea că vitamina D are un impact major asupra modului în care funcționeaza organismul, inclusiv creierul.
Insuficiența cognitivă și demența reprezintă probleme semnificative de sănătate publică, în special în ceea ce privește îmbătrânirea, notează studiul. Dovezile arată că vitamina D joacă un rol în cogniție și funcționarea normală a sistemului nervos central.
-
Uleiul care te îngrașă14.12.2025, 15:04
-
-
Virus gripal nou: Subclada K a A(H3N2) detectată și în România14.12.2025, 12:21
-
Uscăciunea vaginală: cauze, simptome și tratamente eficiente14.12.2025, 11:40
-
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
