Imunoterapia, efect secundar: boli autoimune? Explicații

Angela Sabău |
Data publicării:
Imunoterapia pentru limfomul malign
Imunoterapia pentru limfomul malign

Imunoterapia, tratamentul care ajută sistemul imunitar în tratamentul cancerului, ar putea duce la declanșarea unor boli autoimune. Oamenii de știință explică fenomenul.

Inhibitorii punctelor de control (ICI) (medicamente care ajută sistemul imunitar să răspundă mai puternic) sunt un tip al imunoterapiei pentru cancer, în curs de dezvoltare, care utilizează sistemul imunitar pentru a ataca celulele canceroase. Cu toate acestea, la unii pacienți provoacă sistemul imunitar să atace celulele sănătoase, ducând la boli autoimune, scrie medicalxpress.com.

Când celulele beta pancreatice sunt atacate, acest lucru poate duce la diabet zaharat de tip 1. Într-un raport de caz publicat în Diabetes Care, cercetătorii de la Universitatea din Osaka oferă o perspectivă asupra acestei consecințe neintenționate a ICI.

Diabetul de tip 1 este cauzat de distrugerea celulelor beta pancreatice, care produc insulină. Studiile clinice recente la pacienții cu cancer au descoperit că medicamentele din categoria inhibitorilor punctelor de control (ICI) pot duce, în cazuri rare, la această formă de diabet. Exact modul în care ICI ar putea face acest lucru, totuși, este un mister.

Proteina care dă peste cap sistemul imunitar

Cercetătorii au dat peste o circumstanță singulară la un pacient cu cancer renal, care a fost tratat cu ICI. Situația le-a permis să examineze petele de țesut și să analizeze mai atent boala. "Cancerul pacientului a fost metastazat și s-a răspândit în pancreasul său, care a trebuit să fie eliminat", explică autorul principal, Sho Yoneda.

Când echipa a analizat pancreasul a găsit semnele distinctive ale diabetului de tip 1. „Am vazut o infiltrație substanțială a celulelor T în țesutul pancreatic și foarte puține celule beta care au supraviețuit”, a continuat Yoneda. „Ceea ce a fost interesant a fost că celulele beta rămase au avut o expresie slabă sau deloc a proteinei tolerante imunitar PD-L1. Aceasta a fost neașteptată, deoarece studiile anterioare au raportat creșteri PD-L1 în celulele beta ale pacienților cu diabet tipic autoimun de tip 1."

PD-L1 spune sistemului imunitar atunci când o celulă nu este o amenințare străină. Acest proces, numit toleranță imună, oprește sistemul imunitar când vrea să atace țesuturile și organele vitale, cum ar fi pancreasul.

„ICI blochează efectul proteinelor precum PD-L1 și, în mod substanțial, opresc toleranța imună", spune Iichiro Shimomura, profesor la Universitatea Osaka și co-autor al studiului.

„Acest lucru este excelent pentru tratarea cancerului, deoarece tumorile exprimă adesea PD-L1, ceea ce le permite să se ascundă de sistemul imunitar. Problema este că, prin oprirea toleranței imune, crește probabilitatea ca sistemul imunitar să înceapă de asemenea să atace țesutul sănătos.“

„Rămâne neclar dacă ICI au cauzat deteriorarea pancreasului observată la pacient, iar rolul pe care îl joacă PD-L1 este încă neclar. Există încă multe de învățat despre modul în care inhibitorii de puncte de control contribuie la boli autoimune”, a adăugat Shimomura. „Totuși, acest caz sugerează că terapiile care vizează PD-L1 pot determina modificări celulare care pot duce, în cele din urmă, la diabet zaharat de tip 1."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel