IMUNOTERAPIE: Laureații Nobel 2018 pentru Medicină, noua abordare a cancerului

Dana Lascu |
Data publicării:
Prof.dr. James P. Allison și prof.dr.Tasuku Honjo împart Nobelul pentru Medicină în 2018. FOTO: Karolinska Institutet
Prof.dr. James P. Allison și prof.dr.Tasuku Honjo împart Nobelul pentru Medicină în 2018. FOTO: Karolinska Institutet

IMUNOTERAPIE: Prof.dr. James P. Allison de la Universitatea Texas, SUA, și prof.dr.Tasuku Honjo de la Universitatea Kyoto, Japonia, pionieri ai imunoterapiei, care împart prestigiosul Nobel pentru Medicină în 2018, au descoperit, în cercetări separate, modul în care sistemul imunitar poate fi armat ca să atace celulele tumorale. Trei tratamente revoluționare au fost dezvoltate deja pe baza cercetărilor lor.

IMUNOTERAPIE: Premierul Nobel pentru Medicină pe 2018 îl împart prof.dr. James P. Allison, de la Universitatea din Texas și Anderson Cancer Center din Houston și prof.dr. Tasuku Honjo, de la Universitatea din Kyoto, Japonia. Preiul acordat lor este o certificare a Imunoterapiei, un tratament inovativ al cancerului privit de mulți cu scepticism.

De mai mult de 100 de ani, oamenii de știință au încercat să determine sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Până la descoperirile primordiale ale celor doi laureați, progresul în dezvoltarea clinică a fost modest. cum poate fi gestionat cancerul. Terapia cu puncte de control a revoluționat tratamentul pentru cancer și a schimbat fundamental modul în care vedem cum poate fi gestionat cancerul”, se arată într-un comunicat de presă al organizației Nobel.

Nașterea imunoterapiei în cancer

În anii 1990, în laboratorul său din cadrul Universității Berkeley, California, dr. Allison a fost unul dintre mai mulți oameni de știință care au descoperit că proteina CTLA-4 funcționează ca o frână a celulelor T (ale sistemului imunitar). Alte echipe de cercetare au exploatat mecanismul în încercarea de a trata bolile autoimune. Dar Allison avea alte idei.

După ce a dezvoltat un anticorp care se leagă de CTLA-4 și îi blochează funcția, el a început să investigheze dacă blocada CTLA-4 ar putea decupla frâna pusă celulelor T și ar putea dezlănțui sistemul imunitar ca să atace celulele canceroase. Echipa lui Allison a efectuat primele experimente la sfârșitul anului 1994, iar rezultatele au fost „spectaculoase". În laborator, cobaii cu cancer au fost vindecați cu un agent anti-CTLA-4.

Rezultate clinice promițătoare au urmat curând, din mai multe grupuri, iar în 2010, un studiu clinic cheie a arătat efecte incredibile la pacienții cu melanom avansat. „La câțiva pacienți, semnele rămase de cancer au dispărut. Astfel de rezultate remarcabile nu au fost niciodată observate anterior în acest grup de pacienți", precizează comunicatul organizației.

În Japonia, prof. dr. Honjo descoperea o altă cale de atac

În Japonia, în 1992, Honjo a descoperit „moartea celulară programată 1" (PD-1), o altă proteină exprimată pe suprafața celulelor T. Într-o serie de experimente, Honjo a arătat că PD-1 (ca și CTLA-4) funcționează și ca o frână a celulelor T, dar printr-un mecanism diferit.

În 2012, un studiu pilot a demonstrat eficacitatea clară în tratamentul pacienților cu diferite tipuri de cancer. „Rezultatele au fost fabuloase, conducând la o remisiune pe termen lung și o posibilitate de vindecare la mai mulți pacienți cu cancer metastatic, o afecțiune care era considerată în esență netratabilă", arată organizația Nobel.

Trei terapii născute din cercetările lor

Activitatea de pionierat a profesorilor Allison și Honjo privind imunoterapia a condus la dezvoltarea mai multor medicamente, inclusiv ipilimumab (Yervoy, Bristol-Myers Squibb), primul dintre inhibitorii de punct de control și inhibitorii PD-1, nivolumab (Opdivo, Bristol- Myers Squibb) și pembrolizumab (Keytruda, Merck & Co).

Un număr mare de studii de imunoterapie sunt în prezent în curs de desfășurare contra majorității tipurilor de cancer, iar noi proteine de puncte de control sunt testate ca ținte.

În 2013, imunologia cancerului a fost selectată drept descoperirea anului de către editorii revistei Science, revista emblematică a Asociației Americane pentru Progresul Științelor, notează medscape.com.

Cine sunt cei doi premianți Nobel

James P. Allison s-a născut în 1948 în localitatea Alice, din Texas, Statele Unite ale Americii. Și-a luat doctoratul în 1973, la Universitatea din Texas, din Austin. Din 1974-1977 a fost un conducător de doctorat la Clinica Scripps și Fundația de Cercetare, La Jolla, California.

- Din 1977-1984 a fost membru al facultății de la Universitatea din Texas System Cancer Center, Smithville, Texas;

- Din 1985-2004 la Universitatea din California, Berkeley și din 2004-2012 la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, New York.

- Între 1997 și 2012 a fost cercetător la Institutul Medical Howard Hughes.

- Din 2012 este profesor la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center, din Houston, Texas și este afiliat la Institutul Parker pentru Imunoterapia Cancerului.

Prof.dr. Tasuku Honjo s-a născut în 1942 la Kyoto, Japonia. În 1966 a devenit medic, iar în perioada 1971-1974 a fost cercetător în SUA la Institutul Carnegie din Washington, Baltimore și la Institutul Național de Sănătate, Bethesda, Maryland.

- Și-a luat doctoratul în 1975 la Universitatea din Kyoto.

- Între 1974 și 1979 a fost membru al Facultății de Medicină de la Universitatea din Tokyo și din 1979-1984 la Universitatea Osaka.

- Din 1984 este profesor la Universitatea din Kyoto. A fost decan al Facultății de Medicină din 1996-2000 și, între 2002 și 2004, al Universității din Kyoto.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel