Incontinența urinară la femei. Aplicația creată de medici

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Socializare online
Socializare online

O echipă de medici și cercetători a creat o aplicație pe telefon, valabilă în cinci țări din Europa, care ameliorează incontinența urinară când femeile strănută, tușesc sau râd. 

Antrenarea mușchilor pelvieni printr-o aplicație pe telefon le ajută pe femei să reducă incontineța urinară acuzată de râs, tuse ori strănut, a fost scopul unui studiu îndelungat realizat de o echipă de medici și cercetători de la Universitatea Umeå din Suedia.

90% au raportat ameliorări ale simptomelor

Studiul are la bază o lucrare de dizertație și, timp de 3 luni, a testat 123 de femei care s-au confruntat cel puțin săptămânal cu incontinență urinară. 62 dintre ele au fost repartizate într-un grup ce a folosit aplicația, iar restul nu.

Circa 90% din grupul care a folosit aplicația a raportat ameliorări ale simptomelor, comparativ cu 20% din celălalt grup. Grupul care utilizează aplicația a raportat și o reducere a numărului mediu de episoade de incontinență, de la trei la una pe săptămână, potrivit health.harvard.edu.

Studiul, primul, a fost publicat pe 9 septembrie 2016 de publicația Neurourologie și Urodynamics.

Concluzia studiului, pe site-ul universității suedeze

„Auto-gestionarea incontinenței urinare prin intermediul unei aplicații mobile are efecte relevante clinic asupra simptomelor și calității vieții. Acest lucru este valabil în special pentru femeile cu așteptări ridicate privind auto-administrarea aplicațiilor și pentru cei care au folosit aplicația (...). În plus, dincolo de stabilirea studiului odată ce aplicația era liberă, majoritatea simptomelor utilizatorilor s-au îmbunătățit dacă utilizatorii au terminat trei luni de formare", se arată la concluziile lucrării de dizertație a Emmei Nyström pe site-ul Universității Umeå.

Studiul Emmei poate fi citit AICI. 

Aplicația poate fi descărcată în țări ca Suedia, Anglia, Finlanda, Germania și Spania, după cum arată și site-ul acesteia.

Alți doi ani de studiu. Rezultate

Cercetarea din dizertația a fost continuată până în 2018 când s-a publicat un nou studiu care confirmă eficiența aplicației.

„Am observat îmbunătățiri semnificative și relevante din punct de vedere clinic în severitatea simptomelor și a calității vieții după doi ani de tratament după o aplicație mobilă. Dintre participanți, 66,7% au considerat că incontinența s-a îmbunătățit. La urmărirea de doi ani, două femei au fost supuse unui test de incontinență, două treimi dintre femei simțind că ar putea contracta corect mușchii pelvieni și utilizarea produselor de protecție pentru incontinență s-a redus", se arată în cercetarea publicată în 2018.

Noua cercetare poate fi consultată AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel