Încrederea de sine: 10 metode să îți crești încrederea de sine

Larisa Opaiț |
Data actualizării: | Data publicării:
Încrederea de sine - Foto: Freepik
Încrederea de sine - Foto: Freepik

Încrederea de sine - ce este și cum o poți cultiva prin modalități simple.

Încrederea de sine reprezintă convingerea și puterea în propriile abilități, valori și în capacitatea de a face față vieții dar și provocărilor acesteia. 

Persoanele cu o doză solidă de încredere în sine, reuşesc să realizeze considerabil mai multe obiective decât majoritatea oamenilor. Încrederea le permite să construiască relaţii de calitate, să influenţeze lucrurile într-un mod foarte favorabil şi să îşi satisfacă propriile nevoi.

"Am venit să o faceți pe fata noastră să slăbescă! Noi nu ne mai înțelegem cu ea!" Dr. Bălănică, mesaj puternic pentru părinți: Nu există școală pentru părinți. Fapte, nu numai vorbe!

Încrederea în sine este o atitudine în care persoanele au păreri optimiste, vesele, pline de viața, creative dar în acelaşi timp realiste despre ei înşişi şi despre situaţia lor.

Când ai încredere în tine poţi să: 

Îți exprimi ideile şi să te faci auzit; Îți exprimi nevoile, dorinţele şi te ocupi de ele; Îți asumi responsabilităţi mari şi riscurile asociate cu ele; Te comporţi în moduri care pot deranja, dar care per total sunt eficiente; Nu tolerezi comportamente negative faţă de tine şi iei măsuri; Lucrezi eficient cu persoane dificile şi poţi să rezolvi eficient conflictele.

Iată 10 modalități de a-ți crește încrederea în sine:

Autocunoașterea

Cele două exerciții care scad tensiunea arterială. Sunt ușor de făcut. Au și alte beneficii

Începe prin a-ți cunoaște și înțelege punctele tari și punctele slabe. Indiferent, acceptă-le așa cum sunt. Fii conștient de realizările tale și acceptă-ți imperfecțiunile. Înțelegerea de sine te va ajuta să ai o perspectivă realistă asupra propriei persoane și să te concentrezi pe dezvoltarea ta personală.

Stabilește obiective realizabile

Stabilește-ți obiective clare și realiste, pe termen scurt și pe termen lung. De fiecare dată când îți vei îndeplinești un obiectiv, vei câștiga încredere în propriile capacități.

Depășește-ți zona de confort

Încearcă să ieși din zona ta de confort și să te expui unor situații noi. Fie că este vorba despre socializare, vorbit în public sau schimbarea locului de muncă, astfel de experiențe te vor ajuta să-ți dezvolți încrederea în abilitățile tale.

Fii pozitiv și elimină gândurile negative 

Înlocuiește gândurile negative cu afirmații pozitive. Elimină autocritica excesivă și învață să îți apreciezi progresul, indiferent de cât de mic ar fi.

Îngrijește-te de tine

Acordă atenție aspectului tău fizic. Când spun aspect fizic, mă refer la a arăta cât poți tu de bine și la a avea o ținută îngrijită! Unghii îngrijite, păr curat, piele îngrijită. Îngrijește-ți și respectă-ți trupul așa cum se cuvine, începând de la ceea ce mănânci și până la aspectul exterior. O bună îngrijire personală poate avea un impact semnificativ asupra încrederii în sine.

Învață din eșecuri

Eșecurile fac parte din viață. În loc să te descurajezi și să pici în victimizare, folosește-le ca pe o oportunitate de învățare. Înțelegerea și depășirea eșecurilor te vor face mai puternic și mai încrezător în propriile tale abilități.

Cultivă o mentalitate de creștere

Credința că poți învăța și crește continuu te va ajuta să îți dezvolți încrederea în tine. Vezi fiecare provocare ca pe o oportunitate de a crește și de a te dezvolta.

Apreciază feedback-ul constructiv

Ascultă cu atenție feedback-ul celor din jurul tău și utilizează-l pentru a te îmbunătăți. Acceptarea feedback-ului constructiv arată maturitate și deschidere către dezvoltare.

Înconjurați-vă de oamenii care vă susțin

Apreciază compania oamenilor care te susțin și îți oferă încredere în tine. Evită persoanele toxice sau cele care te descurajează și te subminează.

Exersează încrederea de sine

Încearcă să te concentrezi pe situațiile în care te simți încrezător și păstrează acel sentiment. Cu cât exersezi mai mult, cu atât vei deveni mai confortabil și mai încrezător în propriile tale abilități.

Încrederea de sine nu se dezvoltă peste noapte, ci este o abilitate care necesită timp, răbdare și efort constant. Cu determinare și angajament față de dezvoltarea personală, poți să-ți crești încrederea în sine și să îți atingi potențialul maxim în viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel