"Am venit să o faceți pe fata noastră să slăbescă! Noi nu ne mai înțelegem cu ea!" Dr. Bălănică, mesaj puternic pentru părinți: Nu există școală pentru părinți. Fapte, nu numai vorbe!

"Am venit să o faceți pe fata noastră să slăbescă! Noi nu ne mai înțelegem cu ea!" - Foto: Freepik
"Am venit să o faceți pe fata noastră să slăbescă! Noi nu ne mai înțelegem cu ea!" - Foto: Freepik

Povestea celor doi părinți care și-au dus fiica la medic ca să slăbească. "Nu mă mai încap hainele și parca nici nu mai am chef să ies, înainte stăteam mai mult afară".

Obezitatea la tineri reprezintă o problemă de sănătate serioasă și în creștere în multe părți ale lumii. Ea se referă la acumularea excesivă de grăsime corporală, care poate avea consecințe negative asupra sănătății fizice și mentale a tinerilor. Iată câteva aspecte importante despre obezitatea la tineri.

Obezitatea la tineri poate avea multiple cauze, inclusiv factori genetici, stil de viață sedentar, alimentație necorespunzătoare (consumul excesiv de alimente bogate în calorii, zahăr și grăsimi nesănătoase), lipsa activității fizice, stresul și lipsa de somn.

Obezitatea poate crește riscul tinerilor de a dezvolta o serie de afecțiuni medicale serioase, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, boli de inimă, tulburări ale metabolismului lipidic, boli hepatice, apnee în somn, boli articulare și chiar cancer.

Mai mult, obezitatea la tineri poate afecta și sănătatea mentală. Tinerii obezi pot prezenta un risc crescut de depresie, anxietate, scăderea stimei de sine și probleme de imagine corporală. Acest lucru poate duce la izolare socială și la dezvoltarea unor comportamente nesănătoase de gestionare a stresului, cum ar fi supraalimentarea sau evitarea activității fizice.

Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicină personalizată și nutriție, doctorand în endocrinologie al Universității de Farmacie Carol Davila din București și Fondator al metodei Dr. Bălănică a povestit un caz pe care l-a întâmpinat în cabinetul său, atunci când doi părinți și-au adus fiica la medic pentru a slăbi. 

Medicul trage un semnal de alarmă și spune că exemplul părinților este extrem de important în formarea copiilor și adolescenților, inclusiv în ceea ce privește alimentația. Potrivit lui, adolescenții de azi trăiesc într-un mediu obezogen atât în familie, cât și în afara ei.

"Intra toti 3 in cabinet: mama, tata si fiica, adolescenta de 15 ani!

Intreb: cine este pacientul?

Mama raspunde: am venit domnule doctor sa o faceti pe fata noastra sa slabesca! Noi nu ne mai intelegem cu ea!

Cum asa?

Da, mananca numai prostii, sta noaptea pe telefon, se trezeste tarziu si eu gatesc mancare in casa, nu se atinge de ea. S-a ingrasat mult in ultimii 2 ani.

O intreb pe adolescenta: ce parere ai despre spusele mamei? Este despre tine!

“Da, stiti, ies cu prietenii, toti mancam acelasi lucru, ei sunt slabi, eu m-am ingrasat. Nu-mi place ce gateste mama, nu ma intreaba ce vreau sa mananc”.

Ce te ingrijoreaza?

“Nu ma mai incap hainele si parca nici nu mai am chef sa ies, inainte stateam mai mult afara”.

Vrei sa-ti explic care sunt proportiile corpului?

“Da, vreau, parintii m-au dus la multi nutritionisti in ultimii ani, pe Dvs v-am ales eu!”

Iti multumesc, eu sunt medic! Explic masuratoarea, obezitate grd 3!!

“Nu ma gandeam ca este asa rau! Pot sa ma imbolnavesc?”

“Tu ce parere ai, obezitatea este o boala sau o problema de aspect?”

Raspunde mama pe nerasuflate: este o boala, va rog sa-i spuneti Dvs, pe noi nu ne asculta!

“Nu stiu ce sa spun, raspunde adolescenta! Ambele?”

“Asa este, obezitatea este o boala si o situatie nefiziologica care modifica aspectul fizic”.

“Dar si ei sunt obezi! Ei de ce nu fac nimic, dar imi spun mie sa fac?”", așa începe povestea dezvăluită de medicul Florin Ioan Bălănică pe pagina sa de Facebook.

"Exemplul personal al parinților, adică fapte nu numai vorbe, face diferența!"

 

"Incurajez familiile sa vina la clinica impreuna cu copiii si adolescentii pentru a produce schimbarea impreuna. Din observatiile mele clinice din ultimii 20 de ani, reusita schimbarii este mai mare cand exista echipa copil, parinte/parinti si medic!

Impreuna suntem mai puternici nu este numai un slogan, este calea spre reusita. Adolescentii traiesc intr-un mediu obezogen in afara familiei si de multe ori si in interiorul familiei. Tocmai de aceea exemplul personal al parintilor, adica fapte nu numai vorbe, face diferenta!

Copiii cresc cu un model al parintilor, iar acesta este replicat in adolescenta si mai apoi la varsta adulta", a mai scris medicul.

Ce decizie au luat părinții

 

"E clar, trebuie si noi sa facem ceva, spune tatal!

La ce v-ati gandit, intreb?

“Facem consiliu de familie si respectam ce ne spuneti Dumneavoastra!”

“Este un prim pas, dar ceea ce spun eu poate sa functioneze daca voi sunteti pregatiti pentru schimbare si este despre voi, decizia va apartine”.

“Da, da, nu suntem un model bun pentru copilul nostru, nu m-am gandit la asta”.

“Parintii fac lucruri pentru copii din iubire, nu exista scoala pentru parinti. Si eu am 4, iar cel mare este adolescent, inteleg ce se intampla la aceasta varsta”.

“Nu o pot face pe fiica dvs sa faca nimic, dar daca ea isi doreste sa schimbe ceva si sa scada in greutate, ii pot fi alaturi! Si pentru voi!”

“Eu vreau, raspunde adolescenta, eu v-am ales, pana acum ma fortau parintii, am fost la multi nutritionisti, slabeam cateva kg si luam mult mai mult inapoi. Nu stiu ce sa fac cand ies cu prietenii!”

Astazi familia M…, a scazut in greutate peste 30 kg in 4 luni, iar relatia lor s-a schimbat din “trebuie sa faci” in “aleg sa fim sanatosi”! Felicitari pentru curaj!", a conchis medicul Florin Ioan Bălănică.

Prevenirea obezității la tineri este crucială. Educația despre nutriție echilibrată și promovarea activității fizice regulate joacă un rol esențial în reducerea riscului de obezitate. Familiile, școlile și comunitățile au un rol important în crearea unui mediu favorabil pentru alegeri sănătoase. În cazul în care obezitatea deja s-a instalat, abordarea trebuie să fie multidisciplinară, implicând modificări ale dietei, activitate fizică constantă și, în unele cazuri, intervenții medicale.

Tinerii obezi au nevoie de sprijin din partea familiilor, prietenilor și profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a face față acestei provocări. Un mediu pozitiv și încurajator poate ajuta la dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel