Infarct: ar trebui să se țină cont de istoricul familial la pacienții cu dureri în piept?

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Infarct
Infarct

Un studiu pe 28.000 de pacienți din Suedia subliniază rolul istoricul familial de boli cardiace când un pacient se prezintă la Urgențe cu dureri în piept.

Infarct, istoric familial. Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia susțin că pacienții cu o rudă apropiată, care a suferit un infarct miocardic, au un risc crescut de peste 60% de a fi afectați când se află la Urgență acuzând dureri în piept.

Infarct, istoric familial: sugestie în diagnosticare

În cercetarea lor, aceștia au folosit date datele a peste 28.000 de pacienți care au fost înregistrați la Urgențele spitalelor din capitala Suediei din pricina durerilor toracice. Apoi au coroborat datele cu cele din Registrul Multi-generații al Suediei pentru a identifica rudele pacienților.

„Nu am fost surprins să găsim o asociere puternică între o istorie familială pozitivă și prognoza de la Urgență pentru pacienții suspecți cu boli de inimă", afirmă Per Svensson, autorul principal al studiului, profesor asociat la Departamentul de Științe Clinice și Educație din cadrul Södersjukhuset, unul dintre cele mai mari spitale din Suedia, potrivit site-ului Institutului.

Echipa de cercetare consideră că moștenirea familială ar trebui să fie luată în considerare în cadrul diagnosticării de la Urgență.
Ce face acest studiu aparte, subliniază Per Svensson, e tocmai analiza importanței istoricului familial în legătură cu un marker de sânge foarte sensibil al afectării miocardice, troponina T: „Am observat că istoria familială este mai importantă la niveluri normale a troponinei T și, în special, la acești pacienți (n. r. cu infarct în familie) acest factor ar trebui luat în serios".

Infarct, istoric familial: concluzii

În cercetare s-a ținut cont și de investigațiile efectuate pacienților - constatările ECG și de prima valoare a troponinei la Urgență – nu doar de vârstă.

Acest studiu a început în cadrul diplomei de absolvire a studentei Agnes Wahrenberg la Institutul Karolinska, mărturisește ea pe site-ul instituției. Iar din toamna lui 2017, proiectul a fost dezvoltat. Rezultate din cadrul său au fost prezentate la Congresul Internațional al Societății Europene de Cardiologie din 2018.

„Datele noastre arată că istoricul familial, în plus față de nivelul de troponină, poate face ca astfel de diagnostice să fie mai sigure și că istoria familială este o parte importantă a evaluării timpurii a riscurilor la pacienții cu dureri toracice", adaugă studenta.

Studiul a fost publicat în ”European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care”. Se găsește AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel