Teste de sânge pentru boli de inimă. Ce ai de făcut

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Test
Test

Când suspicionăm boli de inimă, sângele oferă multe indicii despre sănătatea cordului. De exemplu, nivelurile ridicate de colesterol „rău” din sânge pot fi un semn că aveți un risc crescut de a avea un atac de cord. Și alte substanțe din sânge pot ajuta medicul să determine dacă aveți insuficiență cardiacă sau aveți riscul de a dezvolta depuneri de plăci în artere (ateroscleroză).

Din start este important să ținem cont de faptul că un singur test de sânge nu vă determină riscul de a face boli de inimă. Cei mai importanți factori de risc pentru bolile de inimă sunt fumatul, tensiunea arterială crescută, colesterolul ridicat și diabetul zaharat.

Iată o trecere în revistă a unor teste de sânge pe care le-ați putea face pentru diagnosticarea și gestionarea bolilor de inimă, realizată de experții de la Mayo Clinic.

Testul de colesterol

Un test de colesterol, numit și profilul lipidic, măsoară grăsimile (lipidele) din sângele dumneavoastră. Măsurătorile pot indica riscul de a avea un atac de cord sau alte afecțiuni cardiace. Testul include în mod obișnuit măsurători ale:

Colesterolul total. Aceasta este o sumă a conținutului de colesterol din sânge. Un nivel ridicat vă poate pune un risc crescut de boli de inimă. În mod ideal, colesterolul total trebuie să fie sub 200 miligrame pe decilitru (mg / dl) sau 5,2 milimoli pe litru (mmol / l).

Lipoproteina cu densitate scăzută (LDL) din colesterol. Numit uneori colesterolul „rău" LDL. Prea multe lipoproteine de acest fel în sângele dvs. determină acumularea de depozite grase (plăci) în artere (ateroscleroza), ceea ce reduce fluxul sanguin. Aceste depuneri de placi uneori se rup și conduc la probleme majore ale inimii și vaselor.

Nivelul colesterolului LDL trebuie să fie mai mic de 130 mg / dl (3,4 mmol / l). Nivelurile dorite sunt sub 100 mg / dL (2,6 mmol / L), mai ales dacă aveți diabet zaharat sau un istoric de infarct miocardic, stent pus în inima, intervenții chirurgicale de bypass sau alte afecțiuni ale inimii sau unele vasculare.

Colesterolul cu lipoproteine cu densitate mare (HDL). Acesta este numit uneori colesterolul „bun" deoarece ajută la îndepărtarea colesterolului LDL, menținând arterele deschise și sângele curge mai bine prin ele. În mod ideal, nivelul colesterolului HDL trebuie să fie de peste 40 mg / dl (1,0 mmol / l) pentru bărbați și de peste 50 mg / dl (1,3 mg / dl) pentru femei.

Trigliceridele. Trigliceridele sunt un alt tip de grăsime din sânge. Nivelurile ridicate de trigliceride înseamnă că dumneavoastră consumați în mod regulat mai multe calorii decât ardeți. Nivelurile ridicate pot crește riscul de apariție a unor boli de inimă. În mod ideal, nivelul de trigliceride trebuie să fie mai mic de 150 mg / dl (1,7 mmol / l). American Heart Association (AHA) afirmă că un nivel al trigliceridelor de 100 mg / dl (1,1 mmol / L) sau mai mic este considerat „optim".

Colesterolul non-HDL. Colesterolul lipoproteic de non-înaltă densitate este diferența dintre colesterolul total și colesterolul lipoproteinelor cu densitate mare (HDL-C). Non-HDL-C include colesterol în particule de lipoproteine care sunt implicate în întărirea arterelor (ateroscleroză. Acestea includ lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), lipoproteine (a), lipoproteine cu densitate intermediară și lipoproteine cu densitate foarte scăzută. Fracțiunea non-HDL-C poate fi un marker mai bun al riscului de boli de inimă decât colesterolul LDL.

Proteina C reactivă înalt sensibilă

Proteina C reactivă (CRP) este o proteină pe care ficatul o produce ca parte a răspunsului organismului la leziuni sau infecții (răspuns inflamator). CRP este un semn de inflamație undeva în organism. Cu toate acestea, testele pentru CRP înalt sensibilă (hs-CRP) nu pot identifica unde este inflamația în organism sau de ce s-a produs. Inflamația joacă un rol central în procesul de ateroscleroză, în care depunerile grase vă înfundă arterele.

Doar măsurarea CRP nu va arăta medicului dumneavoastră riscul de boli de inimă. Dar factorizarea rezultatelor testului hs-CRP cu alte rezultate ale testelor de sânge și a factorilor de risc pentru bolile cardiace ajută la crearea unei imagini globale a sănătății inimii.

Deoarece există variabilitate în nivelurile CRP, testul ar trebui să se facă de două ori, la două săptămâni distanță. Un nivel de hs-CRP de peste 2,0 miligrame pe litru indică un risc mai mare de boli de inimă. Acest test nu este recomandat în prezent pentru persoanele fără simptome sau cu un risc cunoscut de boli de inimă.

Medicamentele numite statine prescrise pentru scăderea nivelului colesterolului pot reduce nivelul de CRP și riscul de boli cardiace.

Lipoproteina (a)

Lipoproteina (a) sau Lp (a) este un tip de colesterol LDL. Nivelul Lp (a) este determinat de genele dvs. și nu este în general afectat de stilul de viață. Nivelurile ridicate de Lp (a) pot fi un semn al riscului crescut de boli de inimă, deși nu este clar cât de mare e acest risc. Medicul dumneavoastră ar putea comanda un test de Lp (a) dacă aveți deja ateroscleroză sau boală de inimă, dar pare să aveți, în rest, niveluri normale de colesterol.

Nivelul de Lp (a) este adesea testat dacă aveți un istoric familial de boală cardiacă cu debut precoce sau moarte subită. Medicamente care scad Lp (a) sunt în curs de dezvoltare, dar nu este încă clar ce efect va avea reducerea Lp (a) asupra riscului bolilor de inimă. Persoanele cu Lp(a) ridicat sunt în general sfătuite să mențină un nivel scăzut al colesterolului LDL.

Ceramidele plasmatice

Acest nou test măsoară nivelurile de ceramide din sânge. Ceramidele sunt produse de toate celulele și joacă un rol semnificativ în creșterea, funcționarea și, în cele din urmă, moartea multor tipuri de țesuturi. Ceramidele sunt transportate prin sânge de către lipoproteine și sunt asociate cu ateroscleroza.

Trei ceramide specifice au fost legate de acumularea plăcii în artere și de rezistența la insulină. Nivelurile ridicate ale acestor ceramide în sânge indică un risc mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare în decurs de unul până la cinci ani.

Peptidele natriuretice

Peptida natriuretică a creierului, numită și peptidă natriuretică de tip B (BNP), este o proteină pe care o produc inima și vasele de sânge. BNP ajută organismul să elimine fluidele, relaxează vasele de sânge și canalizează sodiul în urină.
Când inima este deteriorată, corpul secretă niveluri ridicate de BNP în sânge în încercarea de a ușura presiunea asupra cordului. Nivelul BNP poate crește, de asemenea, dacă aveți o durere toracică nouă sau în creștere (angina instabilă) sau după un atac de cord.

Nivelul BNP poate ajuta la diagnosticarea și evaluarea insuficienței cardiace și a altor afecțiuni cardiace. Nivelurile normale variază în funcție de vârstă și de sex și dacă sunteți supraponderal sau obez. Una dintre cele mai importante utilizări ale BNP este de a încerca să se stabilească dacă scurtarea respirației se datorează insuficienței cardiace.

Pentru persoanele care suferă de insuficiență cardiacă, stabilirea unei valori inițiale a BNP poate fi utilă, iar testele viitoare pot fi folosite pentru a evalua cât de bine funcționează tratamentul dumneavoastră. O variație a BNP numită BNP N-terminal este de asemenea utilă în diagnosticarea insuficienței cardiace și în unele laboratoare este utilizată în locul BNP. N-terminal BNP poate fi, de asemenea, util în evaluarea riscului de atac de cord și a altor probleme dacă aveți deja boli de inimă.

Un nivel ridicat de BNP de sine stătător nu este, însă, suficient pentru a diagnostica o problemă cu inima. Medicul dumneavoastră va lua în considerare și factorii de risc și alte rezultate ale testelor de sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel