Boala de inimă care se poate simți ca un atac de cord

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Inima
Inima

Boala de inimă care se poate simți ca un atac de cord este angina. Și poate duce la un infarct, însă, de multe ori, e un semn de avertizare.

Boală de inimă. „Dacă simțiți o presiune sau o stoarcere în piept, poate fi angina. Se poate simți ca un atac de cord, dar de multe ori este un semn de avertizare", se arată pe platforma webmd.com.

Ce este angina

Durerea în piept apare pentru că nu ar exista suficient sânge care curge spre o parte a inimii. Este un simptom al bolilor de inimă și apare atunci când ceva blochează arterele sau există un flux scăzut de sânge în arterele care aduc sânge bogat în oxigen în inimă.

Angina, de obicei, dispare repede, susține webmd.com, însă e bine să cunoașteți simptomele și ce puteți face ca să preveniți atacul de cord. „De obicei, medicina, împreună cu modificările stilului de viață, o pot controla. Dacă este mai severă, poate aveți nevoie de intervenție chirurgicală. Sau poate aveți nevoie de ceea ce se numește stent, un tub mic care susține arterele deschise", mai precizează sursa citată.

De câte tipuri este

Angină stabilă este cea mai comună, pe care stresul sau activitatea fizică o pot declanșa. Durează câteva minute și se oprește când vă odihniți. Nu este un atac de cord, dar poate fi un semn că ar urma unul.

Un alt tip este angina pectorală instabilă – care apare în timp ce sunteți în repaus sau nu sunteți foarte activi. La această formă de angină, durerea poate fi puternică, de lungă durată și se poate reîntoarce. Ar putea fi un semnal că sunteți pe cale să aveți un atac de cord.

O altă formă, dar una rară, este angina pectorală variabilă și se poate întâmpla noaptea în timp ce dormi sau odihnești: arterele inimii se strâng brusc sau se îngustează.

Care sunt simptomele bolii care se poate simți ca un atac de cord

Durerea toracică este un simptom, dar afectează oamenii în mod diferit. Ați mai putea experimenta senzații de: durere, arsură, disconfort, senzație de plinătate în piept, greutate, presiune; dureri în spatele sânului, dar se poate răspândi spre umeri, brațe, gât, maxilarul sau spatele.

La femei se poate resimți sub formă de disconfort în burtă, gât, maxilar, gât sau spate. Mai pot apărea dificultăți de respirație, transpirație sau amețeli.

Cauzele

Conform sursei citate, o substanță numită placă se acumulează în artere și blochează fluxul de sânge către mușchiul inimii. Iar asta forțează inima să lucreze cu mai puțin oxigen și duce la durere.

Alte cauze mai puțin frecvente ale durerii toracice includ: blocarea unei artere majore a plămânilor (embolie pulmonară); o inimă mărită sau îngroșată (cardiomiopatie hipertrofică); îngustarea unei valve în partea principală a inimii (stenoza aortică); umflarea sacului în jurul inimii (pericardită), ruperea peretelui aortei, cea mai mare arteră din corp (disecția aortică).

În ce constă tratamentul

Specialiștii suțin că totul depinde de cât de mult e afectată inima. În cazul oamenilor cu angină pectorală ușoară, medicamentele și modificările stilului de viață pot ajuta adesea să curgă sângele mai bine și să controleze simptomele.

Medicul va prescrie, în funcție de caz, medicamente pentru lărgirea vaselor de sânge ca să fie un flux mai mare de sânge în inimă, pentru încetinirea inimii ca să nu muncească la fel de mult în relaxarea vasele de sânge pentru a lăsa mai mult flux sanguin către inimă, pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Iar dacă medicamentele nu sunt suficiente, este posibil să aveți arterele blocate și să fie nevoie de o intervenție chirurgicală.

Ce puteți face

Medicii susțin că este important să vă ascultați corpul, să aflați ce declanșează angina - stresul sau exercițiile intense, să evitați pe cât posibil lucrurile care tind să o declanșeze, să discutați cu medicul legat de medicamente dacă vă tot aveți durere după ce le luați.

Ar fi bine să vă schimbați stilul de viață și să adoptați unul care vă protejează inima. De aceea, se recomandă să nu mai fumați, să aveți o dietă sănătoasă care să scadă tensiunea arterială și nivelul colesterolului, să limitați sarea, grăsimea și zahărul, să țineți stresul sub control - prin meditație, respirație profundă, sport.

Dacă aveți dureri în piept și credeți că ați putea avea un atac de cord, sunați imediat la 911.

„Angina vă ridică riscul de a avea un atac de cord, dar e tratabilă. Luați în considerare un semn de avertizare și alegeți inteligent. Discutați cu ceilalți care o au. Acest lucru vă poate ajuta să învățați cum să vă simțiți mai bine. Și familia ta are nevoie de ajutor ca să înțeleagă ce e angina și cum să vă ajute", se mai amintește pe webmd.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel