Infarct sau arsuri la stomac. Ce ai? Simptome înșelătoare

Dana Lascu / 27 feb 2019 / 20:26

În timpul plimbării după cină, simțiți o senzație dureroasă în centrul pieptului. Ar putea fi arsuri la stomac sau ceva mai grav, precum infarctul? Simptomele acestor două afecțiuni pot fi confundate - și uneori, și tratamentele lor.

Arsurile la stomac sunt un simptom comun al bolii de reflux gastroesofagian (GERD), adesea numit reflux acid. Acidul din stomac urcă în esofag, provocând o arsură dureroasă chiar în spatele sânului. Nu este surprinzător că este adesea această stare este confundată cu un infarct. De fapt, în SUA, din cele peste opt milioane de vizite în camera de urgență pentru dureri toracice din fiecare an, arsurile la stomac reprezintă aproape jumătate din cazurile în care problemele reale ale inimii sunt excluse.

Durerea toracică provocată de fluxul sanguin insuficient în inimă (angina) sau de un atac de cord (infarct) este deseori descrisă ca un sentiment de strângere, constricție sau presiune, mai degrabă decât o senzație de arsură. Dar nu este întotdeauna ușor să facem diferența.

„Disconfortul toracic cauzat de exerciții este mai probabil să fie o problemă legată de inimă", spune dr. Michelle O'Donoghue, specialist cardiovascular la Brigham and Women's Hospital, afiliat la Universitatea Harvard. Dar, de asemenea, puteți avea angină pectorală care nu are legătură cu activitatea fizică, notează ea.

Dacă aveți simptome de care nu sunteți sigur, consultați un medic. Și sunați la 112 dacă simțiți senzația strângere în piept, aveți probleme cu respirația, începeți să transpirați abundent, deveniți palid sau vă simțiți foarte slabit.

Refluxul gastroesofagian și afecțiunile cardiace sunt comune, iar mulți oameni iau medicamente pentru a preveni sau trata ambele condiții.

Cum faci diferența între simptome

Simptomele arsurilor la stomac le pot imita cele ale anginei sau infarctului (sau invers). Dacă nu sunteți sigur, nu ezitați să mergeți la o cameră de gardă pentru o evaluare cât mai curând posibil, atrag atenția experții de la Harvard Health Publishing.

Simptome comune angină sau infarct:

- Strângere, presiune, constricție, senzația de înjunghiere sau durere continuă, cel mai adesea în centrul pieptului;

- Durere care se întinde pe umeri, gât sau brațe,

- Bătăi neregulate sau rapide ale inimii,

- Transpirație rece sau piele asudată,

- Amețeală, slăbiciune sau vertij,

- Dificultăți de respirație,

- Greață, indigestie și uneori vărsături,

- Senzația că ai făcut efort fizic sau de stres extrem (epuizare, sfârșeală)

Simptome arsuri la stomac

- Durerea arzătoare din piept începe la sân,

- Durerea care se deplasează spre gât, dar nu radiază, în mod obișnuit, în umeri, gât sau brațe,

- Senzația că mâncarea ți se reîntoarce în gură,

- Gust amar sau acid în partea din spate a gâtului,

- Durerea se înrăutățește când te întinzi în pat sau te apleci,

- Apariția simptomelor după o masă bogată sau picantă.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy