COVID-19 îți ”mănâncă” 13 ani din viață. Concluziile unui studiu

Adisa Codruț / 24 apr 2020 / 10:07
Spital, tratament. Foto: print screen CCTV
Spital, tratament. Foto: print screen CCTV

Coronavirusul ucide oamenii cu 11-13 ani înainte de moartea lor naturală, susține un studiu.

COVID-19, viața. Cercetătorii susțin că bărbații care mor de COVID-19 pierd, în medie, 13 ani din viața lor. Femeile, 11 ani. În Marea Britanie, infecția cu COVID-19 are un impact devastator comparabil cu bolile de inimă. Sunt concluziile unei cercetări (link studiu), realizate de Sănătate Publică Scoția și experți de la universitățile din Glasgow și Edinburgh, din date ale Oficiului pentru Statistică Națională.

Cercetările s-au bazat pe un studiu efectuat pe pacienții COVID-19 din Italia și pe o scară glisantă concepută de Organizația Mondială a Sănătății, care este folosită pentru a calcula câți ani de viață oamenii pierd din cauza bolii, scrie dailymail.co.uk.

Bărbații, mai expuși

Astfel, majoritatea bolnavilor de COVID-19 care mor în Marea Britanie au vârste cuprinse între 75 și 84 de ani. Dacă n-ar fi contractat virusul ar mai fi trăit 11-13 ani. Studiul a mai arătat că aproximativ 90% dintre persoanele care mor din cauza coronavirusului în Anglia și Țara Galilor au peste 65 de ani, 60% sunt bărbați (7.524). În Anglia și Țara Galilor, cea mai frecventă vârstă la care oamenii au murit de COVID-19, până la 17 aprilie, a fost între 80 și 84 de ani. Cât privește anii de viață pierduți pentru oamenii din anii cincizeci, aceștia sunt în jur de 35,81.

Datele pe care le-au folosit în cercetarea lor s-a concentrat pe persoane cu boli de inimă, bătăi cardiace neregulate, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, diabet, demență, BPOC, cancer, insuficiență hepatică și boli renale.

Hipertensiunea arterială

Legat de victimele din Italia, pe care s-au focusat cercetătorii scoțieni, s-a descoperit că hipertensiunea arterială a fost cea mai frecventă boală în rândul persoanelor care au murit de COVID-19 - 73% din toate cazurile de deces au avut această afecțiune. A fost urmată de diabet (31,3%), boli de inimă (27,8%) și bătăi neregulate ale inimii (23,7%).

Studiul, AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy