Infecțiile urinare, frecvente în rândul femeilor. Medic: 50-60% dintre femei suferă. Pot avea și cauze emoționale

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
infectiile urinare frecvente. FOTO: Freepik @eddows-animator
infectiile urinare frecvente. FOTO: Freepik @eddows-animator

Infecțiile urinare afectează mai bine de jumătate dintre femei, iar la una din zece infecția revine. Care sunt cauzele recăderii și cum pot fi prevenite infecțiile.

Infecțiile urinare sunt infecții cate pot afecta vezica urinară și/sau rinichii și se împart în cistite, infecțiile de la nivelul vezicii urinare, mai frecvente la femei, prostatite, care îi afectează pe bărbați și uretrite, care afectează în egală măsură atât femeile, cât și bărbații.

”Infecțiile urinare sunt frecvente și de cele mai multe ori pacientele ajung la mine nu la prima infecție, simplă, necomplicată, ci după ce s-au tratat prost, de mai multe ori, neurmând indicațiile medicului care le tratează, inițial, alopat.

Trebuie să știți că între 50-60% dintre femei suferă de o infecție urinară, cam 10% au recăderi, ceea ce înseamnă că au infecții urinare mai mult de o dată”, a declarat dr. Cătălina Crețu, medic de familie cu competențe în apifitoterapie și acupunctură, la Digi 24.

Vezi și: Creierul tinerilor, dezvoltat diferit în funcție de ora de somn. Agresivitatea și comportamentul antisocial sunt doar două reacțiile adverse ale lipsei de somn

Infecțiile urinare, factori de risc și simptome

Infecțiile urinare sunt cauzate de o serie de factori cum ar fi:

- frigul

- igiena incorectă

- premenopauza și postmenopauza

- sarcina și alăptarea

- raporturile sexuale frecvente

- slăbirea sistemului imunitar

- stresul și somnul insuficient.

Printre simptomele pe care le prezintă infecțiile urinare se numără:

- senzația de arsură la urinare

- senzația de durere

- senzația imperioasă de a urina, iar cantitatea de urină este foarte mică

- mirosul urinei este neplăcut, iar urina are un aspect tulbure

- febră

- frison.

”De cele mai multe ori doamnele sunt speriate atunci când au mici picături de sânge în urină. Atunci sângele sperie mai tare decât senzația de durere”, a mai spus medicul.

Infecțiile urinare, tratament

În ceea ce privește recăderea infecțiilor urinare, așa cum preciza medicul, aceasta are legătură, în primul rând cu nerespectarea recomandărilor date de către medicul alopat.

”Sunt mai multe etape în care se poate greși. Mergem la medicul alopat, care în urma analizei urinei, ne dă antibioticul potrivit. Tratamentul se realizează undeva în jur de 5-7 zile, în cazul unei infecții necomplicate, dar la două săptămâni după terminarea tratamentului trebuie repetată proba de urină astfel încât să constatăm că nu mai avem bacteria respectivă. Ceea ce nu se mai face și de cele mai multe ori se trece în această cronicizare”, a mai spus medicul, subliniind că acesta este un ”caz fericit, pe jumătate, pentru că se poate începe  de la prima etapă cu un antibiotic care să nu fie potrivit”.

În același timp medicul a precizat că este nevoie să se facă proba pentru a vedea, în primul rând despre ce bacterie este vorba, pentru că bacteria E. coli colonizează, în mod normal, intestinul.

”Pentru că mă ocup de tratamentul cu plante sau cu combinații de plante cu produse apicole, spun așa: Am efectuat corect tratamentul cu antibiotice, facem analiza și aceasta iese bine, însă constatăm că avem o imunitate proastă, că este o persoană anxioasă și atunci mergem către cauze.

Printre cauze am avut o scădere de imunitate, o ruptură la naștere, o alimentație proastă, un consum exagerat de zahăr, fumatul în exces.

Toate acestea generează niște modificări care favorizează, în 90% dintre cazuri, infectarea cu E. coli”, a mai spus medicul.

De altfel, acesta a subliniat că pentru creșterea imunității este nevoie ca pacientul să consume alimente bogate în vitamina C și antioxidanți, merișoare, fructe de pădure sau usturoi, precum și administrarea de uleiuri volatile, simple sau în combinații speciale pentru spectrul urinar. ”Sunt uleiuri volatile de cimbru, de lavandă, de roiniță, scorțișoară, cuișoare, singulare sau în combinații, iar tratamentul luat, evident, de două ori pe zi”, iar ce este important, ca pacientul să se hidrateze corespunzător, astfel încât urina să nu staționeze prea multă vreme în vezică și să înrăutățească situația medicală a pacientului.

Infecțiile urinare, cauze emoționale

”Femeile sunt mai receptive la starea mediului din jur, la relațiile interumane, acea emoție se transmite aproape instantaneu la nivelul apei și nu întâmplător urna este tulbure. Nouă ne sunt tulbure anumite reacții, anumite relații, anumite înțelegeri. 

Prin urmare, luăm plantele, luăm antibioticele corect, dormim suficient, avem grijă de imunitate, dar starea de împlinire, starea de fericire, comunicarea, îmbrățișările, categoric vor contribui la starea noastră de sănătate și ne vor feri de reinfectări”, a concluzionat medicul.

Indicele ORAC și impactul asupra sănătății. Care sunt alimentele cele mai bogate în antioxidanți

Indicele ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen, µmol TE/100g) sau scorul ORAC este o metodă dezvoltată de oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate și Îmbătrânire (NIH) pentru a măsura capacitatea antioxidantă a diferitelor alimente.

Deși relația exactă dintre valoarea ORAC a unui aliment și beneficiile sale pentru sănătate nu a fost pe deplin stabilită, se crede în general că alimentele cu scoruri ORAC mai mari au o capacitate antioxidantă mai mare și neutralizează mai eficient radicalii liberi dăunători, notează Natural Balance Foods.

Rolul antioxidanților

Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, prin cedare de electroni, iar din acest grup fac parte unele vitamine și minerale, printre care vitamina C și E, respectiv, cupru, seleniu și zinc.

Potrivit teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, printre acestea aflându-se bolile Parkinson și Alzheimer, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

În cazul în care nivelul de antioxidanți este redus se instalează stresul oxidativ, care se poate manifesta prin:

- căderea părului, apariția ridurilor și pierderea elasticității pielii

- creșterea riscului de boli cardiovasculare, din cauza arterelor înfundate

- slăbirea vederii

- apariția sindromului metabolic

- deteriorarea celulelor de la nivelul creierului

- diferite tipuri de cancer

- inflamații în organism.

Cei mai comuni antioxidanți sunt: vitamina C, vitamina E, vitamina A, beta-carotenul, catechinele, flavonoidele, resverastolul, luteina, seleniul, zincul. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Hreanul, beneficii pentru organism. De ce e mai bun sosul făcut în casă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel