Hreanul, beneficii pentru organism. De ce e mai bun sosul făcut în casă

Monika Baciu |
Data publicării:
hreanul - FOTO: Freepik
hreanul - FOTO: Freepik

Hreanul este o legumă rădăcinoasă picantă din familia muștarului. Acesta este benefic pentru sănătate, având un conținut ridicat de antioxidanți.

Hreanul este o legumă este plantată la începutul primăverii sau toamnă târzie și prosperă în medii mai reci. Hreanul este de obicei făcut într-un sos pre-ambalat cu același nume, care este folosit pentru a condimenta totul, de la pește la burgeri. Este similar în aromă cu wasabi, care este folosit ca o garnitură comună de sushi.

Hreanul, valori nutritive

Hreanul conține o serie de nutrienți importanți, inclusiv:

- Calciu

- Magneziu

- Potasiu

- Folați

- Acid ascorbic

- Zinc

Vezi și: Optimismul, cheia pentru longevitate. Cum te ajută starea de spirit să trăiești mai mult

O linguriţă de sos de hrean cumpărat din magazin conţine:

- Calorii: 28.2

- Grăsime: 2,85 grame

- Colesterol: 2,8 miligrame

- Sodiu: 41 miligrame

- Carbohidrați: 0,5 grame

- Fibră: 0 grame

- Zahăr: 0,5 grame

Ca și alte alimente procesate, sosul de hrean cumpărat din magazin este relativ ridicat în sodiu. Prea mult sodiu poate crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, boli de inimă, și accident vascular cerebral. Este important să fiți atenți la dimensiunile porțiilor atunci când mâncați orice alimente procesate, inclusiv sos de hrean prefabricat.

O ceașcă de hrean proaspăt măcinat conține:

- Calorii: 150

- Grăsime: 2 grame

- Sodiu: 25 miligrame

- Carbohidrați: 34 grame

- Fibră: 14 grame

- Zaharuri: 9 grame

- Proteine: 6 grame

Vezi și: Medicamentele luate fără recomandare, riscuri. Marinescu: Ajung să aibă o evoluție cronică. Ceea ce se întâmplă în ultimii ani este o dinamică fără precedent

Hreanul, beneficii pentru sănătate

Hreanul este mai mult decât o legumă rădăcină aromatică. Acesta a fost folosit ca medicament peste tot în lume de secole. Iată ce au de spus experții despre beneficiile pentru sănătate ale hreanului.

Hreanul, ca și alți membri ai familiei de plante de muștar, conține un compus chimic numit sinigrin. S-a demonstrat că sinigrin ajută la reducerea inflamației prin blocarea sau schimbarea părților sistemului imunitar care provoacă inflamații. Aceste aceleași studii sugerează că sinigrin ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor de ateroscleroză.

Hreanul luptă împotriva daunelor celulare

Rădăcină de hrean este bogată în mod natural în antioxidanţi, care pot ajuta la protejarea corpului tău de daune celulare prin ataşarea ei înşişi de radicalii liberi. Primele studii sugerează, de asemenea, că hreanul poate preveni creșterea celulelor canceroase de colon, pulmonar și stomac, deși trebuie făcute mai multe cercetări la om.

Vezi și: Stresul, efecte negative asupra sănătății. Poate duce la boli grave

Hreanul îmbunătățește funcția sistemului respirator

Dacă ați mâncat hrean înainte, probabil că sunteți familiarizați cu senzația unică de arsură pe care o poate declanșa în nas, gât și sinusuri. Dincolo de a-ți face ochii să lăcrimeze, hreanul îți poate ajuta de fapt sănătatea respiratorie. Un studiu a arătat că un supliment care conține hrean uscat ratatează în mod eficient infecții ale sinusurilor și bronșitei, notează WEBMD.

Hreanul menține sistemul imunitar

Hreanul este ambalat cu nutrienți potențial benefici și fitochimicale. Acești compuși par să aibă caracteristici antioxidante care pot stimula puterea sistemului imunitar și pot stimula activitatea și producția de celule albe din sânge, linia de apărare a organismului. Conținutul posibil de vitamina C al acestei rădăcini picante poate fi, de asemenea, ridicat și, astfel, ar putea stimula puterea sistemului imunitar și să se alăture forțelor defensive împotriva radicalilor liberi.

Hreanul îmbunătățește digestia

Hreanul este apreciat pentru proprietățile sale medicinale potențiale, precum și pentru gustul său. Este probabil să fie considerat un cholagogue, care este cunoscut a fi un agent care stimulează eliberarea de bilă din vezica biliară și poate promova digestia sănătoasă. Cu toate acestea, pentru a evita efectele adverse, este recomandabil să consultați un medic înainte de a consuma hrean.

Vezi și: Vaccinul pneumococic, distribuit DSP-urilor. Ce boli previne

Hreanul, beneficii asupra oaselor

Adăugarea unei cantități semnificative de calciu în dieta ta te poate menține mai puternică și mai tânără, reducând în același timp și șansele de a dezvolta afecțiuni debilitante, cum ar fi osteoporoza. Din fericire, există o cantitate modestă de calciu în hrean, care formează o parte esențială a sănătății oaselor, a creșterii și a reparării. Încorporarea acest lucru în dieta ta poate susține sănătatea oaselor.

Hreanul, efect antibacterian

Studiile au arătat că substanțele chimice naturale potențial puternice din hrean pot fi o mare apărare împotriva microbilor și infecțiilor bacteriene, inclusiv Listeria, E. coli și Staphylococcus. Componenta antibacteriană specifică din ea se numește izotiocianat de alil, potrivit Organic Facts.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel