Infertilitatea la femei, tratată cu ajutorul chirurgiei robotice. Horia Cioflan: Cele mai frecvente în rândul populației. Au efecte devastatoare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
infertilitatea la femei. FOTO: Freepik @ArtPhoto_studio
infertilitatea la femei. FOTO: Freepik @ArtPhoto_studio

Cele mai frecvente afecțiuni care duc la infertilitate au impact și asupra calității vieții femeii și a vieții de cuplu.

Infertilitatea este imposibilitatea de a concepe pe cale naturală, iar această situație poate fi cauzată de afecțiuni ale oricăruia dintre partenerii cuplului. De altfel, la nivel național, între 8 și 15% dintre cuplurile aflate la vârsta reproducerii sunt infertile.

În ceea ce privește infertilitatea feminină, dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, afirmă că aceasta este ”o umbrelă foarte largă”, existând ”o paletă foarte largă de afecțiuni, care conduc și mențin această stare de infertilitate a cuplului, adică imposibilitatea de a obține o sarcină”.

Partea bună în acest caz este că există metode moderne care pot ajuta în tratarea infertilității. ”Chirurgia minim invazivă, iar aici mă refer atât la chirurgia robotică, dar și la histeroscopie și laparoscopie, sunt metode de avangardă, metode moderne, un salt uriaș în chirurgia infertilității”, a afirmat dr. Horia Cioflan, medic obstetrică-ginecologie, la Digi 24.

Vezi și: Cuplul cu diferență de vârstă de peste 10 ani, în pericol. Leca: Nu o să fie niciodată compatibil la infinit

Infertilitatea și cele mai frecvente afecțiuni care duc la ea

Potrivit medicului, cele mai frecvente afecțiuni care duc la infertilitate sunt de altfel și cele mai frecvente în rândul populației, mai mult, pot afecta și calitatea vieții femeii sau a vieții de cuplu.

Astfel, ”endometrioza are efecte devastatoare nu numai asupra fertilității cuplului, dar și asupra calității vieții persoanei care suferă de endometrioză, dar și a cuplului în sine. Și mă refer aici la endometrioza cu sediu pelvin și nu numai, căci poate fi și toracică sau cu alte sedii.

Și nu numai endometrioza este o cauză de infertilitate și care este diagnosticată foarte mult în ultimii 25 de ani, datorită metodelor minim invazive, dar și fibromul uterin.

Iată că fibromul uterin care afectează fertilitatea, uneori și sarcina în sine. Este afectată chiar viața femeii, pentru că poate să conducă la avorturi serioase, la hemoragii la naștere, indiferent de maniera de naștere.

În afară de aceste afecțiuni care sunt extrem de frecvente în populația feminină tânără și din ce în ce mai tânără, putem să vorbim și despre tumorile ovariene, fie maligne, benigne sau de graniță, borderline, care au un destin care nu poate fi precizat.

Acestea  afectează atât sănătatea ovarului, din punct de vedere al secreției de hormoni, dar și al producției de ovule.

Nu în ultimul rând, alte afecțiuni, inflamatorii, infecțioase, chirurgia deschisă care generează sindroame aderențiale, iată patru factori extrem de întâlniți în practica medicală”, a mai spus dr. Horia Cioflan.

Vezi și: Estrogenul, asociat cu migrenele din timpul menstruației. Ce roluri are pentru sănătate și cum se poate regla nivelul hormonal

Infertilitatea, alte cauze și factori de risc

Alte cauze care pot duce la infertilitatea feminină sunt:

- tulburările de ovulație, precum sindromul ovarelor polichistice. Acesta provoacă un dezechilibru hormonal, care afectează ovulația.

- disfuncția hipotalamică. Stresul fizic și emoțional în exces pot duce la perturbarea celor doi hormoni (hormonul de stimulare a foliculilor și hormonul luteinizant) produși de glanda pituitară, iar astfel este afectată ovulația.

- hiperprolactinemia, o afecțiune în care aveți prea multă prolactina, hormonul care stimulează producția de lapte, poate, de asemenea, să influențeze ovulația

- insuficiență ovariană primară, menopauza timpurie, când ovarele se opresc din funcționare și menstruația se încheie înainte de vârsta de 40 de ani, arată Mayo Clinic.

Factorii de risc care pot duce la infertilitate includ:

- vârsta de peste 40 de ani

- fumatul

- consumul de alcool

- consumul de droguri

- obezitatea, dar și tulburările alimentare (anorexie sau bulimie, în cazul femeilor)

- unele medicamente

- sedentarismul.

Infertilitatea, tratament minim invaziv

În ceea ce privește tratamentul chirurgical robotic al acestor afecțiuni care duc la infertilitate, medicul afirmă că sunt câteva ”mici excepții”, toate acestea pot fi rezolvate cu ajutorul chirurgie robotice.

”În general, excepțiile sunt extrem de rare și țin mai ales de factori de infertilitate sau factori asociați infertilității, care sunt de etiologie malignă.

Dar chiar și atunci, o dată cu selecția  cazurilor foarte cumpătată și inteligentă, sigur că și aceasta pot fi tratate prin chirurgia robotică.

Toate acestea, datorită unei viziuni extrem de largi, a unei acurateți a gestului chirurgical, este mult mai corect și mai bine să fie tratate astfel”, a mai spus medicul.

Vezi și: Oaia neagră a familiei: ce este și de ce apare. 9 semne că ești "oaia neagră". Dafinoiu: Nu e vina persoanei, ci a familiei sale. Părinții vor să-și descarce frustrarea pe cineva

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel