Inflamație, colesterol și boli de inimă: noi indicii în prevenirea afecțiunilor cardiace

Florina Pop |
Data publicării:
Inimă FOTO: pexels.com
Inimă FOTO: pexels.com

Cercetătorii au descoperit că prevenirea bolilor cardiace ar fi undeva de-a lungul căii de la o moleculă implicată în inflamație și un test de sânge.

Inflamație, boli, inimă. Cercetătorii caută un mod de a trata inflamația despre care se știe că dăunează ateosclerozei - cauza principală a majorității atacurilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale, se arată pe health.harvard.edu.

"Abordarea inflamației este vitală. Chiar și atunci când oamenii iau măsuri pentru a-și reduce riscurile pentru bolile de inimă, cum ar fi reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale, ei se pot confrunta totuși cu evenimente cardiovasculare care le pun viața în pericol", susțin specialiștii pe Harvard Health Publishing.

Medicul Paul Ridker, directorul Centrului pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare la Spitalul Brigham and Women's Hospital, afiliat Harvard, susține că la acele persoane care iau statine si au colesterolul LDL destul de scăzut pot exista riscuri inflamatorii. Iar un test de sâange care detectează proteina C-reactivă (CRP), un produs secundar al inflamației, este bun în prezicerea bolilor de inimă ca o măsurare a LDL.

Rezultatele acestui test - cunoscut sub numele de test de CRP sensibilitate ridicată (hsCRP) – pot fi: sub 1 miligram de CRP pe litru de sânge (mg/l) - considerat risc scăzut; 1 până la 3 mg/l – risc; peste 3 mg/l - risc ridicat. Experții de la Harvard susțin că majoritatea doctorilor acest test de rutină întrucât statinele care scad colesterolul - tratamentul principal pentru reducerea riscului de boală cardiacă - scad CRP.

Inflamație, boli, inimă: rezultatele a două teste

Două studii clinice mari, conduse de medicul Ridker, au ajutat la deschiderea unor noi tratamente posibile, mai informează sursa citată. Prima cercetare din 2017 a observat că o substanță activă numită canarinumab care vizează o moleculă - specifică implicată în inflamație cunoscută sub numele de interleukină-1 - a redus riscul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte evenimente cardiovasculare cu 17% la oameni cu boli de inimă care iau deja medicamente standard pentru inimă. Paul Ridker a sesizat că acea substanță activă a dus la reduceri mult mai izbitoare - cu până la 70% mai mică - în cancerul pulmonar printre participanți.

În al doilea studiu, centrat pe oameni cu afecțiuni cardiace, a testat un medicament mai vechi a cărui substanță activă este metotrexat – folosit pentru tratarea artritei reumatoide și a altor tipuri inflamatorii de artrită. Cercetătorul a constatat că metotrexatul nu a redus markerii inflamatorii, nivelele CRP sau evenimentele cardiovasculare. Însă, susține Ridker, al doilea studiu, coroboral cu rezultatele din prima cercetare, l-a ajutat: "acum recunoaștem că ținta inflamatorie pentru prevenirea bolilor cardiace este undeva de-a lungul căii de la interleukină-1 la CRP".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel