Trei medicamente frecvent utilizate care pot crește colesterolul
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Cercetătorii au descoperit o legătură între aportul mare de colesterol, ouă și un risc mai mare de boli cardiovasculare.
Ouă, colesterol, boli cardiovasculare. Medicul nutriționist Emily Gelsominde la Spitalul General Massachusetts scrie pe blogurile Harvard Health Publishing despre un studiu publicat în revista JAMA din martie 2019 potrivit căruia aporturile mai mari de colesterol și ouă au fost asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și deces.
"Cercetătorii au raportat ca ingerarea unui supliment de 300 de miligrame de colesterol pe zi a ridicat acest risc, la fel și a mânca o medie de trei până la patru ouă pe săptămână", scrie Emily Gelsominde.
Potrivit sursei citate, autorii cercetării susțin că "efectul văzut din studiul lor a fost modest", că s-au observat riscuri mai ridicate de boli cardiovasculare sau deces din colesterolul alimentar total decât în cazul ouălor în special, dar și că "majoritatea colesterolului alimentar raportat în acest studiu a provenit din surse de carne".
"Pe baza acestui studiu, limitarea ouălor la mai puțin de trei pe săptămână ar fi o abordare prudentă, deoarece nu a fost observată nicio asociere la această cifră. Pentru cei care includ mai multe proteine pe bază de plante în dieta lor, cum ar fi fasolea, nucile și semințele - care contribuie la menținerea scăzută a colesterolului și a cantității de grăsimi saturate - nu există mai puține motive de îngrijorare", mai apreciază medicul nutriționist pe blogul Harvard Health Publishing.
Potrivit lui Emily Gelsominde, pe lângă peștele gras, ouăle sunt una dintre singurele surse naturale de vitamina D din dietă. Asta e un plus pentru oamenii din partea de nord a globului, dar și pentru cei care lucrează în interior să consume ouă întrucât le poate lipsi capacitatea de a produce suficientă vitamină D, datorită expunerii limitate la soare.
Însă, cercetarea nu schimbă recomandările nutriționale ale specialiștilor de a consuma mai multe legume și fructe. "Proteinele pe bază de plante cum ar fi fasolea și grăsimile nesaturate precum cele din nuci sunt asociate cu sănătatea inimii. Pentru persoanele cu un risc crescut de boli de inimă și o dietă bogată în proteine animale, s-ar putea să merite reducerea ouălor și a cărnii", mai amintește specialistul în nutriție.
Studiul, AICI.
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Testul simplu care îți arată dacă ai probleme cu inima. Dacă observi ASTA, ești în mare pericol.
Val de decese după pandemia de COVID. Epidemia invizibilă care te omoară după pandemie.
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Milioane de pacienți cu boli cardiovasculare nu primesc tratamentul necesar pentru a preveni complicațiile fatale.
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Problemele cardiace minore sunt asociate cu degradarea creierului.