Două porții zilnice de lactate, bune pentru inima ta

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Produsele lactate trebuie incluse în dieta zilnică
Produsele lactate trebuie incluse în dieta zilnică

Persoanele ale căror diete zilnice includ cel puțin două porții pe zi de lapte, iaurt sau brânză par să aibă un risc mai scăzut de boli cardiace, de accident vascular cerebral - AVC - sau de deces, decât persoanele care nu consumă produse lactate.

Consumul de lapte a în jur de două-trei porții pe zi este asociat cu rate mai scăzute ale bolilor cardiovasculare și ale mortalității, comparativ cu nivelurile scăzute ale consumului, potrivit unui studiu observațional global care a inclus peste 136.000 de persoane, cu vârste între 35 și 70 de ani, din 21 de țări, publicat în The Lancet în septembrie anul trecut.

Risc mai mic cu între 22 și 34%

După o urmărire care a durat, în medie, nouă ani, cercetătorii au descoperit că adulții care au consumat două sau mai multe porții de lactate în fiecare zi a avut un risc cu 22% mai mic pentru boli de inimă, un risc cu 34% mai mic pentru accident vascular cerebral și un risc scăzut cu 23% de deces cauzat de boli de inimă.

Studiile observaționale, cum este aceasta, nu pot dovedi relația dintre cauză și efect. Dar alimentele pe bază de lactate conțin vitaminele D, K1 și K2, Calciu și alți nutrienți considerați a fi buni pentru sănătatea cardiovasculară.

Constatările cercetătorilor susțin beneficiile tuturor tipurilor de produse lactate, inclusiv versiunile cu grăsimi complete. Cu toate acestea, liniile directoare actuale recomandă încă laptele fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, iaurtul și brânza, care conțin mai puține calorii și mai puțin grăsimi saturate.

Principala cauză a mortalității

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a mortalității la nivel mondial. Autorii au concluzionat că consumul de lactate nu trebuie descurajat, ci ar trebui probabil să fie încurajat în țările cu venituri mici și cu venituri medii în care consumul de lactate este scăzut.

„Constatările noastre susțin că un consum regulat de produse lactate ar putea fi benefic în sensul că reduc mortalitatea și bolile cardiovasculare, în special în țările cu venituri mici și mijlocii unde consumul de lactate este mult mai mic decât în America de Nord sau Europa", spune autorul principal Dr Mahshid Dehghan, McMaster Universitatea, Canada.

Studiul poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel