Inimă bolnavă fără să știi. Peste 40% dintre cei care mor de inimă au avut un infarct fără să știe

Angela Sabău |
Data publicării:
Boli cardiovasculare
Boli cardiovasculare

Peste 40% dintre persoanele care au murit din cauze cardiace au avut înainte un infarct de care nu au avut habar. Inima bolnavă nu a prezentat simptome îngrijorătoare.

Autopsiile arată că mai mult de 40% dintre persoanele care mor subit din cauze cardiace (SCD) asociate cu boala coronariană (CAD) au avut un infarct miocardic nedetectate anterior, potrivit unui studiu publicat în JAMA Cardiology.

Juha H. Vähätalo, doctor în medicină de la Universitatea din Oulu, Finlanda, și colegii lor au comparat descoperirile de la autopsii, caracteristicile clinice și markeri electrocardiografici (EKG) asociați cu infarctul miocardic silențios (SMI) la 5.869 de persoane care au fost parte  într-un studiul (78,8% bărbați, vârsta medie, 64,9 ani).

Persoanele din studiu au suferit o moarte subită din cauze cardiace, potrivit autopsiilor realizate între 1998 si 2017. Infarctul miocardic silențios a fost definit ca o cicatrice detectata prin evaluare macroscopică și microscopică, fără diagnosticarea anterioară a bolii coronariene. La 438 persoane a fost disponibil un EKG înainte de deces.

Peste 70% nu au fost diagnosticați anterior

Cercetătorii au descoperit că decesul a survenit ca urmare a unei boli coronariene în 74.8 % din cazuri, dintre care 71.2 % nu au fost diagnosticați anterior. Infarctul miocardic silențios a fost detectat la 42,4 la sută dintre indivizii care au decedat subit din cauze cardiace, fără antecedente clinice de boală coronariană, iar cei cu infarct miocardic silențios sunt cel mai adesea bărbați mai în vârstă. Persoanele cu infarct miocardic silențios au avut, de asemenea, o greutate mai mare a inimii.

Decesul subit din cauze cardiace a apărut mai frecvent la persoanele cu infarct mocardic silențios, în timpul activității fizice (18,2% față de 12,4% la cei fără). Două treimi din cei cu infarctmiocardic silențios aveau un EKG anormal anterior, comparativ cu 55,4 la sută dintre cei care au decedat subit din motive cardiace, dar fără a suferi un infarct miocardic silențios.

„Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina cum să fe recunoscute și prevenite infarcturile miocardice silențioase și, de asemenea, să fie prevenite decesele subite din motive cardiace”, scriu autorii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel