Insecticidul ieftin care ucide printr-o simplă inhalare

Adisa Codruț |
Data publicării:
Substanță folosită la dezinfectare
Substanță folosită la dezinfectare

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează asupra prezenței în gospodării a unui insecticid fatal pentru oameni: fosfura de aluminiu. Doi copii mici au murit din cauza substanței toxice.

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează asupra toxicității unui insecticid foarte ieftin, dar letal pentru oameni.

Recomandările acestuia pe Facebook:

”Poate ucide printr-o simplă inhalare! Mare atenție cum utilizați această substanță în gospodărie. Este foarte toxică pentru oameni. Doi copii, de 1 an și jumătate și 3 ani din localitatea Coarnele Caprei au murit după ce au inhalat otravă pentru şobolani şi şoareci pusă în camera lor chiar de către mamă.

Ce trebuie să știți despre intoxicația cu fosfura de aluminiu:

1. Este un rodenticid ieftin (câțiva lei) dar eficient, utilizat în mod obișnuit pentru prelucrarea cerealelor. Din păcate rămâne una din cele mai frecvente și severe intoxicații cu pesticide.

2. Este extrem de toxică-atât prin ingestie, inhalare dar și prin simplu contact tegumentar.

3. Dacă este ingerată/sau în contact cu umiditate eliberează gaz de fosfină (hidrogen fosforat)- cu miros asemănător celui de carbid sau usturoi- extrem de toxic pentru om și animale- cu efecte iritative la nivel respirator și digestiv dar și toxicitate sistemică - ce afectează plămânii, inima, ficatul și rinichii – mergând până la edem pulmonar toxic, aritmii și insuficiență cardiacă, acidoză. 1 tabletă (3 g) degajă 1g fosfină.

4. Intoxicația cu fosfat de aluminiu are o mortalitate ridicată (30-100%) iar supraviețuirea este puțin probabilă după ingestia a1,5 g iar pe cale inhalatorie sunt periculoase pentru viață niveluri mai mari de 50 de părți per milion iar la 400-600 ppm este letală în jumătate de oră. (limita de expunere permisă pentru fosfină este <0,3 ppm(părți per milion) în mediul de lucru).

5. Simptomele apar rapid, sunt nespecifice și dependente de doză și calea de expunere.

a) În cea inhalatorie domină iritația căilor respiratorii și dificultăți la respirație la care se pot asocia amețeli, oboseală, senzație de strângere la nivelul pieptului, cefalee, greață, vărsături, diaree, ataxie (tulburări de coordonare), amorțeală, parestezii, tremor, slăbiciune musculară, diplopie (vedere dublă) și icter. Pacientul poate dezvolta insuficiență cardiacă, aritmii cardiace, convulsii și comă și pot apărea și manifestări tardive de hepatotoxicitate și nefrotoxicitate.

b) După ingerare simptomele apar în câteva minute și sunt dominate de greață, vărsături repetate, diaree, dureri de cap, disconfort abdominal sau durere și tahicardie.

În intoxicația moderată până la severă apar semnele și simptomele sistemului gastrointestinal, cardiovascular, respirator și nervos inițial și, ulterior, pot apărea și caracteristici ale insuficienței hepatice și renale și coagularea intravasculară diseminată.

c) Pacienții pot să rămână conștienți până la stadiul final, dar pot avea manifestări precum dureri de cap, amețeli, convulsii și comă.

Important:

1. Diagnosticul se bazează pe suspiciunea clinică sau de istoric. Diagnosticul poate fi realizat cu ușurință prin simpla încercare a hârtiei impregnate cu nitrat de argint pe conținut gastric sau pe respirație.

2. Tratament. Nu există antidot specific. Adresarea rapidă la medic, resuscitarea, diagnosticul, monitorizarea intensivă și terapia de susținere sunt doar câteva repere.

3. Primul ajutor constă în decontaminare, scoaterea din mediu și suport. Deoarece fosfina este absorbită pe cale cutanată, decontaminarea pielii și a ochilor trebuie efectuată cu apă curată cât mai repede posibil. 4. După ingerare, eficacitatea decontaminării intestinale, pentru a reduce absorbția, depinde în primul rând de durata expunerii la otrăvuri și este utilă dacă se face în 1-2 ore.

Rețineți:

1. Această substanță este foarte toxică pentru oameni. Citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare de pe ambalaj. Se păstrează sub cheie, accesibil doar persoanelor autorizate, în ambalajul original, ermetic închis.

2. ESTE STRICT INTERZISĂ UTILIZAREA ACESTUI TOXIC ÎN SPAȚII LOCUITE SAU ÎN IMEDIATA VECINĂTATE A ACESTORA!

3. Utilizarea industrială presupune echipe autorizate, instruite să lucreze cu astfel de substanțe, dotate cu echipamente de protecție standardizate (inclusiv mănuși și mască).

4. După trecerea perioadei de gazare se deschid larg uşile, ferestrele, deschiderile- aerisire pentru cel puţin 6 ore.

5. Praful rămas de la tabletele introduse (oxid de aluminiu, hidroxid de aluminiu) se va îndepărta prin aspirare și curăţire”.

6. Reglementările insuficiente și lipsa educației pentru sănătate continuă să ducă la tragedii în România.

7. Aceste tragedii pot fi evitate! Am interpelat deja Comisia Europeană pentru o nouă legislație la nivel european privind aceste toxice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel